back to top
19.3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

19.3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Αρχές Απριλίου η νέα αξιολόγηση από τους θεσμούς – «Αγκάθι» οι εκκρεμείς συντάξεις

Διαβάστε επίσης

Οικονομικό “αγκάθι” παραμένουν οι εκκρεμείς συντάξεις και τα χρέη που αυτές παράγουν, εν όψει της 14ης αξιολόγησης της εθνικής οικονομίας από τους θεσμούς, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, με προτεραιότητα στις συντάξεις, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ατζέντας των θεσμών (και) σε αυτή την αξιολόγηση, από την οποία ενδεχομένως θα εξαρτηθεί η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Μπορεί η προθεσμία διευθέτησης του ζητήματος να εκπνέει τον Ιούνιο, ωστόσο στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα μπουν τόσο οι εκκρεμότητες όσο και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας προς την κατεύθυνση της εκκαθάρισης των αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκης, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης υπολογίζονται στις 83.000, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, κατέγραψε έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 86.328 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για κύρια σύνταξη και 118.269 συνολικά, μαζί με τις μη ληξιπρόθεσμες.

Όπως εκτιμάται, η δαπάνη για την αποπληρωμή όλων των εκκρεμοτήτων σε κύριες συντάξεις, υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η “μερίδα του λέοντος”, δηλαδή τα 286 εκατ. ευρώ, αφορούν σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Το μέγεθος του προβλήματος, καθίσταται σαφές, αν συνυπολογιστούν άλλες 96.546 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για απονομή επικουρικής σύνταξης (123.792 συνολικά),με δαπάνη 221 εκατομμυρίων ευρώ και επιπλέον οι εκκρεμότητες στα μερίσματα, στα εφάπαξ, στις διεθνείς συντάξεις και στις προσαυξήσεις λόγω παράλληλης ασφάλισης.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών, θα συνεκτιμήσουν τόσο την προσπάθεια που καταβάλλεται και έχει οδηγήσει στην μείωση των εκκρεμοτήτων, όσο και τα οργανωτικά μέτρα που έχουν ληφθεί και το προσεχές χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα αποδώσουν καρπούς.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα