back to top
22.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

22.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 09:00

Διαβάστε επίσης

Ξεκινάει από αυτή την ώρα προσωρινή κατάπαυση πυρός στις πόλεις Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να φύγουν εκτός Ουκρανίας εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, προσθέτοντας ότι τα δρομολόγια που θα ακολουθηθούν μένουν να εγκριθούν από την ουκρανική πλευρά.

Χθες και προχθές υπήρξαν αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο πλευρών αναφορικά με την κατεύθυνση των αμάχων, που δεν επέτρεψαν την προσπάθεια για να την απομάκρυνση τους. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εκτιμά ότι οι άνθρωποι που περιμένουν διαφυγή είναι περίπου 200.000.

Εν τω μεταξύ σε νέο του μήνυμα ο Ουκρανός πρόεδρος διάψευσε ότι έχει εγκαταλείψει την χώρα του δηλώνοντας ότι παραμένει στο Κίεβο μαζί με την ομάδα του, ενώ επισημαίνει ότι θα επιμείνουν στις διαπραγματεύσεις μέχρι να επιτευχθεί η ειρήνη.

Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έληξε , με τους παρατηρητές να καταγράφουν μία σημαντική μετακίνηση των ρωσικών θέσεων, προφανώς λόγω των καθυστερήσεων στην υλοποίηση της επιθετικής τους στρατηγικής. Η ρωσική πλευρά, δεν αναφέρθηκε καν στην λεγόμενη «αποναζιστικοποίηση» και «αποστρατικοποίηση» που ήταν και το κύριο αφήγημα για την κήρυξη του πολέμου και πρότεινε η Ουκρανία να αναγνωρίσει την ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία και στις αποσχισθείσες περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ και να τροποποιήσει το Σύνταγμά της με ένα νέο άρθρο, σύμφωνα με το οποίο θα αποκλείει την συμμετοχή της σε οποιαδήποτε αμυντική συμμαχία. “Ο τέταρτος, γύρος των διααπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί στη Λευκορωσία στο πολύ, πολύ εγγύς μέλλον», δήλωσε χθες στη ρωσική κρατική τηλεόραση ο Ρώσος διαπραγματευτής Λεονίντ Σλούτσκι μετά τον ουσιαστικά άκαρπο χθεσινό γύρο των συνομιλιών. Ωστόσο Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν την Πέμπτη.

Συνεχίζεται η πολιορκία των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, τα στρατεύματα της οποίας ανακατέλαβαν την πόλη Τσουχουίβ έξω από το Χάρκοβο, πυρπολώντας δεκάδες ρωσικά ελικόπτερα.

Στο Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τους σφοδρούς βομβαρδισμούς ενώ τα ρωσικά άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα βρίσκονται περίπου 25 χιλιόμετρα μακριά. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι οι 15.000 στρατιώτες που είναι στη φάλαγγα πρόκειται να ανασυνταχθούν και περιμένουν προμήθειες προτού εξαπολύσουν επίθεση στην πρωτεύουσα.

Ο στρατός της Ουκρανίας εκτιμά ότι 11.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει νεοσύλλεκτους ή εφέδρους να πολεμήσουν διαβεβαιώνοντας ότι στον πόλεμο συμμετέχουν «επαγγελματίες» στρατιώτες οι οποίοι υλοποιούν «τους καθορισμένους στόχους».

Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς και Μπόρις Τζόνσον στις συνομιλίες που είχαν -μέσω βιντεοκλήσης- επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος για τη Ρωσία για την “απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της στην Ουκρανία”, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Υπογράμμισαν ότι δεσμεύονται να συνεχίσουν να παράσχουν οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Περισσότεροι άμαχοι σκοτώνονται και τραυματίζονται… και ο Πούτιν έχει ακόμα επιλογή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, καλώντας τον Ρώσο πρόεδρο να σταματήσει την εισβολή του στην Ουκρανία.

Οι βομβαρδισμοί της νύχτας στο Χάρκοβο σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους. Περισσότεροι από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Στη Μαριούπολη, οι κάτοικοι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι να κοιμούνται σε υπόγεια καταφύγια παραμένοντας χωρίς νερό και ρεύμα.

Η Χερσώνα παραμένει η μόνη πόλη που βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας.

Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ουκρανοί που τράπηκαν σε φυγή από την εισβολή της Ρωσίας έχουν περάσει μέχρι στιγμής στην Κεντρική Ευρώπη, ανακοίνωσε η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ. Το Reuters ανέφερε ότι η Πολωνία έχει δεχθεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα οι πρωθυπουργοί των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ . Στο Παρίσι μεταβαίνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Μαρτίου στη Γαλλία.

Την Παρασκευή στη Γερμανία συγκαλείτε μέσω τηλεδιάσκεψης σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της G7 για τον αντίκτυπο που έχει η εισβολή της Ρωσίας στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και το πώς μπορούν να σταθεροποιηθούν οι αγορές τροφίμων.

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι τιμές χονδρεμπορικής του ρεύματος που για σήμερα θα εκτοξευτούν στα 426,9 ευρώ η μεγαβατώρα, παρουσιάζοντας αύξηση 52,50%.

Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι εάν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη καταρτίζει σχέδιο για να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο που θα παρουσιαστεί σήμερα, θα προτείνει βήματα όπως είναι η εκμετάλλευση νέων προμηθειών φυσικού αερίου και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ήδη από φέτος.

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό οργανώνει σήμερα ο δήμος Αθηναίων, συμμετέχοντας στη δράση του “Όλοι μαζί μπορούμε”. Αναλυτικά τα είδη που μπορούμε να προσφέρουμε στην ιστοσελίδα του σταθμού μας, athina984.gr

Στο μέτωπο της πανδημίας, 8.639 είναι τα νέα κρούσματα. 52 άνθρωποι κατέληξαν ενώ 370 παραμένουν διασωληνωμένοι.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα και ο ΑΘΗΝΑ 9.84 αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος του προγράμματός του σε γυναίκες που μοιράζονται μαζί μας τις δικές τους προσωπικές ιστορίες στέλνοντας το δικό τους μήνυμα υπέρ της ουσιαστικής ισότητας και κατά των διακρίσεων.

Παράλληλα με τη ροή του προγράμματος, ο σταθμός της πόλης ετοίμασε και παρουσιάζει “8 podcast για τις 8 Μαρτίου”. 8 Ιστορίες Γυναικών που αφηγούνται τις ζωές τους και έχουν δημιουργήσει κοινότητες υποστηρίζοντας η μία την άλλη. Η σειρά των 8 podcast μεταδίδεται από το site μας www.athina984.gr αλλά και με τη μορφή playlist στο Spotify του σταθμού. Oλη την ημέρα ο Αθήνα 9.84 θα μεταδίδει αποκλειστικά τραγούδια ερμηνευτριών και δημιουργών!

Η φετινή παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών γίνεται σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο. Έχει κινητοποιηθεί η κυβέρνηση για να βοηθήσουμε τις γυναίκες στην Ουκρανία που αναγκάζονται να στεγάσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε καταφύγια, τις γυναίκες που μένουν για να πολεμήσουν, αλλά κι εκείνες που φεύγουν και γίνονται πρόσφυγες. Δήλωσε στον Αθήνα 984 η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Οικογένειας. Για τις γυναικοκτονίες είπε ότι από το 2010 κάθε χρόνο έχουμε κατά μέσο όρο 12 με 15 τέτοια περιστατικά που παλιότερα τις ονομάζαμε εγκλήματα πάθους, αλλα πλέον μιλάμε ανοιχτά για γυναικοκτονίες.

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές αναμένονται σήμερα στην Αττική. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου. 11 βαθμοί αυτήν την ώρα στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα