back to top
18.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

18.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 12:00

Διαβάστε επίσης

Επί ποδός ξανά η Τροχαία για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς καθώς από τις επόμενες ώρες αναμένεται αυξημένη κίνηση στην έξοδο των εθνικών οδών. Παράλληλα, για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων. Η απαγόρευση θα ισχύει σήμερα στο ρεύμα εξόδου από τις τέσσερις το απόγευμα έως τις δέκα το βράδυ και αύριο από τις οκτώ το πρωί έως τη μία μετά το μεσημέρι.

Σχέδιο απομάκρυνσης των αμάχων από την Μαριούπολη προετοιμάζει σήμερα η Ουκρανία που ελπίζει να απομακρύνει όσους έχουν καταφύγει στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ. “Σήμερα προγραμματίζεται επιχείρηση για να απομακρύνουμε τους αμάχους από το εργοστάσιο”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινήσεις.

Η Αμερικανική Βουλή ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία νομοθεσία που επιτρέπει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει νόμο της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία με δάνειο. Αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να λάβουν απόφαση για αποστολή χρηματικού πακέτου- μαμούθ, ύψους 33 δισ. δολ. ως πρόσθετη βοήθεια έκτακτης ανάγκης για το Κίεβο χαρακτηρίζοντας «ανευθυνότητα» τους υπαινιγμούς του Ρώσου προέδρου για χρήση πυρηνικών όπλων. Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ τονίζει ότι είναι έτοιμο να στηρίξει την Ουκρανία για τα επόμενα χρόνια, εκτιμώντας ότι ο πόλεμος μπορεί να «διαρκέσει αρκετά».

Με πλούσια ατζέντα συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης, το υπουργικό συμβούλιο.

Στα θέματα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ακόμη θα συζητηθούν και μια σειρά νομοσχεδίων, όπως εκείνο για τη δικαστική αστυνομία αλλά και το σχέδιο νόμου για την νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προχωρήσει σε εκτενείς αναφορές στο ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει και νέα μέτρα. “Μια πιο μόνιμη παρέμβαση στο θέμα της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι θέμα Μαΐου – Ιουνίου”, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Νομοθετική τροπολογία με την οποία οι καταναλωτές δεν θα πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρις ότου η νομιμότητά της κριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια, θα καταθέσει -ενδεχομένως και σήμερα- ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Με ανάρτησή του στο τουίτερ κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία.

«Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να ξαναβυθίσει τη χώρα στην άβυσσο, όπως και το 2015. Ο λαός, που έπαθε κι έμαθε, δεν θα του το επιτρέψει», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Την πρότασή του για επιβολή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στη λιανική τιμή, επανέλαβε από τον Βόλο ο Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

Την προσεχή εβδομάδα, το ΙΝΚΑ- η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και η Ένωση Καταναλωτών Νομού Αιτωλοακαρνανίας, θα καταθέσουν ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την πρώτη συλλογική αγωγή για την ρήτρα αναπροσαρμογής. Όπως σημειώνεται λόγω της αυξημένης συμμετοχής και προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες των καταναλωτών, η Γραμματεία της Συλλογικής Αγωγής (Ηρώδου Αττικού 6, Χαλάνδρι Αττικής) θα μείνει ανοιχτή αύριο και την Κυριακή από τις 9 το πρωί έως τις 5 μμ (τηλ 211 0135 199 και 211 0315 200)».

Με συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας και κυρίαρχα αιτήματα την προστασία του εισοδήματος, των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς από τα συνδικάτα. Τις λεπτομέρειες θα μας μεταφέρει ο Δημήτρης Κωστάκος…

Το οριστικό τέλος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης από την 1η Μαΐου εισηγήθηκε η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων σε εστίαση, διασκέδαση, λιανεμπόριο αλλά και στην είσοδο των ταξιδιωτών στη χώρα μας.

Πέντε συναρπαστικές διαδρομές, «ξετυλίγονται» αυτόν τον Μάιο σε διαφορετικά σημεία της πόλης, στο πλαίσιο της δράσης «Αθηναϊκές Διαδρομές» που υλοποιεί το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων: Πρόκειται για να ιστορικό ταξίδι στη νεότερη ιστορία της πρωτεύουσας. Οι διαδρομές ξεκινούν στις 8 Μαΐου και ολοκληρώνονται στις 29.

Στις τρεις μετά το μεσημέρι, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Κυριακή 8 Μαΐου.

Το κοινοβούλιο στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ ενέκρινε νόμο που απαγορεύει την άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Το κείμενο που ενέκρινε η κάτω Βουλή της Οκλαχόμας προβλέπει εξαιρέσεις, αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, όχι όμως σε περιπτώσεις βιασμού, ή αιμομιξίας. Ο νόμος περιμένει μόνο την υπογραφή του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη για να τεθεί σε ισχύ.

Και ο καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν, προβλέπονται για σήμερα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει έως 23 βαθμούς Κελσίου. 21ας βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα