back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επιδότηση 109,45 ευρώ τον μήνα σε διανομείς, για απόκτηση κράνους και την χρήση και συντήρηση του ιδιόκτητου οχήματος

Διαβάστε επίσης

Με έως 1.313,4 ευρώ τον χρόνο (ή 109,45 ευρώ τον μήνα), θα επιδοτούνται οι εργαζόμενοι στις ψηφιακές πλατφόρμες (διανομείς), για απόκτηση κράνους και την χρήση και συντήρηση του ιδιόκτητου οχήματος που χρησιμοποιούν για την εκτέλεση της εργασίας τους, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ετήσια αποζημίωση για απόκτηση κράνους καθορίζεται στα 120 ευρώ, ενώ σε μηνιαία βάση θα καταβάλλεται το 15% του κατώτατου μισθού (99,45 ευρώ) , για συντήρηση οχήματος.

Οι προβλέψεις, αφορούν όλους τους διανομείς που θα απασχολούνται με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών,κ δεν υπόκεινται σε κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών, αποτυπώνονται διακριτά στα παραστατικά αμοιβής και εξόφλησης, καταβάλλονται στον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό όπως και η αμοιβή του δικαιούχου και δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα κίνησης του οχήματος.

Πιο αναλυτικά, στο εξής η ψηφιακή πλατφόρμα θα έχει τις ακόλουθες υποχρεώσεις, έναντι των εργαζομένων της:

Α) H ψηφιακή πλατφόρμα υποχρεούται να παρέχει προς τον διανομέα – πάροχο υπηρεσιών το προστατευτικό κράνος που είναι απαραίτητο για την εργασία του.

Εναλλακτικά, αν ο διανομέας συμφωνεί να κάνει χρήση δικού του προστατευτικού κράνους, η ψηφιακή πλατφόρμα (αφού διαπιστώσει ότι διαθέτει κατάλληλο κράνος), υποχρεούται να του αποδώσει ποσό ύψους 120 ευρώ. Το ποσό αυτό, αποδίδεται τμηματικά σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Παραμένει ως έχει η υποχρέωση της ψηφιακής πλατφόρμας, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, να παρέχει πανωφόρι κατάλληλο για την προστασία του αναβάτη του μοτοποδηλάτου ή της μοτοσυκλέτας, αδιάβροχη προστασία, γάντια και ανακλαστικό γιλέκο.

Β) Όταν οι πάροχοι υπηρεσιών χρησιμοποιούν δικό τους όχημα (μοτοσικλέτα, μοτοποδήλατο κλπ.), οι ψηφιακές πλατφόρμες τους αποδίδουν ανά μήνα πρόσθετη αποζημίωση ύψους 15% επί του νομοθετημένου κατώτατου μισθού για τη χρήση και συντήρηση του οχήματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η αποζημίωση καταβάλλεται ολόκληρη εφόσον ο διανομέας πραγματοποιήσει τουλάχιστον 300 διανομές ή μεταφορές εντός του ίδιου μήνα και για την ίδια ψηφιακή πλατφόρμα. Αν οι διανομές είναι λιγότερες, τότε η πρόσθετη αποζημίωση μειώνεται αναλογικά.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα