Το ιώδιο είναι ένα μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία. Είναι ένα βασικό μέρος των θυρεοειδικών ορμονών που απαιτούνται για πολλές διαδικασίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης, του μεταβολισμού. Όπως αναφέρει η Ένωση διαιτολόγων – διατροφολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα μέρος του συνολικού πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη ιωδίου ή αυτό βρίσκεται στα κατώτατα φυσιολογικά όρια.
Ο μπακαλιάρος καταναλώνεται πολύ στην Ελλάδα και προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία μετάλλων και θρεπτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του ιωδίου.
Τα ψάρια με λίγα λιπαρά έχουν υψηλότερες ποσότητες ιωδίου.
Τα γαλακτοκομικά είναι βασική πηγή ιωδίου. Μόλις ένα ποτήρι γάλα μπορεί να παρέχει ακόμα και πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών σε ιώδιο, ανάλογα με την εκτροφή των ζώων από τα οποία παράγεται το γάλα.
Εξίσου καλές πηγές ιωδίου με το γάλα είναι το γιαούρτι και το τυρί τύπου cottage.
Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι μια καλή πηγή ιωδίου για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Επίσης, τα δαμάσκηνα βοηθούν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.
Οι γαρίδες έχουν λίγες θερμίδες, αλλά είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και ιώδιο.
Επιπλέον, προσφέρουν βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Β12, το σελήνιο και ο φώσφορος.