back to top
24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 10:00

Διαβάστε επίσης

Τρεις αγνοούμενοι σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες σε εργοστάσιο κατασκευής δυναμίτιδας στην Ιτέα Γρεβενών εξαιτίας πολύ ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε νωρίτερα το πρωί. Επί τόπου έχουν σπεύσει 11 πυροσβέστες με 4 οχήματα καθώς και δυνάμεις από της 2η και 5η ΕΜΑΚ.

Απερρίφθη άμεσα από το Κίεβο το τελεσίγραφο της Μόσχας για παράδοση της Μαριούπολης που έληγε στις 5 το πρωί. Δεν τίθεται ζήτημα να παραδοθούμε τόνισε η αντιπρόεδρος της Ουκρανικής Κυβέρνησης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε εκ νέου χθες τη Ρωσία για «εγκλήματα πολέμου» στη Μαριούπολη και ενώ διεξάγονται σκληρές μάχες ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Σχεδόν το 90% των κτιρίων έχει πια καταστραφεί ολοσχερώς ενώ βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 300.000 άνθρωποι χωρίς θέρμανση, ηλεκτρικό και νερό αλλά και με λίγα τρόφιμα. Στο μεταξύ, στο Κίεβο τουλάχιστον 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από βομβαρδισμό σε πολυκατοικία και εμπορικό κέντρο. Αξιωματούχοι στη Μαριούπολη λένε ότι περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή από την Ρωσική εισβολή. 35.000 κατάφεραν να διαφύγουν.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 12.665 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 4.078 ανήλικοι.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Λευκός Οίκος έβαλε τέλος στα σενάρια για επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ευρώπη, αυτή την εβδομάδα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ταξιδέψει στη Γηραιά Ήπειρο μεθαύριο. Αμέσως μετά την Πέμπτη, προγραμματίζεται να συμμετάσχει σε ειδικές συνόδους του NATO, της ΕΕ και της G7 στις Βρυξέλλες, κατά τις υπηρεσίες του. Την Παρασκευή θα βρίσκεται στη Βαρσοβία, όπου θα συζητήσει διμερώς με τον πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα.

Εξαιρετικά τοξική αμμωνία διαρρέει από το πρωί σε χημικό εργοστάσιο στην πόλη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία που παράγει χημικά λιπάσματα διαφόρων τύπων.

Οι τοπικές αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης Νοβοσέλιτσα να αναζητήσουν καταφύγιο και να αποφύγουν οπωσδήποτε την έκθεσή τους στον κίνδυνο με τον περιφερειάρχη της περιοχής να συστήνει μέτρα προστασίας σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το εργοστάσιο.

Εν τω μεταξύ για πρώτη φορά από τη ρωσική εισβολή άρχισε χθες Κυριακή να αλλάζει το προσωπικό βάρδιας στο πυρηνικό εργοστάσιο Τσερνόμπιλ, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

‘Όπως ενημέρωσε η Ουκρανία περίπου το μισό προσωπικό κατάφερε επιτέλους να επιστρέψει σπίτι του, αφού εργάστηκε στο εργοστάσιο που ελέγχεται από τη Ρωσία επί σχεδόν τέσσερις εβδομάδες.

Έτοιμος για απευθείας διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποιώντας πως αν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις αποτύχουν, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ιδίως τα πλήγματα σε σχολεία και νοσοκομεία, θέτουν περίπου έξι εκατομμύρια παιδιά σε τεράστιο κίνδυνο, προειδοποιεί η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children («Σώστε τα παιδιά»).

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σε υψηλές τιμές παραμένουν τα καύσιμα στη χώρα ενώ και σήμερα οι τιμές παραλαβής ήταν ελαφρώς υψηλότερες σε σχέση με το Σάββατο. Περισσότερα θα μας πει η Χριστιάνα Κούσιου…

Υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην χώρα. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 12.462 νέες μολύνσεις. 44 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ 346 παραμένουν διασωληνωμένοι.

Στάση εργασίας 11 το πρωί με 3 μετά το μεσημέρι και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12 πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα Δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Δύο νεαροί, 17 και 18 ετών, συνελήφθησαν ύστερα από επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το απόγευμα σε αγώνα ποδοσφαίρου για τη Γ’ Ερασιτεχνική Κατηγορία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ), ανάμεσα στον ΠΑΟΚ Διάπλαση και τη Νίκη Νεοχωρούδας, στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την αστυνομία, υποστηρικτές της πρώτης ομάδας εισέβαλαν μετά τη λήξη της αναμέτρησης στον αγωνιστικό χώρο, όπου επιτέθηκαν σε ποδοσφαιριστές της αντίπαλης ομάδας. Όπως έγινε γνωστό, τρεις ποδοσφαιριστές τραυματίστηκαν χωρίς όμως να χρειαστεί να μεταφερθούν σε νοσοκομείο

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλος ένας αγνοείται από το ναυάγιο αλιευτικού πλοίου στη Νέα Ζηλανδία, την οποία πλήττουν ισχυρές καταιγίδες προκαλώντας πλημμύρες κυρίως στο Όκλαντ, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Και ο καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο σήμερα στην Αττική. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά διαστήματα στα ορεινά, ημιορεινά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. H θερμοκρασία στην Αθήνα θα φτάσει έως 8 βαθμούς Κελσίου. 6 βαθμοί αυτήν την ώρα στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα