back to top
18.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

18.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Π. Χρηστίδης: Αφού ζητάμε αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους, θα πρέπει κι εμείς να προσφέρουμε βοήθεια και στήριξη εμπράκτως, σε όποιον τη χρειάζεται

Διαβάστε επίσης

01-03-2022

Ανησυχία για την επικράτηση ενός δόγματος αναθεωρητισμού, παραβίασης του διεθνούς δικαίου και βίαιης αλλαγής των συνόρων, εξέφρασε ο Παύλος Χρηστίδης.

«Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί. Όταν η Ρωσία, από τους βασικούς πυλώνες του παγκόσμου συστήματος ισορροπίας, εισβάλει στην Ουκρανία παραβιάζοντας σύνορα κι αμφισβητώντας ευθέως το Διεθνές Δίκαιο, αντιλαμβανόμαστε ότι αλλάζει η παγκόσμια αρχιτεκτονική, όπως την είχαμε συνηθίσει» δήλωσε στον Αθήνα 984 και στον Μιχάλη Λεάνη ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που εξελίσσεται εν μέσω σθεναρής αντίστασης της χώρας για 6η ημέρα.

Έκανε λόγο για προδιαγεγραμμένη κατάσταση η κατάληξη της οποίας διαφαινόταν από καιρό, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ΕΕ και κυρίως στη Γερμανία για τη στάση τους, με επίπτωση και στα Ελληνοτουρκικά. «Ήταν ζήτημα χρόνου να συμβεί αυτό. Οι ΗΠΑ έδιναν μέχρι και ημερομηνίες της επικείμενης εισβολής, αλλά το υποτίμησε η ευρωπαϊκή πλευρά και κυρίως η Γερμανία επί ηγεσίας Μέρκελ, διότι είχε συνηθίσει σε λύσεις μέσω απευθείας διμερούς διαπραγμάτευσης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Το ίδιο βέβαια γινόταν και με τον Ταγίπ Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη… Είναι μεγάλες οι ευθύνες της ΕΕ».

Ταυτόχρονα όμως, σημείωσε την ταχεία ενεργοποίηση των 28 μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις πολιτών ακόμα και στη Ρωσία, γεγονός που ώθησε σε μεταστροφή θέσης ακόμα και παραδοσιακά ουδέτερες χώρες όπως η Ελβετία και η Δανία.

Για τη στάση της Ελλάδας τόνισε ότι «αφού ζητάμε αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους, θα πρέπει να είμαστε εκεί για προσφέρουμε βοήθεια και στήριξη εμπράκτως, σε όποιον τη χρειάζεται».

Σχετικά με την ενημέρωση της Βουλής σήμερα για την κρίση στην Ουκρανία, επισήμανε την πρόταση του Προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να χαραχθεί μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική στον απόηχο της σύρραξης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χρηστίδης κάλεσε το πολιτικό σύστημα- στο σύνολό του- σε συστράτευση, με στόχο την ενίσχυση του ρόλου και της θέσης της χώρας στο εθνικό γίγνεσθαι, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στη ΝΔ για το γεγονός ότι δεν το έχει πράξει μέχρι τώρα. «Είναι μια ευκαιρία για ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς με στόχο να εμπνεύσουν αίσθημα εμπιστοσύνης στο λαό που δεν πρέπει να χάσουν, μέσα στα γρανάζια του μικροκομματισμού, ειδικά ο κ Μητσοτάκης» είπε χαρακτηριστικά.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα