back to top
30 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

30 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Γ. Κατρούγκαλος: Άλλο να πείσεις για τα δίκαια σου τον πρόεδρο των ΗΠΑ και άλλο να περιμένεις τι θα κάνει τελικά το Κογκρέσο

Διαβάστε επίσης

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έθεσε τίποτα σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα» τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν ακολουθεί την ενδεδειγμένη πολιτική καθώς οι ΗΠΑ έχουν υπαναχωρήσει σε πολλά ζητήματα όπως η πώληση των F-16 στην Τουρκία. «Το να παραπέμπεις στην πιθανή άρνηση του Κογκρέσου λόγω ευνοϊκών συσχετισμών είναι ομολογία αποτυχίας καθώς οι κυβερνήσεις ασκούν διπλωματία και αναπτύσσουν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ τους. Είναι άλλο να πείσεις για τα δίκαια σου τον πρόεδρο των ΗΠΑ και άλλο να περιμένεις το τι θα κάνει τελικά το Κογκρέσο» ανέφερε.

Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι έδωσε τα πάντα στις ΗΠΑ, ότι ζήταγαν και δεν τους έδωσαν ποτέ όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί: «τους έδωσε την παραμονή επ΄αόριστον των βάσεων και την ίδια ώρα οι ΗΠΑ απέσυραν την εμπιστοσύνη τους σε σειρά ζητημάτων όπως στο πρόγραμμα του αγωγού East Med. Το 2019 επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ είχαν πάρει απόφαση να καταγράφουν τις Τουρκικές παραβιάσεις ενώ τώρα κάλεσαν και τις δύο πλευρές και εμάς και την Τουρκία για αυτοσυγκράτηση. Αυτή η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι πολιτική οπισθοχώρησης».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ένταξης της χώρας μας στη συμπαραγωγή για τα F-35 ο κ. Κατρούγκαλος παρέπεμψε στις Ένοπλες Δυνάμεις για τη χρησιμότητα μιας τέτοιας αγοράς: «πρόκειται για τα πιο ακριβά αεροσκάφη που το καθένα κοστίζει 150 εκατ. δολάρια. Για να πάρεις μια μοίρα χρειάζονται 3 δισ. Με ήδη διογκωμένες τις εξοπλιστικές δαπάνες η απόφαση αυτή δημιουργεί ερωτήματα. Πρέπει οι Ένοπλες Δυνάμεις να πουν αν τελικά τα χρειαζόμαστε βάση των αναγκών μας διαφορετικά θα μπούμε σε μία μη συμφέρουσα κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Σαφώς χρειάζεσαι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά η διπλωματία είναι αυτή που δίνει λύσεις».

Τέλος ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι στο πλαίσιο της διεκδικητικής στρατηγικής της Άγκυρας εκτιμώντας πως στο τέλος δεν θα εμμείνει στην άρνηση της: «η θέση της κυβέρνησης ότι εμείς είμαστε πιστοί και δεδομένοι ώστε αν χρειαστούμε κι εμείς ποτέ στήριξη να μας βοηθήσουν δεν οδηγεί πουθενά. Σε αντίθεση η Άγκυρα αναβαθμίζει τη θέση της. Αν και δεν τηρεί τις κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία ο Ζελένσκι την θέλει ως εγγυήτρια δύναμη την επόμενη μέρα. Αν ήταν λοιπόν έτσι όπως θεωρεί η κυβέρνηση δεν θα περιμέναμε την στήριξη των ΗΠΑ αλλά θα την είχαμε τόσο με τον East med όσο και με την στάση τους απέναντι στην Τουρκία για τα F16. Εμείς λοιπόν τα δίνουμε όλα και δεν παίρνουμε τίποτα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα