back to top
30.5 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

30.5 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Φ. Κουβέλης: Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για την πορεία των διαπραγματεύσεων τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Ανησυχία για την πορεία των διαπραγματευτικών διαδικασιών με στόχο τον τερματισμό της αιματηρής σύρραξης στην Ουκρανία, εξέφρασε μέσω του Αθήνα 9.84 ο Φώτης Κουβέλης,  μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρέπει να αναπτυχθούν με τον πιο δραστήριο τρόπο οι πολιτικές και διπλωματικές παρεμβάσεις προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος. Οι διαπραγματεύσεις όμως σκοντάφτουν σε αρνήσεις. Είναι ελάχιστες οι συναινέσεις και οι καταφάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για την πορεία των διαπραγματεύσεων» είπε στον Γιώργο Αποστολίδη, ενώ νωρίτερα καταδίκασε απερίφραστα τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία.

Συμπληρώνοντας την τοποθέτησή του, πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε μια νέα ψυχροπολεμική περίοδο. Επανακαθορίζονται οι σφαίρες επιρροής και διαμορφώνονται ξανά και με έντονο τρόπο οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις ισχυρές δυνάμεις της παγκόσμιας κοινότητας.
…Διαμορφώνεται μια Ευρώπη ανίκανη να παρέμβει. Ασθμαίνουσα, δίχως αυτογνωσία και πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση μιας νέας αρχιτεκτονικής στην ευρύτερη περιοχή της γεωγραφίας της.
Διαπιστώνει κανείς ότι οι αρχές διεθνούς δικαίου δεν παραβιάζονται μόνο τώρα. Αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν, όπως στις περιπτώσεις του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της γειτονικής μας Γιουγκοσλαβίας που κατακερματίστηκε. Υπήρχε και τότε αφωνία αλλά κι ευρωπαϊκή συμμετοχή στις επεμβάσεις».

Σχολιάζοντας την κατοχή της βόρειας Κύπρου, έκανε λόγο για υποκρισία, τεράστια προσβολή και επιλεκτική επίκληση της διεθνούς νομιμότητας.

«Γι’ αυτή την τεράστια προσβολή του διεθνούς δικαίου σιωπά η παγκόσμια κοινότητα επί 40 και πλέον έτη. Θέλω να πω με άλλο τρόπο, ότι αυτή η επιλεκτική αντιμετώπιση της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι τίποτε άλλο παρά η υποκρισία, πίσω από την οποία κρύβεται η επιλογή της διανομής της παγκόσμιας κοινότητας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα