back to top
21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Αίτημα ΔΕΗ στον Άρειο Πάγο για πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Διαβάστε επίσης

Αίτημα στον Άρειο Πάγο για να εκδικάσει τις συλλογικές αγωγές του ΙΝΚΑ και της ΕΚΠΟΙΖΩ που αμφισβητούν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, κατέθεσε η ΔΕΗ ζητώντας να πραγματοποιηθεί πιλοτική δίκη που θα ξεκαθαρίζει, τελεσίδικα, τι ισχύει για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ώστε να μη δημιουργηθεί μια κύμα αμφισβητήσεων με αντικρουόμενες αποφάσεις σε διάφορες βαθμίδες δικαστηρίων, που θα ταλαιπωρήσουν τον κόσμο, και θα δημιουργήσουν ένα θολό τοπίο και σοβαρές νομικές εκκρεμότητες για τη ΔΕΗ.

Το αίτημα έχει στόχο να δοθεί μια δικαστική απάντηση σε ανώτατο επίπεδο που θα επιλύει το θέμα γρήγορα, καθώς η προσδοκία μιας δικαστικής απόφασης οδηγεί πολλούς στη μη καταβολή του αντιτίμου του λογαριασμού, δημιουργώντας ένα νέο κύμα, «δεν πληρώνω» , γιγαντώνοντας παράλληλα τις οφειλές.

Σημειώνεται ότι η δίκη για την πρώτη συλλογική αγωγή έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου, ενώ η ακρόαση στον Άρειο Πάγο στην οποία το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αίτημα της ΔΕΗ, θα γίνει στις 14 Ιουνίου. Ενδέχεται δε κατά πληροφορίες, η πρώτη δίκη συλλογικών αγωγών να αναβληθεί εν όψει της ακρόασης που θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες μετά.

Η πρώτη δίκη συλλογικών αγωγών του ΙΝΚΑ (τουλάχιστον 1.700 πολιτών) και της ΕΚΠΟΙΖΩ, ζητεί να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος επιβολής της ένταξης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των προσφευγόντων πραγματοποιεί η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, μάλιστα έχει εκδοθεί και σχετική γνωμοδότηση του καθηγητή Μεντή.

Η πιλοτική δίκη, ως θεσμός, εφαρμόζεται σε κεντρικά ομοειδή ζητήματα που αφορούν μεγάλη μερίδα του κόσμου και για τα οποία εκκρεμούν πάρα πολύ μεγάλος αριθμός προσφυγών. Τότε, με πρωτοβουλία είτε των διαδίκων είτε του ίδιου του δικαστηρίου, επιλέγονται κάποιες από τις υποθέσεις και εισάγονται πιο σύντομα σε δικάσιμο στο ανώτατο επίπεδο, παρακάμπτοντας τα ενδιάμεσα στάδια δικαστικού ελέγχου και επιλύοντας το θέμα -μια κι έξω- πιο γρήγορα και σε κεντρικό επίπεδο.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα