back to top
21.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 21:00

Διαβάστε επίσης

Ρωσία και Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ, μετά το τέλος του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες .

Από την πλευρά του, ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών.

Τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για τη διάθεση μαχητικών σοβιετικής προέλευσης από την Πολωνία στην ουκρανική αεροπορία πέραν του οπλισμού που διαθέτουν οι χώρες της Δύσης για την άμυνα της Ουκρανίας, η Ρωσία προειδοποιεί ότι η αποστολή όπλων στο Κίεβο θα οδηγήσει σε «παγκόσμια κατάρρευση». Η προειδοποίηση ήλθε από το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναμεταδίδει το Reuters από το πρακτορείο Interfax.

To έτερο ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε επίσης δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία ανέφερε πως η Δύση στέλνοντας μισθοφόρους και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία θα συνιστούσε καταστροφική εξέλιξη της κατάστασης στη χώρα.

Υπό τον φόβο ότι η Μόσχα μπορεί να επεκτείνει περαιτέρω τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις και σε άλλες χώρες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στη Βαλτική.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ επανεξετάζει συνεχώς την αμυντική του στάση, μεταξύ άλλων περισσότερες μόνιμες αναπτύξεις, όπως έχουν ζητήσει οι χώρες της Βαλτικής.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την ετοιμότητά μας, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Η δέσμευση των ΗΠΑ στην εγγύηση της αμοιβαίας άμυνας μεταξύ των κρατών μελών βάσει του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ είναι «ιερή», δήλωσε επίσης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας .

Για δωδέκατη ημέρα συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί των κέντρων των πόλεων στο νότο και στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν μέχρι στιγμής εγκαταλείψει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας Λαβρόφ – Κουλέμπα ,παρουσία Τσαβούσογλου την Πέμπτη στην Αττάλεια, κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ διπλωματίας .

Διχασμένη η Ε.Ε. σε τυχόν πετρελαϊκό εμπάργκο κατά Ρωσίας
Παρότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να προχωρήσουν σε απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου με «συντονισμένο» τρόπο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν φέρονται πρόθυμα να συναινέσουν σε αυτή την απόφαση.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε ως «ουσιαστικής σημασίας» τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία. «Ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο τόνισε ο κ. Σολτς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η προσπάθεια απεξάρτησης βρίσκεται σε εξέλιξη, «αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο».

«Υπάρχουν διαφορετικές εξαρτήσεις σε διαφορετικές χώρες, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί ακόμη και από τη Ρωσία», παραδέχθηκε κι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αναζητήσει άλλες πηγές ενέργειας.

Σε ανάλογο πνεύμα και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξουν διαβεβαιώσεις ότι τυχόν ενεργειακές κυρώσεις στη Ρωσία δεν θα δημιουργήσουν «αδιαχείριστους κινδύνους» σε όσους προμηθεύονται ενέργεια στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα

Το Βέλγιο αναθεωρεί τη στάση του για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, εξαιτίας των εξελίξεων στην Ουκρανία. Ενδεχομένως, η αύξηση τιμών της ενέργειας να ωθήσει το Βέλγιο να εγκαταλείψει τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας το 2025 όπως είχε προγραμματιστεί και να επεκτείνει τη λειτουργία δύο από τους επτά αντιδραστήρες του.

Εν τω μεταξύ,

Την ελεύθερη είσοδο των ουκρανών πολίτων στην Ελλάδα , χωρίς την υποχρέωση καταβολής διοδίων, είτε στον Προμαχώνα, είτε σε οποιαδήποτε άλλη οδική πύλη εισόδου στη χώρα μας, αλλά και σε κανέναν άλλο σταθμό του Εθνικού οδικού δικτύου, αποφάσισαν οι Υπουργοί Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη Κώστας Καραμανλής και Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο Νίκος Δένδιας και αυτή την ώρα συναντάται με τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας. Σκοπός της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων για «την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» και ο συντονισμός των ενεργειών των δύο χωρών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο αύριο και οι πρωθυπουργοί των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία), προκειμένου να συζητήσουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία .

Στο Παρίσι μεταβαίνει αύριο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ,ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Γάλλο πρόεδρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τη διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων προσχώρησης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της Ενωσης. Οι τρεις χώρες υπέβαλαν το αίτημά τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η προώθησή του στην Κομισιόν αποτελεί το πρώτο από μία σειρά βημάτων για την έναρξη επίσημων ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ατυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Μαρτίου στη Γαλλία . Επί τάπητος η ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας, υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργεί η ρωσική εισβολή για το περιβάλλον ασφαλείας, καθώς και το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στους κόλπους της ΕΕ.

Την Κυριακή 13 Μαρτίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν επισήμως προς ώρας τη συνάντηση .

“Θετική εξέλιξη τυχόν συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν” αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό οργανώνει αύριο ο δήμος Αθηναίων, συμμετέχοντας στη δράση του “Όλοι μαζί μπορούμε”. Αναλυτικά τα είδη που μπορούμε να προσφέρουμε στην ιστοσελίδα του σταθμού μας, 3w.athina984.gr

Στο μέτωπο της πανδημίας ,

8.639 νέα κρούσματα, 52 θανάτους και 370 διασωληνωμένους ασθενείς ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος, αύριο ο καιρός στην Αττική. Βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

12 βαθμοί αυτήν την ώρα ,στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα