15.5 C
Athens
Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

15.5 C
Athens
Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Ευρωπαϊκή Θητεία του Ενεργού Πολίτη στην Ελλάδα 

Εκδήλωση ενημέρωσης και προώθησης του ευρωπαϊκού προγράμματος «Θητεία του Ενεργού Πολίτη στην Ευρώπη», διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο, την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που, ήδη, εφαρμόζεται στη Γαλλία αλλά και στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο και επιτρέπει στους νέους της Ευρώπης κάτω των 25 ετών, να πραγματοποιούν – εφόσον το επιθυμούν – εξάμηνη «μαθητεία, πρακτική άσκηση ή δράση εθελοντισμού. 

Η εκδήλωση με τίτλο «Προς μια Ευρωπαϊκή Θητεία του Ενεργού Πολίτη στην Ελλάδα» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τους δύο γαλλικούς Συλλόγους, τον Le Collectif pour un Service Civique Européen και Unis-Cité καθώς και τον ελληνικό οργανισμό, Ecogenia.

«Όπως και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ERASMUS, η «Θητεία του Ενεργού Πολίτη στην Ευρώπη» θα συμβάλλει στην ενίσχυση του αισθήματος του ανήκειν στην Ευρώπη μας», επισημαίνουν οι διοργανωτές. «Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε έναν εν δυνάμει εταίρο αυτού του, ευρωπαϊκής εμβέλειας, προγράμματος. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Ελλάδα, μέσω της ισχύουσας στρατιωτικής θητείας και της ποικιλίας των προγραμμάτων εθελοντισμού που προσφέρουν οι ελληνικές αρχές, προωθεί εδώ και πολύ καιρό την κοινωνική θητεία του ενεργού πολίτη. Οι Σύλλογοι CSCE, Unis-Cité και Ecogenia ελπίζουν ότι αυτή η κοινωνική ανάληψη ευθυνών μπορεί να ευδοκιμήσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η εκδήλωση

Η εκδήλωση περιλαμβάνει δύο μέρη:

Από τις 16:30 έως τις 18:30: Θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια σε μικρές ομάδες των 8-10 ατόμων, προκειμένου οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν για τη «Θητεία του Ενεργού Πολίτη» μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών για τις πρωτοβουλίες που πραγματοποιούνται στη Γαλλία και σε άλλες χώρες που, ήδη, εφαρμόζουν αυτό το πρόγραμμα.

→ Για τη συμμετοχή σας στα εργαστήρια, πατήστε εδώ: https://www.eventbrite.com/e/265949601417

Από τις 19:00 έως τις 20:30: Θεσμική συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν, μετά από πρόσκληση του Γάλλου πρέσβη στην Ελλάδα, Έλληνες υπουργοί, υφυπουργοί, πρέσβεις ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί ανατροφοδότηση των συμπερασμάτων των απογευματινών εργαστηρίων και θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους των τριών Συλλόγων που συμμετέχουν στην εκδήλωση:

 • Benjamin Sibille, γενικός διευθυντής και ιδρυτής του Συλλόγου Le collectif pour un service civique européen.
 • Λία Παπάζογλου, συνιδρύτρια της Ecogenia.
 • Έρικα Σπαγάκου, συνιδρύτρια της Ecogenia.
 • Marie Trellou-Kane, πρόεδρος και συνιδρύτρια του Συλλόγου Unis-Cité.

Τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα συντονίσει η Βασιλική Γραμματικογιάννη , δημοσιογράφος Ευρωπαϊκών και Περιβαλλοντικών Θεμάτων στην ΕΦΣΥΝ και την Athens Voice.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα φιλοξενείται στο μπιστρό Paris-Athènes του Γαλλικού Ινστιτούτου η έκθεση «ASAROTON» της εικαστικού Σοφίας Κυριάκου.

→ Για τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση η διαδικτυακή προκράτηση θα ανοίξει στις 27 Φεβρουαρίου, στις 16:00 εδώ: https://www.eventbrite.fr/preview?eid=266770787607/

Διαδικτυακή μετάδοση στο ifg.gr

Οι Σύλλογοι

 • Collectif pour un Service Civique Européen
  Ο «Σύλλογος Ευρωπαϊκής Θητείας του Ενεργού Πολίτη», (CSCE) είναι γαλλικό κίνημα εθελοντών – ηλικίας κάτω των 30 ετών – που επιδιώκει τη διάδοση και τη θεσμοθέτηση της «Ευρωπαϊκής Θητείας’» σε άλλο κράτος-μέλος. Επικεντρώνεται στις μείζονες κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. όπως η κλιματική κρίση, η καταπολέμηση των διακρίσεων, η προσέγγιση των γενεών κ.λπ., θέτοντας παράλληλα τα θεμέλια για την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα.
 • Unis-Cité
  Ο Σύλλογος Unis-Cité απευθύνεται σε νέους ηλικίας 16 έως 25 ετών με σκοπό να αφιερώσουν μία περίοδο της ζωής τους σε δράσεις αλληλεγγύης και σε μία ανάληψη ευθυνών μέσω της Θητείας του Ενεργού Πολίτη. Περισσότεροι από 25.000 νέοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει την Ευρωπαϊκή Θητεία τους μέσω του Unis-Cité.
 • Ecogenia
  Η Ecogenia είναι ελληνικός οργανισμός με στόχο τη θεσμοθέτηση της «Υπηρεσίας του Ενεργού Πολίτη» στην Ελλάδα για νέους 18-28 ετών ώστε να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα. Λειτουργεί και πραγματοποιεί δράσεις σε τοπική κλίμακα.

Επιμέλεια: Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img