back to top
17.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 21.00

Διαβάστε επίσης

Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία που εξακολουθεί να μαίνεται έπειτα από περίπου πέντε εβδομάδες, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ως μεγαλύτερη «πρόκληση» για τις ΗΠΑ την Κίνα και όχι τη Ρωσία, όπως σημειώνει σε έκθεσή του το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Μια ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη δεν είναι δυνατή «σε αυτή τη φάση», ανακοίνωσε το Ελιζέ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, ότι Πούτιν και Μακρόν συζήτησαν επίσης την απόφαση της Ρωσίας να ζητήσει πληρωμές σε ρούβλια για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γάλλος πρόεδρος απέρριψε το ρωσικό αίτημα υποστηρίζοντας, πως δεν είναι δυνατό οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια.

«Αν δεν γίνει πληρωμή δεν θα υπάρξει αέριο», επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την απόρριψη από τους υπουργούς Ενέργειας της G7 του ρωσικού αιτήματος, να πληρώνουν σε ρούβλια το ρωσικό αέριο οι μη “φιλικές” προς τη Μόσχα χώρες.

Τόνισε, ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να υπάρξει διάλογος για την ασφάλεια ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα επηρεαστούν αναπόφευκτα από τις “προσωπικές προσβολές” που δέχθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν από τον Τζο Μπάιντεν.

Η Ρωσία προσπαθεί να «εισαγάγει το ρούβλι» σε «προσωρινά καταληφθείσες» περιοχές, σε μια «προσπάθεια να εγκαθιδρύσει ένα κατοχικό καθεστώς» ισχυρίζεται η Ουκρανία

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ προειδοποιούν, ότι η Ρωσία απλώς «αλλάζει ταχύτητα» και η οπισθοχώρηση από το Κίεβο «δεν είναι απόσυρση»

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση καθεστώτος ουδετερότητας με εγγυήσεις οκτώ κρατών, μεταξύ τους και η Τουρκία, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, πράγμα, το οποίο σημαίνει, ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες και δεν θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν επίσης 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός.

Ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν και Ζελένσκι όταν θα εγκριθεί ένα προσχέδιο της ειρηνευτικής συμφωνίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίσκι.

Στην απέλαση Ρώσων διπλωματών προχώρησαν Ολλανδία, Βέλγιο, Ιρλανδία και Τσεχία, σε συνέχεια των απελάσεων δεκάδων διπλωματών της Ρωσικής Ομοσπονδίας από χώρες της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη αντιπολεμική συναυλία στα Προπύλαια με τη συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών και χιλιάδων κόσμου. Κλειστή η Πανεπιστημίου.

ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Είκοσι οκτώ χιλιάδες 933 νέα κρούσματα, 49 θανάτους και 351έναν διασωληνωμένους ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.
Από αύριο έως και την ερχόμενη Τρίτη η δωρεάν διάθεση self-test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Την προσδοκία του, η απόφαση της Αρχής Προσφυγών να είναι θετική ώστε ο 18χρονος αριστούχος μαθητής Σαϊντού Καμαρά, να κάνει την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον 18χρονο από τη Γουινέα που απειλείται με απέλαση.

Τροπολογία υπέρ του 18χρονου κατέθεσε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Μεταξύ άλλων ζητά από τη ΝΔ να πάρει συγκεκριμένη θέση στο ζήτημα του μαθητή και εκατοντάδων άλλων που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, διαφορετικά -όπως σημειώνει- ο τρόπος που πολιτεύεται στο συγκεκριμένο θέμα η ΝΔ θα είναι υποκριτικός.

Μαίνεται η πυρκαγιά που κατακαίει δασική έκταση βόρεια της Σάμου, στους Βουρλιώτες, χωριού που εκκενώθηκε προληπτικά το μεσημέρι, λόγω των πυκνών καπνών.

ΚΑΙΡΟΣ

Αραιές νεφώσεις προβλέπονται αύριο στην Αττική, από 10 έως 20 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αθήνα.

15 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα