back to top
36.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

36.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Γ. Καββαθάς: Τεχνητή απόκρυψη εμπορευμάτων στην αγορά, δεν υφίσταται ζήτημα επάρκειας προϊόντων

Διαβάστε επίσης

Στη γενική εικόνα που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πληθωριστικές πιέσεις, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

Ειδικότερα, ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται ουσιαστικό ζήτημα επάρκειας προϊόντων στην αγορά, κάνοντας λόγο για τεχνητή απόκρυψη των αποθεμάτων που δημιουργεί τεχνητή έλλειψη προϊόντων.

Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει διατίμηση στις τιμές των προϊόντων, επισημαίνοντας παράλληλα ως διέξοδο τη λήψη στοχευμένων μέτρων την στιγμή που πρέπει.

«Όλοι μας, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ζούμε μια οικονομική κρίση που έρχεται να την επιδεινώσει και η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία. Το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν δυσκολία στη λειτουργία τους, με μείωση του κύκλου εργασιών, είτε πρόκειται για το λιανικό εμπόριο είτε για την εστίαση ακόμα και για τα τεχνικά επαγγέλματα. Όλοι έχουν επηρεαστεί πολύ από τις αυξήσεις των πρώτων υλών.

Θα πρέπει να υπάρξει διατίμηση προϊόντων, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Πρέπει να δούμε τι γίνεται με το πλαφόν στην ενέργεια και με τον έλεγχο των τιμών στην αγορά. Έχω τονίσει από την αρχή της πληθωριστικής κρίσης που παρατηρείται σε συγκεκριμένα προϊόντα, ότι πρόκειται για τεχνητή κρίση».

Ανέδειξε το ενεργειακό κόστος ως το μέγιστο πρόβλημα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ενώ έθεσε και στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ σύμφωνα με τα οποία τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης με το 50% εξ αυτών να δηλώνουν ότι το εισόδημά τους διαρκεί για 19 ημέρες το μήνα.

«Υπάρχουν αυξημένες δαπάνες στο 65% των νοικοκυριών στους λογαριασμούς του σπιτιού, ενώ ένα στα δύο νοικοκυριά δηλώνει αύξηση των δαπανών του στα είδη διατροφής, στη θέρμανση και στην κίνηση. Αυτό στερεί πόρους από τους άλλους κλάδους της οικονομίας αφού δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα. Επίσης, το 51% και πλέον των νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει μειώσει τις εξόδους για εστίαση, καφέ, κινηματογράφο και διασκέδαση γενικότερα, ενώ το 42% έχει μειώσει τις δαπάνες για ένδυση και υπόδηση».

Ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε και στην πρόθεση κάποιων επαγγελματιών να περιορίσουν τις τηγανητές πατάτες λόγω και της ραγδαίας αύξησης της τιμής του ηλιελαίου, χαρακτηρίζοντάς της ως υπερβολή.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν μπορεί να υπάρχει έλλειψη, όταν η ζήτηση, λόγω και της κάμψης στην εστίαση και της μη έναρξης της τουριστικής περιόδου, δεν είναι μεγάλη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα