back to top
17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

ΕΦΚΑ: Οι εισφορές επαγγελματιών και αγροτών για υγειονομική κάλυψη έως 28/2/23

Διαβάστε επίσης

Από 660 έως 792 ευρώ, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει, θα πρέπει να καταβάλλουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, ώστε να λάβουν κατ’ εξαίρεση υγειονομική κάλυψη έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, οι εν λόγω κατηγορίες ασφαλισμένων οφείλουν είτε να έχουν καταβάλει το προηγούμενο έτος, είτε να καταβάλουν κατά το τρέχον έτος στον ΕΦΚΑ ποσό ίσο με την ετήσια εισφορά σε είδος και χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία που είχαν επιλέξει για το 2021.

Συντάξεις ομογενών

Με άλλη διάταξη, διευκολύνεται η απονομή πλήρους εθνικής σύνταξης στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και στους Έλληνες Πόντιους που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση και που για αντικειμενικούς λόγους δεν είχαν τη δυνατότητα να παλιννοστήσουν στην Ελλάδα πριν το 1992.

Ειδικότερα, τροποποιείται η διάταξη του Ν. 4387/2016 («νόμος Κατρούγκαλου») που έθετε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ τη διαμονή επί 40 χρόνια στην Ελλάδα, η οποία ήταν αδύνατο να εκπληρωθεί αφού τα σύνορα άνοιξαν το 1990. Με την προτεινόμενη διάταξη, θα απαιτούνται 30 αντί για 40 χρόνια διαμονής προκειμένου να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη -από 1η Ιανουαρίου 2022- οι ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Τέλος, παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το ειδικό πρόγραμμα επανειδίκευσης, κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για πρώην εργαζομένους της εταιρείας «ΘΡΑΚΗ ΑΕ», που υλοποιείται τη Θράκη, περιοχή που πλήττεται από την ανεργία. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εργασίας και υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Έβρου ΑΕ. Μετά τη λήξη της παράτασης του προγράμματος, δίνεται η δυνατότητα ένταξης των δικαιούχων σε ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, διάρκειας 18 μηνών, σε φορείς του δημόσιου τομέα.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα