back to top
25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Ο Μπολσονάρου στα “χνάρια” του Τραμπ – Αμφισβητεί το εκλογικό σύστημα

Διαβάστε επίσης

Η διπλωματία των ΗΠΑ έκρινε χθες Πέμπτη πως οι Βραζιλιάνοι πρέπει να μπορούν να «εμπιστεύονται» το εκλογικό τους σύστημα, την ακεραιότητα του οποίου αμφισβητεί ολοένα συχνότερα, χωρίς να παρουσιάζει αποδείξεις για αυτό, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, που θα διεκδικήσει νέα θητεία τον Οκτώβριο.

Κατά τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Νεντ Πράις, η Ουάσινγκτον έχει «μεγάλη εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας».

«Η Βραζιλία έχει μακρά ιστορία ελεύθερων, δίκαιων και διαφανών εκλογών με υψηλή συμμετοχή», τόνισε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

«Είναι σημαντικό οι Βραζιλιάνοι, οι οποίοι ετοιμάζονται για τις εκλογές τους αργότερα φέτος, να έχουν εμπιστοσύνη στα εκλογικά της συστήματα και η Βραζιλία να μπορέσει για ακόμη μια φορά να αποδείξει στον υπόλοιπο κόσμο τη διαρκή δύναμη της δημοκρατίας της», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπολσονάρου έχει εν μέρει μειώσει τη διαφορά από τον προκάτοχό του, τον κεντροαριστερό Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, που επιδιώκει να επανέλθει στην εξουσία.

Ο απερχόμενος ακροδεξιός αρχηγός του κράτους πολλαπλασίασε τους τελευταίους μήνες τις επιθέσεις του εναντίον του εκλογικού συστήματος, ιδίως της ψηφιακής ψηφοφορίας, μοιάζοντας να βάζει τις βάσεις για να αμφισβητήσει ενδεχόμενη ήττα του στις φετινές εκλογές, κατ’ εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ το 2020 στις ΗΠΑ. Δηλώνει εξάλλου μέγας θαυμαστής του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου.

Ο διάδοχος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, προσπαθεί αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2021 να αποφεύγει τις εντάσεις με τον Ζαΐχ Μπολσονάρου και αναζητεί πεδία συνεργασίας, ειδικά για το κλίμα.

Ο κ. Μπολσονάρου παραδέχθηκε πρόσφατα πως τον Ιούλιο τον επισκέφθηκε ο διευθυντής της CIA, ο Ουίλιαμ Μπερνς, που αναλαμβάνει συχνά να μεταφέρει –διακριτικά– λεπτά μηνύματα της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Πηγές δήλωσαν χθες πως ο κ. Μπερνς είχε παροτρύνει τον κ. Μπολσονάρου να σταματήσει τις επιθέσεις του στο εκλογικό σύστημα. Ωστόσο, το Γραφείο Ασφάλειας των Θεσμών, μέρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας της Βραζιλίας, περιορίστηκε να αναφέρει ότι η συζήτηση των κ.κ. Μπολσονάρου και Μπερνς είναι «εμπιστευτική», ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας, ο Αουγκούστου Ελένου, διέψευσε πως επιδόθηκε τέτοιο μήνυμα: «Δεν έγινε ποτέ συζήτηση για τις εκλογές».

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα