back to top
14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μπουρκίνα Φάσο: Στον γύψο για 3 χρόνια η δημοκρατία

Διαβάστε επίσης

Η μεταβατική περίοδος πριν από την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Μπουρκίνα Φάσο ορίζεται ότι θα διαρκέσει τρία χρόνια στον χάρτη τον οποίο υπέγραψε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας που ανέτρεψε την 24η Ιανουαρίου τον εκλεγμένο πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του Ρόιτερς.

«Η διάρκεια της μετάβασης ορίστηκε στους 36 μήνες αρχής γενομένης από την ημερομηνία της ορκωμοσίας του μεταβατικού προέδρου», του αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Σανταογκό, αναφέρεται στον «συνταγματικό χάρτη της μετάβασης» που υπογράφτηκε μετά το πέρας των εργασιών της επιτροπής που συγκεντρώνει τις «ζωτικές δυνάμεις» της χώρας και θα αναλάβει την Τετάρτη.

Η διάρκεια της περιόδου μετάβασης είναι μεγαλύτερη από τους 30 μήνες που πρότεινε τεχνική επιτροπή που σχηματίστηκε από τη στρατιωτική χούντα στις αρχές Φεβρουαρίου και από το σχέδιο του κειμένου που διαπραγματεύονταν εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων χθες Δευτέρα και σήμερα.

Στις εργασίες αυτές συμμετείχαν αντιπρόσωποι της στρατιωτικής χούντας, κομμάτων, συνδικάτων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, της νεολαίας, των γυναικών και των εκτοπισμένων από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών που έχουν αιματοκυλίσει την Μπουρκίνα Φάσο από το 2015.

Στο κείμενο τονίζεται επίσης ότι ο μεταβατικός πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα «στις προεδρικές, βουλευτικές και δημοτικές εκλογές που θα οργανωθούν» μετά το πέρας της περιόδου.

Η ίδια διάταξη ισχύει επίσης για τα 25 μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης της οποίας επικεφαλής θα είναι πολίτης, κάποια «προσωπικότητα» της χώρας.

Πέρα από τον πρόεδρο και την κυβέρνηση, τα μεταβατικά όργανα θα περιλαμβάνουν επίσης ένα «συμβούλιο κατεύθυνσης και παρακολούθησης» της μεταβατικής περιόδου, καθώς και μια μεταβατική Βουλή, που θα έχει 75 μέλη, σύμφωνα με τον χάρτη.

Οι δύο βασικές αποστολές των μεταβατικών αρχών θα είναι «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η αποκατάσταση της ακεραιότητας της εθνικής επικράτειας», καθώς και το να υπάρξουν «εγγυήσεις για την ασφάλεια» και «αποτελεσματική και επείγουσα αντίδραση στην ανθρωπιστική κρίση και στις κοινωνικοοικονομικές και κοινοτικές τραγωδίες που προκάλεσε η ανασφάλεια». Καλείται επίσης να βελτιώσει «τη διακυβέρνηση» και να εντείνει τον «αγώνα κατά της διαφθοράς».

Πέραν της αδυναμίας του να αντιμετωπίσει τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, ο πρόεδρος που ανέτρεψε η χούντα, ο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ –σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ουαγκαντούγκου από το πραξικόπημα– κατηγορείται επίσης για αναποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο, το τέταρτο στη δυτική Αφρική μέσα σε 18 μήνες –τα δύο έγιναν στο Μαλί, ενώ απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης έγινε επίσης στη Γουινέα Μπισάου στις αρχές Φεβρουαρίου– ήγειρε ανησυχίες ότι σημειώνεται ανάσχεση της δημοκρατικής μετάβασης σε μια περιοχή που προσπαθούσε να αποσείσει την ταμπέλα της «ζώνης των πραξικοπημάτων» που της είχαν φορέσει ορισμένοι αναλυτές.

Η Μπουρκίνα Φάσο είδε τη συμμετοχή της στην Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής και στην Αφρικανική Ένωση να αναστέλλεται και τις ΗΠΑ να αναστέλλουν τη χορήγηση βοήθειας σχεδόν 160 εκατ. δολαρίων εξαιτίας του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα