back to top
14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ελ Σαλβαντόρ: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Πόλεμος κατά των συμμοριών

Διαβάστε επίσης

Το κοινοβούλιο του Σαλβαδόρ παρέτεινε χθες Τετάρτη για ακόμη έναν μήνα την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ενέκρινε αρχικά την 27η Μαρτίου προκειμένου να περιοριστεί η φονική βία των συμμοριών.

Νέο διάταγμα νομοθετικού περιεχομένου, που υιοθετήθηκε όπως απαίτησε ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε, αναφέρει ότι η παράταση του καθεστώτος εξαίρεσης, με άμεση ισχύ, κατέστη απαραίτητη εξαιτίας του «παρατεινόμενου κύματος ανασφάλειας», παρά τις συλλήψεις δεκάδων χιλιάδων φερόμενων ως κακοποιών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Ασφαλείας, τον Γουστάβο Βιγιατόρο, έχουν τεθεί υπό κράτηση πάνω από 35.000 ύποπτοι. Άλλα 16.000 πρόσωπα που φέρονται να ανήκαν στις τάξεις εγκληματικών οργανώσεων βρίσκονταν ήδη στις φυλακές, κάτι που σημαίνει πως οι αρχές έχουν πλέον στα χέρια τους κάπου 51.000 από τα 70.000 μέλη συμμοριών που εκτιμούν πως δρουν στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Στο στόχαστρο βρίσκονται πρωτίστως δύο «μάρας», όπως αποκαλούνται οι συμμορίες των δρόμων, η Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) και η Μπάριο 18.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είχε ήδη παραταθεί μια φορά, την 26η Απριλίου. Το μέτρο περιορίζει συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες, όπως αυτές του συναθροίζεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, το δικαίωμα στην υπεράσπιση, παρατείνει τη διάρκεια των προφυλακίσεων κατά τη διάρκεια ερευνών, ενώ επιτρέπει την παρακολούθηση των επικοινωνιών.

Το κοινοβούλιο, στο οποίο την πλειοψηφία των εδρών έχει το κόμμα του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε, οι Νέες Ιδέες, ενέκρινε παράλληλα στις του αρχές Απριλίου νομοθετική μεταρρύθμιση με την οποία η ποινή που επισύρει απλά και μόνο η ένταξη στις τάξεις οποιασδήποτε συμμορίας αυξήθηκε στα 45 χρόνια κάθειρξη.

Άλλος νέος νόμος επισύρει άλλωστε ποινές ως ακόμη και 15 χρόνων κάθειρξης σε όσους μεταδίδουν μηνύματα των μάρας μέσω των ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος Μπουκέλε κήρυξε «πόλεμο» στις συμμορίες που δρουν στην επικράτεια του Σαλβαδόρ μετά το κύμα 87 φόνων από την 25η ως την 27η Μαρτίου, η ευθύνη για τους οποίος αποδόθηκε στις μάρας.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν έντονα τις κατ’ αυτές εντελώς αυθαίρετες, μαζικές συλλήψεις προσώπων, ακόμη κι αν υπάρχουν απλώς υποψίες πως έχουν σχέσεις με συμμορίες, για να τηρηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από τον πρόεδρο. Σύμφωνα με τις ίδιες οργανώσεις, οι επιχειρήσεις-«σκούπα» των αρχών έστειλαν πίσω από τα σίδερα πάρα πολλούς αθώους.

Ο σαραντάρης πρόεδρος του Σαλβαδόρ, στην εξουσία από το 2019, είναι εξαιρετικά δημοφιλής, εν μέρει χάρη στα δρακόντεια μέτρα που παίρνει για να πατάξει τις συμμορίες. Όμως η ροπή του κ. Μπουκέλε στον αυταρχισμό έχει πυροδοτήσει σφοδρές επικρίσεις από πολιτικούς του αντιπάλους, ΜΚΟ και μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Δημοσκόπηση του Κέντρου Μελετών της Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Φραντσίσκο Γκαβίδια κατέδειξε πως το 72% των πολιτών θα τασσόταν υπέρ του να αναλάβει νέα θητεία ο πρόεδρος Μπουκέλε.

Τον Σεπτέμβριο, το Συνταγματικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου –τα μέλη του αποπέμφθηκαν και αντικαταστάθηκαν με απόφαση του ελεγχόμενου από το κόμμα του προέδρου κοινοβουλίου– αναθεώρησε διάταξη που όριζε ότι ο πρόεδρος ασκεί τα καθήκοντά του για μόνο μια θητεία, δίνοντας έτσι στον αρχηγό του κράτους τη δυνατότητα να διεκδικήσει την επανεκλογή του. Ο Ναγίμπ Μπουκέλε πάντως δεν έχει καταστήσει σαφές, ακόμη τουλάχιστον, εάν θα είναι ξανά υποψήφιος για το ανώτατο αξίωμα το 2024.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα