back to top
20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κ. Αραβώσης: Για πρώτη φορά ξεκινάει στη χώρα μας ένα Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης που προβλέπει τη φύτευση 170.000 στρεμμάτων δάσους

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, επισήμανε τη διαρκή ανάγκη προστασίας των δασών και αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης που επιδιώκει να διασφαλίσει στους πολίτες, την κοινωνία και το περιβάλλον μια ευέλικτη και αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης φυσικών καταστροφών, ώστε να αποτρέπεται άμεσα η επέκταση οποιοδήποτε καταστροφικού φαινομένου.

Όπως είπε, στόχος της νεοσυσταθείσας δομής στην οποία ανήκουν και οι Δασικές Υπηρεσίες όλης της χώρας, είναι η αποτελεσματικότερη προστασία και διαχείριση των δασών με προτεραιότητα στην πρόληψη. Ομοίως, να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών, μετά και την μεταφορά του προσωπικού (άνω των 3000 δασικών στελεχών) και των μέσων που διαθέτουν από τις Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Μέχρι πρότινος, ίσχυε το παράδοξο να υπάρχει η Γενική Διεύθυνση Δασών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οποία καθόριζε τις πολιτικές που έχουν σχέση με το δάσος, τις νομοθετικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις , έδινε τις χρηματοδοτήσεις αλλά από εκεί και πέρα η υλοποίηση των δασικών στρατηγικών εναπόκειτο στις Δασικές Υπηρεσίες που ανήκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Επομένως, δεν υπήρχε μια ενιαία δομή και δεν μπορούσε κανείς να έχει εικόνα για την κατάρτιση δασικών χαρτών ή για τις χρηματοδοτήσεις που προορίζονταν για την πρόληψη των πυρκαγιών», ανέφερε.

Άλλωστε, τόνισε ότι στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής της Κυβέρνησης, έχουν ήδη ξεκινήσει δράσεις και ενέργειες με έμφαση την αποτροπή, την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση φαινομένων όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες και την προώθηση του σχεδιασμού και υλοποίησης αποτελεσματικών μέτρων αποκατάστασης αυτών των τεράστιων καταστροφών.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να υπάρξουν καθαρισμοί σε όλες τις κρίσιμες περιοχές και στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας προκειμένου να απομακρυνθεί βιομάζα και όλα τα επικίνδυνα υλικά τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην εξάπλωση μιας πυρκαγιάς, να ανοιχτούν αντιπυρικοί δρόμοι, να κατασκευαστούν υδατοδεξαμενές, και γενικότερα να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να προλάβουμε την εμφάνιση μιας πυρκαγιάς».

Σε αυτό το πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση και την ένταση των πυρκαγιών του καλοκαιριού, σημείωσε ότι για πρώτη φορά προχώρησε τόσο γρήγορα η δημιουργία υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας σε συνδυασμό με αντιδιαβρωτικά έργα και αναδάσωση των καμένων περιοχών.

«Για πρώτη φορά ξεκινάει στη χώρα μας ένα Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης που προβλέπει τη φύτευση 170.000 στρεμμάτων δάσους. Βεβαίως, απώτερος στόχος είναι να προλαμβάνουμε τις πυρκαγιές, ωστόσο, από την άλλη πλευρά, προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε το γρηγορότερο δυνατό τις καμένες περιοχές. Θέλουμε να έχουμε ένα δάσος το οποίο να μπορεί κάποιος να το διαχειρίζεται και να το προστατεύει αποτελεσματικά. Να μην αποτελεί μόνο πνεύμονα αναζωογόνησης αλλά να είναι ένα αειφόρο δάσος το οποίο θα μπορεί να μας προσφέρει προϊόντα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα