back to top
17.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

17.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

ReUZ+: Μια μαθητική επιχείρηση για τη Συμπερίληψη και την Προστασία του Περιβάλλοντος

Διαβάστε επίσης

Δύο Αθηναϊκά σχολεία ένα ειδικής εκπαίδευσης και ένα τυπικής ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο μια καλύτερη κοινωνία και την προστασία του περιβάλλοντος. Δημιούργησαν τη συνεργατική μαθητική εικονική επιχείρηση ReUZ+, που κατασκευάζει χρήσιμα αντικείμενα από παλιά μαγειρικά σκεύη. 

Πρόκειται για το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης  (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.)  Αγ. Δημητρίου και το 6ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου, δύο γειτονικά σχολεία των οποίων οι μαθητές συνεργάστηκαν, συνεκπαιδεύτηκαν, αλληλεπίδρασαν, μοιράστηκαν το πάθος τους και φωνάζουν «όλοι μαζί γίνεται», μεταδίδοντας μηνύματα για το σεβασμό προς το περιβάλλον και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

«Στο ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου λειτουργεί εργαστήριο όπου οι μαθητές μετατρέπουν παλιά τηγάνια, κατσαρόλες, μαχαιροπήρουνα κλπ, για τα οποία σημειωτέον δεν υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης, σε ολοκαίνουργια χρηστικά αντικείμενα, όπως ρολόγια, φωτιστικά, διακοσμητικά, εκπληκτικούς καθρέφτες από ταψιά, γλάστρες. κ.α.», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, η καθηγήτρια του 6ου Γυμνασίου Αγ. Δημητρίου, που συντονίζει την εικονική επιχείρηση Μαρία Χριστοπούλου. «Η αρχική ιδέα ήταν δική τους, πέρσι δεν ολοκληρώθηκε λόγω πανδημίας και φέτος η συντονίστρια του προγράμματος του ΕΕΕΕΚ η κα Χρυσού, μας προσέγγισε να συνεργαστούμε και να δώσουμε στην επιχείρηση μια άλλη δυναμική. Έτσι δημιουργήθηκε η συνεργατική μαθητική εικονική επιχείρηση ReUZ+ στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2022» του Junior Achievement Greece».

«Έχουμε έναν εκπληκτικό μέντορα τον Peter Economides, ο οποίος δεν έμεινε στις τυπικές του υποχρεώσεις ενισχύοντας την κοινή προσπάθεια των μαθητών» συμπληρώνει η κα Χριστοπούλου. «Έγινε ένα με την ομάδα, συμμετείχε σε συνεχείς διαδικτυακές συναντήσεις δίνοντας ουσιαστικές κατευθύνσεις για τη δημιουργία του brand της επιχείρησης ενώ παράλληλα έφερε την ομάδα σε επαφή με την κορυφαία εταιρεία Beetroot design group για τη δημιουργία του λογοτύπου και της εταιρικής ταυτότητας με εκπληκτικά αποτελέσματα».

Φορείς στο πλευρό των μαθητών

Με μια σειρά επιστολών, τα μέλη της ομάδας εξασφάλισαν την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) για τις δράσεις τους, την επιστημονική υποστήριξη του οργανισμού NoWaste 21 και την ουσιαστική υποστήριξη του δήμου Αγίου Δημητρίου για τον κύριο στόχο: τη δημιουργία ενός Κέντρου Συλλογής και Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Οικιακών Σκευών.

Από την πλευρά του, ο δήμος Αγ. Δημητρίου δεσμεύτηκε να παρέχει στην επιχείρηση σημεία συλλογής χρησιμοποιημένων οικιακών σκευών, χώρο συγκέντρωσης, οχήματα για τη μεταφορά και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία Κέντρου Συλλογής και Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (2020).

Από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τους έχει προταθεί συνεργασία για μελλοντική μεταπώληση των αντικειμένων.

«Είναι μια προσπάθεια που πιστεύω ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Έχουμε πολύ πάθος για αυτό που κάνουμε, και πολύ σημαντικό σκοπό γιατί αν κερδίσουμε κάποια χρήματα από αυτή την προσπάθεια, θα διατεθούν για το συσσίτιο των μαθητών του ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου. Στο σχολείο φοιτούν και παιδιά από ιδρύματα, που το κολατσιό τους είναι ένα κουλούρι», επισημαίνει η κα Χριστοπούλου.

«Τα παιδιά και των δύο σχολείων συμμετέχουν με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό. Έχουν το καθένα το ρόλο τους και η αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών είναι πολύ εποικοδομητική. Απώτερος σκοπός είναι να δημιουργήσουμε μια ΚοινΣΕπ που θα δώσει ευκαιρίες απασχόλησης σε άτομα με αναπηρίες. Καλούμε τον κόσμο να ψηφίσει το εξαιρετικό promo Video με το οποίο διαγωνιζόμαστε, στον σύνδεσμο https://jagreece.org/promovoting» καταλήγει η κα Χριστοπούλου.

Η ψηφοφορία

Στην πλατφόρμα www.jagreece.org/promovoting, που θα είναι ανοιχτή από 28 Φεβρουαρίου έως 11 Μαρτίου 2022, το κοινό θα μπορεί να δει τις συμμετοχές από Γυμνάσια και Λύκεια όλης της Ελλάδας και να ψηφίσει μια φορά έως 3 μαθητικές «επιχειρήσεις». Ο νικητής της ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί στις 18 Μαρτίου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για το καλύτερο Promo Video Εικονικής Μαθητικής Επιχείρησης 2022. Το έπαθλο για την «Εικονική Επιχείρηση» που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους από το κοινό και τις άλλες ομάδες είναι η απευθείας πρόκρισή της στις 10 Καλύτερες Εικονικές Επιχειρήσεις της χρονιάς και τον Πανελλαδικό Τελικό του 2022.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα