back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

« Πρόωρη μια σύνοδος κορυφής» δηλώνει η Μόσχα – Το παρασκήνιο της συμφωνίας Μπάιντεν-Πούτιν

Διαβάστε επίσης

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν κατ΄αρχήν να συναντηθούν προσεχώς για να συζητήσουν σχετικά με την Ουκρανία όπως πρότεινε ο ομόλογός τους της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.  Tο Παρίσι και η Ουάσιγκτον θέτουν ως όρο να μην πραγματοποιηθεί ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος ως τότε, ενώ και η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε την κατ αρχην συμφωνία για συνάντηση των δυο ηγετών. Αντιθέτως δεν επιβεβαίωσε συμφωνία για την συνάντηση κορυφής ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στην δική του πρώτη δήλωση επί του θέματος .

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν είχαν δύο τηλεφωνικές συνομιλίες χθες, Κυριακή, για την κατάσταση σχετικά με την Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν μέσα στην ημέρα χθες και συμφώνησαν να οργανώσουν μια συνάντηση της τριμερούς ομάδας επαφής για την Ουκρανία. «Χθες (…) έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν πραγματοποιήθηκε δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των ηγετών της Γαλλίας και της Ρωσίας», εξήγησε ο Πεσκόφ, ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές συνέχισαν τις συνομιλίες τους «για την κατάσταση σχετικά με την Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, «οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ υπουργείων Εξωτερικών και πολιτικών συμβούλων».«Οι επαφές μεταξύ της Ρωσίας και της Γαλλίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών είναι επίσης πιθανές στο άμεσο μέλλον», είπε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε « θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για συγκεκριμένα σχέδια για την οργάνωση συνόδων κορυφής» .

Το Κρεμλίνο ανακοίνωνε σήμερα ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν για την κρίση γύρω από την Ουκρανία, όμως μια τηλεφωνική συνομιλία ή μια συνάντηση μπορούν να οργανωθούν ανά πάσα στιγμή.

«Υπάρχει συμφωνία για το γεγονός ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος σε επίπεδο υπουργών (Εξωτερικών).

Οι ΗΠΑ «έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν (…) εάν δεν γίνει εισβολή».

«Είμαστε ωστόσο έτοιμοι να καταφέρουμε ταχύτατα και βαριά κόστη αν η Ρωσία επιλέξει αντ’ αυτού τον πόλεμο», προειδοποίησε ωστόσο η κυρία Ψάκι, καθώς «επί του παρόντος, η Ρωσία μοιάζει να συνεχίζει τις προετοιμασίες της για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα».

Την ατζέντα της συνόδου κορυφής θα προετοιμάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντησή τους που προβλέπεται να γίνει την Πέμπτη, διευκρίνισε το Ελιζέ.

Η ΕΕ στηρίζει τις πιο πρόσφατες προσπάθειες να διεξαχθούν περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας προκειμένου να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση γύρω από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συνόδους κορυφής, σε επίπεδο ηγετών, σε επίπεδο υπουργών, με οποιαδήποτε σχήμα, οποιαδήποτε μορφή συνομιλιών και διαπραγματεύσεων με στόχο να αποφύγουμε τον πόλεμο», τόνισε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ύστατη διπλωματική προσπάθεια ώστε να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος της διπλωματίας από τον Γάλλο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε μια στιγμή που η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο και στη «γραμμή επαφής» ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς παρουσιάζει δραματική επιδείνωση τα τελευταία τρία 24ωρα, σχολιάζουν οι FT.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ασκών την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο είχε χθες διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια το Μέγαρο των Ηλυσίων στέλνει ένα – αχνό έστω – μήνυμα ελπίδας, παρά το γεγονός ότι ο Μακρόν επέρριψε στη Μόσχα την ευθύνη για τις συγκρούσεις, ενώ ο Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο.

Η ελπίδα αποτυπώθηκε, άλλωστε, τόσο στην έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ντονμπάς από την πλευρά του Ζελένσκι, που δήλωσε έτοιμος για διάλογο όσο και στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος – απαντώντας σε σχετικό αίτημα του ουκρανού προέδρου – επέμεινε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν πρέπει να ενεργοποιηθούν όσο υπάρχει ακόμη προοπτική διπλωματικής διεξόδου, αναφέρουν οι FT.

Σύμφωνα με το Παρίσι, στη συνομιλία Μακρόν – Πούτιν υπήρξε συμφωνία για συνάντηση, σήμερα Δευτέρα, της Τριμερούς Ομάδας Επαφής – συγκροτήθηκε το 2014 και συμμετέχουν Ρωσία, Ουκρανία και ΟΑΣΕ, που επίσης συνέρχεται εκτάκτως σήμερα, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων στην «καυτή» περιοχή και να επανέλθει σε ισχύ η εκεχειρία. Παράλληλα και προς την ίδια κατεύθυνση, θα ενεργοποιηθεί το αποκαλούμενο «Σχήμα της Νορμανδίας», στο οποίο εκτός από τις δύο παραπάνω χώρες, συμμετέχουν Γαλλία και Γερμανία.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μοιάζει να έχει το επόμενο βήμα – εφόσον, βεβαίως, επιτευχθεί ο πρώτος στόχος. Όπως ανέφερε το γραφείο του Μακρόν, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Ρωσίας, Ζαν-Ιβ λε Ντριάν και Σεργκέι Λαβρόφ, θα επικοινωνήσουν σήμερα και θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες στη βάση της συμφωνίας των δύο προέδρων να υπάρξει εντατική διπλωματία «που θα οδηγήσει, εφόσον πληρούνται οι όροι, σε μια συνάντηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, με σκοπό να οριστεί ένα νέο πλαίσιο ειρήνης και ασφαλείας στην Ευρώπη».

Παράλληλα και καθώς ο Πούτιν επανέλαβε ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ οφείλουν να απαντήσουν «ουσιαστικά» στις απαιτήσεις της Μόσχας, ο Μακρόν επιδίωξε η Δύση να συνεχίσει να εμφανίζεται με ενιαία γραμμή. Γι’ αυτό, φρόντισε να ενημερώσει για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Ρώσο πρόεδρο τους Ολαφ Σολτς, Μπόρις Τζόνσον, Μάριο Ντράγκι και, φυσικά, τον Μπάιντεν.

Στο μεταξύ, την παράταση των στρατιωτικών ασκήσεων που επρόκειτο να ολοκληρωθούν χθες στο έδαφος της Λευκορωσίας, καθώς και της παραμονής εκεί των περίπου 30.000 στρατευμάτων της Ρωσίας, ανακοίνωσαν Μόσχα και Μινσκ.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να ενισχύει το σενάριο ότι το Κρεμλίνο όχι απλώς δεν αποσύρει τις δυνάμεις του γύρω από την Ουκρανία – πάνω από 150.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις – αλλά τις έχει θέσει σε ύψιστη ετοιμότητα προκειμένου να διασχίσουν τα σύνορα ταχύτατα, εφόσον δοθεί η εντολή και η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ, έχει ήδη δοθεί. Υπενθυμίζεται πως Πούτιν και Λουκασένκο παρακολούθησαν μαζί την άσκηση του Σαββάτου στην οποία συμμετείχαν οι στρατηγικές δυνάμεις της Ρωσίας και περιλάμβανε, εκτός των άλλων, εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και υπερηχητικών που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Σύμφωνα με αναλυτές, στόχος της Μόσχας ήταν να στείλει ένα μήνυμα ισχύος, καλώντας τους πάντες να πάρουν στα σοβαρά τις θέσεις και τις απαιτήσεις της, αναφέρουν οι Times

Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας καταγράφηκε ενώ η Ρωσία και η Ουκρανία συνέχιζαν χθες Κυριακή να ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις εχθροπραξίες στο Ντονμπάς ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Δορυφορικές εικόνες της αμερικανικής εταιρείας Maxar κατέγραψαν νέα ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων και υλικού κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε η ίδια.

Οι φωτογραφίες της Κυριακής δείχνουν «δυνάμεις κρούσης» – άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυροβόλα, υλικό και προσωπικό υποστήριξης – να διασχίζουν χιονισμένες εκτάσεις.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές προχωρούν σε εκκένωση των αμάχων, που μεταφέρονται στη Ρωσία, και κήρυξαν γενική κινητοποίηση των ανδρών που είναι σε θέση να φέρουν όπλα.

Μετά την εντολή απομάκρυνσης, κάπου 53.000 πολίτες – από τα τρία εκατομμύρια που ζουν στο Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία – κατέφυγαν στη ρωσική επικράτεια, σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, που κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, κατά τη διάρκεια των συνδιαλέξεων των προέδρων Πούτιν και Μακρόν τονίστηκε η σημασία που έχει να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα