back to top
17.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Βαθύτερη συνεργασία σε εξωτερική πολιτική και άμυνα, ζήτησε από την ΕΕ ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Διαβάστε επίσης

«Θέλουμε μια Ευρώπη με γεωστρατηγικό αποτύπωμα και με βαθύτερη συνεργασία στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, επισήμανε ότι η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία αποτελεί ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας παράλληλα, τη σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στην ασφάλεια των συνόρων, ζητώντας περισσότερους ελέγχους. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι «αυτό που θέλουμε είναι μια Ευρώπη φάρο των αξιών που θα αντιτάσσεται στον αναθεωρητισμό και θα είναι πιο ευέλικτη στην αντιμετώπιση κρίσεων».

Κατά τ´άλλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης εκφράζοντας προσωπική άποψη, είπε ότι δεν πιστεύει πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών και ότι αυτό που προέχει είναι η διατήρηση έστω και μιας εύθραυστης ενότητας απέναντι στις προκλήσεις που υπάρχουν. Αναφερόμενος ειδικότερα στο ενδεχόμενο κατάργησης της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων, τόνισε ότι «όσο και να μας πληγώνει το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του βέτο που έθεσαν κράτη-μέλη, αυτό δεν σημαίνει ότι καθιστά την Ευρώπη ανίκανη να δράσει, αναποτελεσματική και άχρηστη».

Την άποψη ότι πρέπει να αποτελέσει πυξίδα και να προχωρήσει η γαλλική πρόταση για τη δημιουργία ad hoc ενός ευρωπαϊκού στρατού που θα επεμβαίνει όταν τα σύνορά μας κινδυνεύουν, διατύπωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(ΕΛΚ) Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Αν θέλουμε μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, κι εμείς τη θέλουμε γιατί δεν έχουμε απέναντί μας το Λίχτενστάϊν αλλά την επιθετικότητα Ερντογάν, πρέπει να κινηθούμε προς μια φεντεραλιστική κατεύθυνση», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλούμενος την αναφορά του Μάριο Ντράγκι σε έναν ρεαλιστικό φεντεραλισμό.

Τη ανάγκη να γίνει πιο αποτελεσματική η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, επισήμανε ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα