back to top
21.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 19:00

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη ο τρίτος γύρος των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων , στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. Στο επίκεντρο η διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση των αμάχων.

Την ίδια ώρα,

Τη χορήγηση βοήθειας 175 εκατ. λιρών στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Mπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καναδό ομόλογό του, Ζαστίν Τριντό, και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε. Όπως συμπλήρωσε “με αυτό το ποσό η συνολική συνδρομή της Βρετανίας ανέρχεται πλέον στα 400 εκατ. Λίρες”.

Ο Τριντό, από πλευράς του, ανακοίνωσε την επιβολή νέων κυρώσεων σε 10 φυσικά πρόσωπα “συνένοχα στην “αδικαιολόγητη εισβολή” στην Ουκρανία, όπως είπε. Ανάμεσά τους, πρώην και νυν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης, ολιγάρχες και υποστηρικτές της ρωσικής ηγεσίας. Διευκρίνισε ότι κάποια από τα πρόσωπα αυτά ,επιλέχθηκαν από λίστα που έχει συντάξει ο Αλεξέι Ναβάλνι, φυλακισμένος επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης.

“Θα συνεχίσουμε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία”, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς , αναφορικά με το ζήτημα της επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Επισήμανε ότι «ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί να διασφαλιστεί αυτή τη στιγμή ,με άλλον τρόπο εκτός των εισαγωγών από τη Ρωσία».

Ο Γερμανός Καγκελάριος αναμένεται να συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Γάλλο Πρόεδρο, και τον Βρετανό πρωθυπουργό .

“Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αναζητήσει άλλες πηγές ενέργειας” δηλώνει, από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, παραδέχθηκε ότι η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία είναι σημαντική σε πολλές χώρες της Ευρώπης, και κάλεσε η οποιαδήποτε απαγόρευση να επιβληθεί “με επιμέλεια”,όπως είπε.

Απόψε αναμένεται και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία, καθώς περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη.

Την ελεύθερη είσοδο των ουκρανών πολίτων στην Ελλάδα , χωρίς την υποχρέωση καταβολής διοδίων, είτε στον Προμαχώνα, είτε σε οποιαδήποτε άλλη οδική πύλη εισόδου στη χώρα μας, αλλά και σε κανέναν άλλο σταθμό του Εθνικού οδικού δικτύου, αποφάσισαν οι Υπουργοί Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη Κώστας Καραμανλής και Τάκης Θεοδωρικάκος.

Με τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας συνομιλεί αυτή την ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Λονδίνο.

«Σκοπός της συνάντησης είναι να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με την κρίση κατόπιν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, να συντονίσουμε τις ενέργειες των δύο χωρών και να επωφεληθούμε από την πλευρά μας από τη μεγάλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου σε θέματα ασφαλείας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Και οι πρωθυπουργοί των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία), θα συναντηθούν αύριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να συζητήσουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία .

Στο Παρίσι αύριο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ,ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Γάλλο πρόεδρο.

Σε δραματικούς τόνους ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα προειδοποίησε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ότι αν η παγκόσμια κοινότητα δεν σταματήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτό θα οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη.

Οι ΗΠΑ έχουν μία «ιερή» δέσμευση στο Άρθρο 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, αναφορικά με την εγγύηση της συλλογικής άμυνας μεταξύ των κρατών-μελών, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας .

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ουκρανία παραμένουν αποκομμένοι από πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας άμεσης ανάγκης λόγω της στρατιωτικής περικύκλωσης των μεγάλων πόλεων, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του ΟΗΕ, ζητώντας επειγόντως την ασφαλή διέλευση.

Εν τω μεταξύ,

Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας Λαβρόφ – Κουλέμπα ,παρουσία Τσαβούσογλου την Πέμπτη στην Αττάλεια, κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ διπλωματίας .

Την Κυριακή 13 Μαρτίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

«Οποιαδήποτε στιγμή η Ουκρανία δεχτεί τους όρους μας η ‘στρατιωτική δράση’ θα σταματήσει», όπως χαρακτηρίζει τον πόλεμο έναντι της Ουκρανίας, η Μόσχα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, οι απαιτήσεις της Μόσχας είναι η κατοχύρωση ουδετερότητας, η αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος και του Ντόνετσκ και του Λουγκανσκ ως ανεξάρτητα εδάφη.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησης του ενδεχομένου ένταξης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ. Αυτό συμφώνησαν εκπρόσωποι των 27 κρατών-μελών, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Τα τρία κράτη υπέβαλαν το σχετικό αίτημα στο Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα. Η προώθησή του στην Κομισιόν αποτελεί το πρώτο από μία σειρά βημάτων για την έναρξη επίσημων ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Συνήθως, η διαδικασία αξοιλόγησης διαρκεί 1 με 1,5 χρόνο.

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό οργανώνει αύριο ο δήμος Αθηναίων, συμμετέχοντας στη δράση του “Όλοι μαζί μπορούμε”. Αναλυτικά τα είδη που μπορούμε να προσφέρουμε στην ιστοσελίδα του σταθμού μας, 3w athina984.gr

Στο μέτωπο της πανδημίας και στην επιδημιολογική εικόνα του 24ωρου,

8.639 νέα κρούσματα, 52 θάνατοι ,ενώ 370 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Διενεργήθηκαν 89.327 τεστ με το ποσοστό θετικότητας να διαμορφώνεται στο 9,67%.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος, αύριο ο καιρός στην Αττική ..Βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

13 βαθμοί αυτήν την ώρα στην Τεχνόπολη εδώ στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα