back to top
18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

KEAO: Περιορισμένη ανταπόκριση για τις 72 δόσεις – Έρχονται κατασχέσεις;

Διαβάστε επίσης

Μόλις ένας στους 20 οφειλέτες εντάχθηκε στη ρύθμιση των ασφαλιστικών “κορονοχρεών”, σε 72 δόσεις, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν θα υπάρξει ανανέωση της προθεσμίας υπαγωγής.

Σύμφωνα με στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών, στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) υπεβλήθησαν 56.300 αιτήσεις για την αποπληρωμή των χρεών που συσσωρεύθηκαν κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Η προθεσμία υπαγωγής στην ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους έληξε στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) αγγίζουν το ένα εκατομμύριο με το συνολικό χρέος να υπερβαίνει τα 2 δισ. €.

Με αυτά τα δεδομένα, σχεδόν 1,5 δισ.€, τα οποία δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση, είτε θα πρέπει να καταβληθούν σε 12 δόσεις είτε εφάπαξ (κάτι εξαιρετικά δύσκολο).

Σε διαφορετική περίπτωση, οι οφειλέτες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις καθώς το ΚΕΑΟ θα ενεργοποιήσει τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, έρχεται να προστεθεί στην διόγκωση του χρέους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την οποία αποτύπωσε η έκθεση του ΚΕΑΟ, για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, με το συνολικό χρέος να έχει ανέλθει στα 41 δισ. €.

Παράλληλα, στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, από το σύνολο των 525.818 οφειλετών που έχουν ενταχθεί, περισσότεροι από τους μισούς (290.695), έχουν εξαιρεθεί εξαιτίας της μη ανταπόκρισης τους, με συνέπεια από τα 7,9 δισ. ευρώ προς ρύθμιση τα 6,84 δισ. €, να βρίσκονται πλέον εκτός της διαδικασίας σταδιακής αποπληρωμής.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα