back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στον Νίγηρα θα μετακινηθούν οι γαλλικές δυνάμεις που αποχωρούν από το Μαλί

Διαβάστε επίσης

Ο Νίγηρας δέχθηκε να αναπτυχθούν στο έδαφός του γαλλικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις που θα αποχωρήσουν από το γειτονικό Μαλί, προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια των συνόρων του με τη γειτονική χώρα, ανακοίνωσε σήμερα στο Twitter ο πρόεδρος του Νίγηρα.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Γαλλίας ότι θα αποχωρήσει από το Μαλί, μαζί με τους στρατιωτικούς της εταίρους, ο πρόεδρος του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ επεσήμανε ότι οι δυνάμεις αυτές θα είναι σε θέση να απαντήσουν στις απειλές των τζιχαντιστικών οργανώσεων στην περιοχή.

Περίπου 2.400 Γάλλοι στρατιώτες, που ανήκαν στη δύναμη που είχε αναπτυχθεί στο Μαλί για την αντιμετώπιση οργανώσεων που συνδέονται με την αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, και περίπου 900 μέλη των ειδικών δυνάμεων της υπό γαλλικής διοίκησης δύναμης Τακούμπα αναμένεται να αποχωρήσουν από το Μαλί τους επόμενους μήνες.

“Στόχος μας είναι τα σύνορά μας με το Μαλί να είναι ασφαλή”, δήλωσε ο Μπαζούμ, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει πως θα αυξηθούν οι απειλές από τις τζιχαντιστικές οργανώσεις μετά την απομάκρυνση των γαλλικών και ευρωπαϊκών στρατευμάτων.

“Η περιοχή αυτή θα γεμίσει ακόμη περισσότερο από τρομοκρατικές ομάδες που θα ενισχυθούν. Γνωρίζουμε ότι είναι βέβαιο πως θα επεκτείνουν την επιρροή τους”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν δήλωσε σήμερα ότι πλέον η μάχη κατά των ισλαμιστικών οργανώσεων στο Μαλί αποτελεί αποκλειστικά πρόβλημα των αρχών της χώρας.

“Είναι πρόβλημα του Μαλί, δεν είναι πλέον πρόβλημα της Γαλλίας”, τόνισε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα