back to top
16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 12:00

Διαβάστε επίσης

Στο δρόμο για την προσχώρησή στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία καθώς κατατέθηκε και επισήμως το αίτημα τους για την ένταξη τους στη Συμμαχία.

Για «ιστορική στιγμή» την οποία «πρέπει να αδράξουμε» έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ,. Επισήμανε ότι οι σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας και ότι τα συμφέροντα για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα ληφθούν υπόψη.

Εμπόδια εξακολουθεί να βάζει η Τουρκία η οποία ισχυρίζεται ότι οι δύο χώρες δεν μπορούν να ξεκινήσουν σήμερα ενταξιακές διαδικασίες, καθώς δεν έχουν απαντηθεί ακόμη οι ανησυχίες ασφαλείας της Άγκυρας. Αύριο η πρωθυπουργός της Σουηδίας και ο πρόεδρος της Φινλανδίας θα συναντηθούν με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο.

Τις προτάσεις της για την εξοικονόμηση ενέργειας παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κομισιόν αναφέρει ότι η μείωση της ζήτησης στην ενέργεια μέσω αλλαγής στις συνήθειες των πολιτών, αλλά και μέσω μέτρων fast-track για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα θα μειώσει τον όγκο της έλλειψης φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία.

Απαγόρευση της χρήσης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης και της πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου από το 2030, κατάργηση της χρήσης μαζούτ για την παραγωγή ρεύματος στα νησιά, αλλά και υποχρεωτική ασφάλιση των κτιρίων σε περιοχές υψηλού κλιματικού κινδύνου είναι ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει ο νέος κλιματικός νόμος που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η επεξεργασία του στις συναρμόδιες Επιτροπές Περιβάλλοντος και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Παρασκευής.

Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, η οποία χαρακτηρίζεται ως “απολύτως επιτυχημένη”. Εκτιμάται ότι σηματοδοτεί την δυναμική επιστροφή της χώρας μας “στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη”. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για το καλύτερο κλίμα που υπήρξε ποτέ μεταξύ των δύο χωρών.

Θετικά τα μηνύματα και από την χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας, ενώ καταδίκασε απερίφραστα την προκλητικότητα της Άγκυρας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 694 Ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης παραδόθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Από τη Δευτέρα, έχουν παραδοθεί συνολικά 959 μαχητές , 80 εκ των οποίων ήταν τραυματισμένοι.

Η δικαιοσύνη στην Ουκρανία ξεκινά σήμερα την πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου μετά την εισβολή της Ρωσίας εναντίον ενός Ρώσου στρατιώτη που κατηγορείται ότι σκότωσε άοπλο άμαχο. Την ίδια ώρα, διεθνείς θεσμοί διεξάγουν δικές τους έρευνες για ωμότητες που διέπραξαν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Στις 20 Μαΐου ,την παραμονή της ονομαστικής της εορτής, θα εκδοθεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας για την υπόθεση του ομαδικού βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο. Κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Σήμερα αποφασίζει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για τη χρήση ή μη της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο στη χώρα κατέγραψε ο ΕΟΔΥ. Χθες ανακοινώθηκαν 6.937 νέες μολύνσεις.

Ελεύθερος αφέθηκε άνδρας από την Ηλεία, ο οποίος ωστόσο την περασμένη Παρασκευή κρίθηκε ένοχος από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών για τον βιασμό 7χρονου κοριτσιού. Και αυτό γιατί αν και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης επτά ετών, η ποινή έχει αναστέλλουσα ισχύ μέχρι την επανεκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Ψηφιακές βεβαιώσεις τίτλων σπουδών θα δίνονται πλέον από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανενεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Μέσω του eDiplomas, κάθε φοιτητής θα μπορεί να λαμβάνει ψηφιακά το πτυχίο του, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του στο TaxisNet.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων σήμερα και ο Αθήνα 9.84 έως τις 10 το βράδυ αφιερώνει τις εκπομπές του στα Αθηναϊκά Μουσεία και στους ανθρώπους τους, αναδεικνύοντας τον πολυδιάστατο ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Ο σταθμός της πόλης ξεναγεί τους ακροατές του στα πιο σημαντικά Αθηναϊκά μουσεία, ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και στην ιστορία και συστήνει σπουδαίες μουσειακές συλλογές και εκθέσεις.

Την συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με τον Δήμο Αθηναίων για την στέγαση μέρους του Θεατρικού Μουσείου ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

Σήμερα δεν είναι νοητό ένα μουσείο έξω από το κέντρο, πρέπει να είναι κοντά στα εμπορικά κέντρα. Τα σύγχρονα μουσεία είναι μια εικόνα εξέλιξης της κοινωνίας τόνισε στον ΑΘΗΝΑ984 η Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η Λευκορωσία εισήγαγε την θανατική ποινή για την προετοιμασία επίθεσης ή για «απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας», σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Μέχρι σήμερα, η θανατική ποινή προβλεπόταν μόνο για τα πρόσωπα που έχουν διαπράξει τρομοκρατική ενέργεια.

Αρχικά αίθριος, σήμερα ο καιρός στην Αττική, από το μεσημέρι και μετά αναμένονται τοπικές βροχές και το βράδυ καταιγίδες στα ορεινά, με τα φαινόμενα κατά τόπους να είναι ισχυρά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. 27 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα