back to top
20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Α. Μακρής: Αυξήσεις 11% σε όλα προϊόντα – Μειωμένος 8% ο τζίρος στα καταστήματα

Διαβάστε επίσης

2022-05-29

Στο επίπεδο του πληθωρισμού 11%, κινούνται οι αυξήσεις που παρουσιάζουν τα προϊόντα σε σχέση με τον περασμένο Μάιο, ενώ μείωση 8% καταγράφει ο τζίρος των καταστημάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδας, Αντώνη Μακρή, που μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Γιάννη Θεοδόση.

Για την κατάσταση στην αγορά λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους κι ενόψει των αναμενόμενων νέων αυξήσεων, ανέφερε πως καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια με στόχο τη συγκράτηση των τιμών, με τη συμμετοχή και των παραγωγών. «Η λιανική αγορά προσπαθεί να ενσωματώσει το μικρότερο δυνατό ποσοστό των αυξήσεων. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες παρέμβασης εντοπίζονται στην αγορά τροφίμων, όπου το καθαρό κέρδος για τις επιχειρήσεις διαμορφώνεται στο 1%.
Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων κινούνται στο 11%, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, αγγίζοντας το επίπεδο του πληθωρισμού. Το ίδιο διάστημα, ο τζίρος των πωλήσεων εμφανίζει μείωση 8%».

Επιπρόσθετα τόνισε πως «οι προμηθευτές αγωνίζονται να αναμορφώσουν τη σύνθεση κυρίως των τρίτων προϊόντων αναζητώντας κατάλληλες πρώτες ύλες σε χαμηλότερες τιμές, που να πλησιάζουν τις δυνατότητες του καταναλωτικού κοινού».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΕΛΠΕ δεν τίθεται θέμα ελλείψεων στην αγορά, αλλά θεωρείται παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον. «Ελλείψεις δεν διαπιστώνονται, τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις με δεδομένη την ανοδική τάση των τιμών, διεθνώς. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι καταναλωτές καλό θα είναι να προγραμματίζουν έγκαιρα τις αγορές τους με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητές τους».

Για το ενδεχόμενο εμφάνισης στασιμοπληθωρισμού το φθινόπωρο, σε ένα περιβάλλον εκτίναξης τιμών, μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και ανόδου της ανεργίας, κ. Μακρής σχολίασε πως θα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί. «Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει ο στασιμοπληθωρισμός, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για την αντιμετώπισή του. Παρακολουθούμε τις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου, που οφείλει να κάνει ό,τι μπορεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου πριν εκδηλωθεί. Διαφορετικά, θα απαιτηθούν χρόνος, κόπος, αλλά και μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να ανατραπεί».

Εκτίμησε τέλος, ότι η μείωση των φόρων και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα συντείνουν στην τόνωση της αγοράς και στη συγκράτηση των τιμών, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε σχέση με το αν θα υπάρξει άμεσα κάποιο όφελος για τους καταναλωτές.
«Δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί η απόδοσή τους σε ένα πεδίο παγκόσμιας αναταραχής όπως το τωρινό και κυρίως για το αν θα φανεί κάποιο θετικό αποτύπωμα στην τσέπη του καταναλωτή» ήταν η δήλωση του κ. Μακρή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα