back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κλειστοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Μαριούπολη- Σφοδρές συγκρούσεις στα ανατολικά

Διαβάστε επίσης

Εντείνονται οι συγκρούσεις σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο της χώρας, το οποίο ανέφερε ότι ρωσικές μονάδες κλιμακώνουν τις συγκρούσεις κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Η Ρωσία πραγματοποιεί επιχειρήσεις επίθεσης κοντά στην περιοχή Ζαρίσνε. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελάσουν γύρω από την πόλη Ρουμπίζνε στην περιοχή Λουχάνσκ. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και γύρω από την πόλη Ποπάσνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του επιτελείου, μέρος της πόλης αυτής ήδη ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα.

Διεξάγονται επίσης σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την Μαργίνκα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Ρωσικές μονάδες προσπάθησαν να προελάσουν εκεί με την υποστήριξη πυροβολικού.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον υποδιοικητή της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, η Μόσχα σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης.

Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, και του Ντονμπάς.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι επλήγησαν 58 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους θέσεις όπου ήταν συγκεντρωμένοι στρατιωτικοί, αποθηκεύονταν καύσιμα ή στρατιωτικός εξοπλισμός.

Το υπουργείο ανέφερε πως έπληξε επίσης τρεις στόχους με πυραύλους υψηλής ακρίβειας, ανάμεσά τους σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και χώρο όπου ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί ουκρανοί στρατιωτικοί με τον εξοπλισμό τους.

Στη Μαριούπολη, τώρα δεν θα ανοίξουν σήμερα ανθρωπιστικοί διάδρομπι για την απομάκρυνση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στις συγκρούσεις λόγω των κινδύνων που υπάρχουν, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Λόγω του κινδύνου στις διαδρομές σήμερα, 22 Απριλίου, δεν θα λειτουργήσουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι», έγραψε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Facebook. «Σε όλους αυτούς που περιμένουν να απομακρυνθούν: κάντε υπομονή, παρακαλώ κάντε κουράγιο!».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Μαριούπολης απηύθυνε νέα έκκληση για «πλήρη εκκένωση» της πόλης στη νότια Ουκρανία, που σύμφωνα με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ελέγχεται τώρα από ρωσικές δυνάμεις.

«Χρειαζόμαστε μόνο ένα πράγμα –την πλήρη απομάκρυνση του πληθυσμού. Περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη», δήλωσε ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο στην κρατική τηλεόραση.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η πληροφορία ότι άμαχοι στη Μαριούπολη, που είχαν βρει καταφύλιο στο Azovstal, βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι στα υπόγεια του εργοστασίου καθώς τα κτίρια που καταστράφηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, «σφράγισαν» τις εξόδους.

Την είδηση μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο μαχητή του Τάγματος του Αζόφ, που βρίσκεται στο πολιορκημένο εργοστάσιο.

Σημειώνεται ότι χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτον είχε δώσει εντολή να μην γίνει έφοδος στο Azovstal, υπό το φόβο ότι οι στρατιώτες του θα παγιδεύονταν στις «κατακόμβες» του εργοστασίου και αντιθέτως έδωσε εντολή να «σφραγιστεί» κάθε έξοδος από αυτό με τη χαρακτηριστική φράση «Να μην περάσει ούτε μύγα».

Το BBC δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του μαχητή του Αζόφ, o οποίος υποστήριξε ότι στα υπόγεια βρίσκονται νεκροί και τραυματισμένοι, μεταξύ των εγκλωβισμένων πολιτών.

Όπως είπε, οι άμαχοι βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες από τους μαχητές, σε υπόγεια χωρητικότητας 80-100 ατόμων που πλέον δεν είναι προσβάσιμα λόγω των βομβαρδισμών.

Μένουμε σε επαφή με τους άμαχους που μπορούμε να προσεγγίσουμε και ανάμεσά τους βρίσκονται ακόμη και μωρά τριών μηνών, δήλωσε και απηύθυνε έκκληση να ανοίξει ασφαλής διάδρομος για την απομάκρυνσή τους.

Newsroom Αθήνα 9.84 με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα