back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Θύελλα αντιδράσεων για τα έκτροπα στο ΑΠΘ – Τη στάση της αστυνομίας καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Διαβάστε επίσης

Αναβρασμός επικρατεί στο χώρο της Εκπαίδευσης μετά τα εκτεταμένα επεισόδια και τη χρήση βίας από δυνάμεις της αστυνομίας έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά και το νέο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε την Πέμπτη από την υπουργό Νίκη Κεραμέως

Τη στάση της αστυνομίας στο ΑΠΘ καταδίκασε με ανακοίνωση του ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση για τον τραυματισμό του φοιτητή.

«Τα επεισόδια της αστυνομικής βίας που κατ’ εξακολούθηση επί ένα χρόνο στιγματίζουν τον ακαδημαϊκό χώρο του ΑΠΘ, κλιμακώθηκαν σήμερα επικίνδυνα: χύθηκε αίμα. Η επίθεση των ΜΑΤ, τα αστυνομικά έκτροπα που τη συνόδεψαν, έστειλαν αιμόφυρτο στο νοσοκομείο ένα φοιτητή», σημείωσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπλήρωσε, επίσης, πως «Οι σημερινές εικόνες στο ΑΠΘ θυμίζουν εποχές εκκαθαριστικών επιχειρήσεων της αστυνομίας στην Τουρκία, τη Λατινική Αμερική και αλλού. Και σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για ευρωπαϊκή κανονικότητα…».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου και την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αν η κυβέρνηση επιλέγει να προκαλέσει το φαύλο κύκλο αστυνομοκρατίας – βίας στα πανεπιστήμια με την υστερόβουλη σκέψη ότι έτσι θα συσπειρώσει το ακροδεξιό εκλογικό ακροατήριο, θα διαψευστεί. Στο μεταξύ, επαναλαμβάνουμε: όχι αίμα!».

Τη βίαιη συμπεριφορά της Αστυνομίας καταδικάζει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Ακόμα μία φορά καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Οι εικόνες αυτές δεν τιμούν το ελληνικό πανεπιστήμιο και εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του. Είναι επίσης αδιανόητο και απαράδεκτο αστυνομικός να στοχεύει, όπως φέρεται, με βομβίδα κρότου-λάμψης οποιοδήποτε πολίτη μέσα ή έξω από το Πανεπιστήμιο. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια κατά τα πρότυπα λειτουργίας ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση

Για προσπάθεια της κυβέρνησης «να πνίξει κάθε φωνή οργανωμένης διεκδίκησης μέσα στα Πανεπιστήμια», μέσω της έντασης και της καταστολής, κάνει λόγο το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

«Καταδικάζουμε τη νέα επιχείρηση καταστολής και επίθεση των ΜΑΤ, μέσα στον χώρο του ΑΠΘ, σε συγκέντρωση φοιτητών ενάντια στην παρουσία της Αστυνομίας. Η χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, χημικών και ο τραυματισμός δυο φοιτητών αποδεικνύουν το πραγματικό πρόσωπο της Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους και προσθέτουν:

«Δεν θα της περάσει! Ήδη οι φοιτητές τής έχουν δώσει την απάντησή τους. Οργανωμένα, από κοινού με τους εργαζόμενους και καθηγητές, θα συντρίψουν αυτά τα σχέδια και θα ακυρώσουν στην πράξη το συντεταγμένο σχέδιο καταστολής»

«Δεν έχουν τέλος τα έκτροπα της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, όπως βέβαια και ο αυταρχικός κατήφορος της Μητσοτάκης Α.Ε. που βρίσκεται σε “Ερντογανικό παροξυσμό”», αναφέρει το ΜΕΡΑ25.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα