back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα στήριξης – 22 λεπτά το λίτρο η επιδότηση στα καύσιμα

Διαβάστε επίσης

Αύξηση της επιδότησης ρεύματος, στήριξης ευάλωτων και επιδότηση της βενζίνης περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης.

Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας η αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στη δύσκολη συγκυρία είναι «ψύχραιμη και συντονισμένη», αξιοποιώντας το δημοσιονομικό χώρο από την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Η νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνει:

1. Αύξηση της επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου. Δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος σε μικρές επιχειρήσεις. Κόστος 640 εκατ. για τον Απρίλιο

2. Χορηγείται έκτακτη ενίσχυση σε 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά ώστε να καλυφθεί μέρος της ακρίβειας. Η ενίσχυση θα δοθεί πριν το Πάσχα. Χορηγείται 1,5 φορές επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο στους δικαιούχους Μαρτίου (625.000 άτομα). Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους (όσοι το πήραν τα Χριστούγεννα. Δίνονται 200 σε 35.000 ανασφάλιστους, τους δικαιούχους ΑΜΕΑ και δίνεται διπλή δόση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 240.000 δικαιούχους. Κόστος 324 εκατ. ευρώ.

3. Επιδοτείται η κατανάλωση καυσίμων φυσικών προσώπων και μειώνεται η τιμή του πετρελαίου κίνησης. Δεν βοηθούνται οριζόντια όλοι, ενισχύεται η μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα. Στους πολίτες χορηγείται για τρεις μήνες (συν επαγγελματίες). Αφορά δηλωθέν εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση αφορά 60 λίτρα το μήνα και θα είναι 22 λεπτά το λίτρο. Για πολίτες με κύρια κατοικία σε νησιά η επιδότηση είναι 27 λεπτά. Το κόστος 130 εκατ. ευρώ.

Επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης ντιζελ τον Απρίλιο ώστε το όφελος να είναι 15 λεπτά το λίτρο για τον καταναλωτή. Το κόστος είναι 23 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.

Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο).

Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Υπολογισμός κόστους:

Υπάρχουν περίπου 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνεται οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση πανελλαδικά ανά φορολογούμενο (που διαθέτει ένα αυτοκίνητο) υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα.

Το ύψος της ανωτέρω επιδότησης υπολογίζεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Παραδείγματα:

Με 2,10 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,88 ευρώ.

Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.

Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ.

Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

Επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

4. Δίνεται ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί

5. Οι επιστρεπτές προκαταβολές θα εξοφληθούν σε 96 δόσεις (αντί 60). Παραμένει η έκπτωση 15% σε εφάπαξ πληρωμή.

Η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος θα αφορά όλες της α’ κατοικίες, ανεξαρτήτως εμβαδού ή παρόχου.

Η επιδότηση για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες θα είναι στα 72 ευρώ από 40 που ήταν τον Μάρτιο . Η επιδότηση για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου φτάνει τα 87 ευρώ για τις πρώτες 300 kWh.

Για τους καταναλωτές που δεν δήλωσαν τον αριθμό παροχής στις φορολογικές δηλώσεις θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιουναουριο το ποσό εφόσον δηλώσουν τον αριθμό παροχής στις φορολογικές δηλώσεις του 2022. Ισχύει και για τη δήλωση φοιτητικής στέγης.

Για επιχειρήσεις η επιδότηση φτάνει τα 130 ανά μεγαβατώρα – ΜμΕ και αρτοποιία πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης. Αφορά συνολικά 1,6 εκατομμύρια εμπορικές παροχές. Μάλιστα θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις αναδρομική επιδότηση σε εμπορικά συμβόλαιο για τους μήνες Ιανουάριο – Μάρτιο.

Σε ό,τι αφορά τις παροχές φυσικού αερίου η επιδότηση παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος Μαρτίου ανάλογα με τη διαμόρφωση της τιμής του φυσικού αερίου. Από την πλευρά της η ΔΕΠΑ διπλασιάζει την έκπτωση στους πελάτες της στα 40 ευρώ μηνιαίως ανά θερμική μεγαβατώρα.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα