24.8 C
Athens
Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

24.8 C
Athens
Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Το νέο μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων στο επίκεντρο της 99ης Συνόδου των Πρυτάνεων στα Ιωάννινα

Το νέο μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων τέθηκε στο επίκεντρο της 99ης Συνόδου των Πρυτάνεων που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στα Ιωάννινα. Στη Σύνοδο παρευρέθη και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία ζήτησε από τους Πρυτάνεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το ζήτημα αυτό, ενόψει και του υπό κατάρτιση Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ, ωστόσο οι επικεφαλής των ΑΕΙ απέφυγαν να τοποθετηθούν αφού δεν έχουν στα χέρια τους το νομοσχέδιο.

Η κ. Κεραμέως ανέλυσε στους Πρυτάνεις τις θέσεις, τα πεπραγμένα και τον σχεδιασμό του υπουργείου για μια σειρά θεμάτων όπως η χρηματοδότηση, η εξωστρέφεια και το έμψυχο δυναμικό των ΑΕΙ.

Ειδικότερα: Θέσεις προσωπικού ΑΕΙ: Παρουσιάστηκε η πορεία των προκηρύξεων για τις 1.450 θέσεις μελών ΔΕΠ που έχουν δοθεί από το 2019 έως σήμερα, με τις οποίες διαμορφώθηκε θετικό ισοζύγιο +132 θέσεων. Η Υπουργός προσέθεσε, ότι έχει εγκριθεί και η κατανομή 2.000 αμειβόμενων θέσεων για την απασχόληση μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, επικουρικά του εκπαιδευτικού έργου του τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, με συνολική δημόσια δαπάνη ύψους 2.600.000 €.

Χρηματοδότηση: Η υπουργός ενημέρωσε τη Σύνοδο για την καταβολή της επιχορήγησης των λειτουργικών δαπανών στα ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι φέτος για πρώτη φορά μετά το 2009 η συνολική τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ αυξάνεται κατά σχεδόν 15%, και για πρώτη φορά μετά το 2015 ξεπερνάει τα 105 εκ. €., όταν επί σειρά ετών παρέμενε γύρω στα 90-93 εκ €.

Επιπλέον, είπε, όσον αφορά το ΕΣΠΑ, μέσα σε 2,5 χρόνια καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια με αποτέλεσμα αφ’ ενός τη χρηματοδότηση δράσεων Ανώτατης Εκπαίδευσης από το 2019 (νέες και επεκτάσεις υφιστάμενων) με δικαιούχους τα ΑΕΙ, συνολικού προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 261 εκατομμυρίων €., αφ’ ετέρου τον τετραπλασιασμό σχεδόν της απορρόφησης στις δράσεις Ανώτατης Εκπαίδευσης, από το 20,31% το 2019 στο 78,27 % σήμερα.

Εξωστρέφεια: Η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων, η δυναμική συμμετοχή στον παγκόσμιο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η εδραίωση της χώρας μας ως κόμβου Γνώσης και Εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα. Οι κοινές προσπάθειες από το υπουργείο και τα Πανεπιστήμια σε αυτή την κατεύθυνση έχουν αποδώσει ήδη καρπούς.

Όπως είπε, «το πρώτο βήμα έγινε με την απελευθέρωση του θεσμικού πλαισίου για την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης νέων ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων, ενώ το νέο νομοσχέδιο θα εξασφαλίζει περαιτέρω δυνατότητες διεθνοποίησης των Ιδρυμάτων μας». «Ένα ακόμη βήμα ήταν η σημαντική συμμετοχή των ΑΕΙ σε δράσεις εξωστρέφειας και ήδη προχωρούν διεθνείς συνέργειες» σημείωσε η κ.Κεραμέως και υπενθύμισε:

«7 Πανεπιστήμιά έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, Γεωπονικό Αθηνών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Αιγαίου, Θεσσαλίας), από τον Δεκέμβριο του 2019 βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα συνεργασίας των ελληνικών Πανεπιστημίων με 29 κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και μέλη της Ivy League, ενώ προγραμματίζεται η 1η επίσκεψη αντιπροσωπείας Αμερικανικών Πανεπιστημίων το ερχόμενο φθινόπωρο στη χώρα μας που είχε αναβληθεί λόγω των περιορισμών της πανδημίας, αντίστοιχο πρόγραμμα συνεργασίας δρομολογήθηκε και μεταξύ Ελληνικών πανεπιστημίων και πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ προχωρούν, επίσης, οι συνεργασίες με κινεζικά Πανεπιστήμια.Ταυτόχρονα χρηματοδοτούνται δράσεις εξωστρέφειας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με άλλα 60 εκ. για την προσέλκυση ακαδημαϊκών από Πανεπιστήμια της αλλοδαπής στην Ελλάδα (visiting professorship scheme), ενώ μέσω ΕΣΠΑ προκηρύχθηκε και σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση δράσεων για την Διεθνοποίηση των ΑΕΙ».

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο φοιτητών έξω από το ξενοδοχείο όπου διεξήχθη η Σύνοδος. Οι φοιτητές ζήτησαν να παραβρεθούν και να καταθέσεις τις απόψεις τους, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό. Τα βασικά τους αιτήματα είναι να μην κατατεθεί ο νέος νόμος πλαίσιο, να μην συγχωνευθούν σχολές, να μην επιβληθούν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, να παραμείνουν δωρεάν τα συγγράμματα ενώ εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην πανεπιστημιακή αστυνομία και στις κάρτες εισόδου με αντίτιμο στις λέσχες σίτισης.

 

Ισίδωρος Ρούσσος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img