back to top
22.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

22.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 09:00

Διαβάστε επίσης

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την ολομέτωπη επίθεσή του στην Ουκρανία, βομβαρδίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Χαρκίβ, και σφίγγοντας τον κλοιό στο Κίεβο, δωδέκατη ημέρα της εισβολής. Ταυτόχρονα εντός της ημέρας αναμένεται να διεξαχθεί ο τρίτος γύρος των ρωσο ουκρανικών διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο αυτό να φέρνει ιδιαίτερη αισιοδοξία για την κατάληξη τους.

Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη Χαρκίβ, στη βορειοανατολική Ουκρανία, με στόχους μεταξύ άλλων αθλητικό συγκρότημα τοπικού πανεπιστημίου και πολιτικές κτιριακές υποδομές, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη Χαρκίβ, στην Τσερνιγκίβ (βόρεια), στη Σούμι (βορειοανατολικά) και στη Μικολάγεφ (νότια), ενώ «συγκεντρώνουν πόρους για να εξαπολύσουν έφοδο» στο Κίεβο.

Διέξοδο φυγής από τη χώρα αφήνει στους αμάχους η προσωρινή κατάπαυση του πυρός που αρχίζει αυτήν την ώρα όπως ανακοίνωσε το υπ Άμυνας της Ρωσίας προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας και να απομακρυνθούν οι άμαχοι, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

O τελευταίος απολογισμός που έχει δώσει η Μόσχα για τις απώλειές της είναι 498 στρατιώτες. Η Ουκρανία και οι Δυτικοί παρατηρητές ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Το Κίεβο κάνει λόγο για 11.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

Επέκρινε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη σιωπή των δυτικών ηγετών και την έλλειψη αντίδρασης μετά την απειλή της Ρωσίας ότι θα βάλει στο στόχαστρο την ουκρανική βιομηχανία όπλων.

«Δεν άκουσα καμία αντίδραση από οποιονδήποτε ηγέτη χώρας του κόσμου, ούτε λέξη, είναι λες και οι δυτικοί ηγέτες διαλύθηκαν», είπε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, διεμήνυσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας σκοπεύουν να εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον της βιομηχανίας όπλων.

Προειδοποίησε μάλιστα, ότι η Μόσχα θα θεωρήσει πως όποια χώρα επιτρέψει σε αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας να χρησιμοποιήσουν αεροδρόμιά της συμμετέχει στην ένοπλη σύρραξη.

Αμετακίνητα αποφασισμένος να πετύχει τους στόχους του με πόλεμο ή διαπραγμάτευση, εμφανίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Εμμανουέλ Μακρόν διαμήνυσε ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία θα συνεχιστεί μέχρι η Μόσχα να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας ή ώσπου το Κίεβο να σταματήσει να μάχεται. Συνάντηση Μακρόν, αύριο στο Παρίσι, με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίκεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακολούθως στην Αυστρία για συναντήσεις με υψηλούς αξιωματούχους των δυο χωρών.

Λεκτική επίθεση εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών κατηγορώντας την Αθήνα, για μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία για την δυσφήμιση της πολιτικής της Ρωσίας.

Για απαράδεκτες δηλώσεις που δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική’’, έκανε λόγο η ελληνική διπλωματία.

‘’Η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ σχολίασε με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Διαδοχικά τα σοκ στις χρηματαγορές με την τιμή του βαρελιού του πετρελαίου Brent να πλησιάζει σήμερα τα 140 δολάρια, στο ιστορικό της υψηλό, που ήταν τα 147,5 δολάρια όπου είχε φθάσει το 2008.

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό οργανώνει αύριο ο δήμος Αθηναίων, συμμετέχοντας στη δράση του “Όλοι μαζί μπορούμε”. Κουβέρτες, υπνόσακοι, είδη ατομικής υγιεινής, παιδικές τροφές και φαρμακευτικό υλικό, θα συγκεντρώνονται από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα στο δημαρχιακό μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά. Αναλυτικά τα είδη που μπορούμε να προσφέρουμε και στην ιστοσελίδα του σταθμού μας, 3w athina984.gr

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 9.213 νέα κρούσματα. 51ένας ασθενείς κατέληξαν και 376 παραμένουν διασωληνωμένοι.

Από 15 Μαρτίου σταματά η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας PLF για την είσοδο επισκεπτών στη χώρα, σύμφωνα με νέα οδηγία της πολιτικής αεροπορίας.

Ανοιχτή είναι σήμερα Καθαρά Δευτέρα, η Βαρβάκειος Αγορά για τα απαραίτητα σαρακοστιανά. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές. Ανοιχτά θα είναι επίσης αρτοποιεία, μίνι μάρκετ και ιχθυοπωλεία.

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή ο γνωστός δικηγόρος και στέλεχος της ΝΔ, Αντώνης Φούσσας.

ΚΑΙΡΟΣ

Κούλουμα σήμερα με νεφώσεις παροδικά αυξημένες και πρόσκαιρες τοπικές βροχές, στην Αττική. Θερμοκρασία στην Αθήνα από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου. 11 βαθμοί αυτήν την ώρα στο γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα