9.4 C
Athens
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

9.4 C
Athens
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Χρ. Στυλιανίδης: Χωρίς ενεργές εστίες η πυρκαγιά στη Βούλα – Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό

Διαβάστε επίσης

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στην Άνω Βούλα καθώς η εικόνα της φωτιάς παρουσιάζεται βελτιωμένη και η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη ενώ δεν υπάρχουν ενεργές καύσεις, σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατά την ενημέρωσή που έγινε.

Όπως ανέφεραν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Ευ. Τουρνάς η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται ανεπτυγμένες και εξακολουθούν να επιχειρούν, ενώ οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους. Όπως υπογράμμισαν ήταν μία πολύ δύσκολη πυρκαγιά, με τρεις διαφορετικές εστίες, η οποία έφτασε σε περιαστικό άλσος.

Προσέθεσαν ότι όλο το βράδυ υπήρξε προσπάθεια για να ελεγχθούν μικρές εστίες και να αποφευχθούν αναζωπυρώσεις. Συνολικά, όπως είπαν, διατέθηκαν 17 εναέρια μέσα που επιχειρούσαν σε διαδοχικά κύματα.

«Αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών και του ανάγλυφου της περιοχής. Παρά τις αντίξοες συνθήκες όλοι οι εμπλεκόμενοι και επί του πεδίου και στον συντονισμό κατόρθωσαν χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής να περιοριστεί η χθεσινή πολύ δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε 6-7 ώρες. Είμαστε ακόμη στην αρχή του καλοκαιριού κι ο στόχος είναι να μετριάσουμε τις επιπτώσεις όλων των νέων φαινομένων που προέρχονται από την κλιματική κρίση. Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό γιατί όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις δείχνουν ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που θεωρείται hotspot της κλιματικής κρίσης τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα κι αυτό το καλοκαίρι», επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδης ενώ ο υφυπουργός, Ευ. Τουρνάς τόνισε ότι ήταν μία πολύ δύσκολη δοκιμασία για όλο τον μηχανισμό ιδιαίτερα μάλιστα στην επιχείρηση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών στην περιοχή της Άνω Βούλας.

Συνολικά επιχειρούν, 283 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ομάδα Σ.μη.Ε.Α., 2 Α/Φ και 2 Ε/Π εκ των οποίων το 1 ως συντονιστικό. Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύθηκαν με Πυροσβέστες, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Συνδρομή παρέχουν, η ΕΛ.ΑΣ. με 100 αστυνομικούς και 38 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Για μια δύσκολη πυρκαγιά, που παρά τις αντίξοες συνθήκες, χάρη στον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων περιορίστηκε μέσα σε 6-7 ώρες έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα για τη χθεσινή πυρκαγιά στην Βούλα.

Σκληρό καλοκαίρι

«Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό, γιατί όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις δείχνουν ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που θεωρείται hotspot της κλιματικής κρίσης, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα κι αυτό το καλοκαίρι. Είμαστε ακόμη στην αρχή του κι ο στόχος είναι να μετριάσουμε τις επιπτώσεις όλων των νέων φαινομένων που προέρχονται από την κλιματική κρίση», επισήμανε ο υπουργός. Ο κ. Στυλιανίδης, σχετικά με την χτεσινή μεγάλη πυρκαγιά, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι μέσα σε λίγες ώρες υπήρξαν 3 διαφορετικές εστίες, γεγονός που όπως είπε, δυσκολεύει πάντα τη διαχείριση της πυρκαγιάς. Ο υπουργός σημείωσε ότι έγινε «μία ηρωική προσπάθεια» από τους πυροσβέστες και τις πυροσβέστριες αλλά κι από όλους του εμπλεκόμενους».

«Ήμουν στο πεδίο και έβλεπα τι συνέβαινε. Από πλευράς μου, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όσους πάλεψαν για να προστατεύσουν ανθρώπους και περιουσίες. Ήταν μία ηρωική προσπάθεια. Δεν αγνοώ τη μεγάλη συμβολή της αστυνομίας, του στρατού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όλοι μαζί, σαν μία οικογένεια, έδωσαν μία πολύ δύσκολη μάχη, από εκκενώσεις, από οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού μέχρι δύσκολες συνθήκες στο βουνό» τόνισε, ενώ σχετικά με τον συντονισμό των εναέριων και επίγειων δυνάμεων, πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία που αναπροσαρμόζει και τον σχεδιασμό με βάση τα γεγονότα επί του πεδίου.

Για μια δύσκολη αποστολή των πυροσβεστικών δυνάμεων και μια δύσκολη δοκιμασία για όλο τον μηχανισμό, έκανε λόγο ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Όπως τόνισε, παρά τις δυσκολίες της επιχείρησης αποφεύχθηκαν οι τραυματισμοί πολιτών ή η απώλεια ανθρώπινης ζωής, κάτι που όπως σημείωσε, «είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα σε μία περιοχή δίπλα σε πυκνό αστικό ιστό και με σημαντικά ρυμοτομικά προβλήματα». Ο κ. Τουρνάς επισήμανε ότι ο μηχανισμός απέδειξε «ότι μπορεί να δουλέψει συντονισμένα, καταφέρνοντας σημαντικά βήματα σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση», ιδιαίτερα στην επιχείρηση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών από την περιοχή της Άνω Βούλας. «Έγινε μία πολύ μεγάλη κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων και μία τεράστια προσπάθεια υπό τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των εθελοντών της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, των ενόπλων δυνάμεων και της ΕΛΑΣ. Με συντονισμό και διαρκή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα συνεχίσουμε για να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο καλοκαίρι που ακόμα βρίσκεται μπροστά μας», υπογράμμισε ο κ. Τουρνάς.

Σχετικά με την πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες, τις μεσημεριανές ώρες, από την Άνω Γλυφάδα, ο κ. Τουρνάς είπε ότι «ήταν μία πολύ δύσκολη πυρκαγιά με 3 διαφορετικές εστίες, η οποία έφτασε σε περιαστικό άλσος πολύ κοντά σε σπίτια, με αποτέλεσμα, παρά τη μεγάλη προσπάθεια, να προκύψουν περιορισμένες υλικές ζημιές σε κάποιες κατοικίες». Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά είναι σε ύφεση, χωρίς ενεργές καύσεις, ενώ ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως τόνισε ο κ. Τουρνάς, υπήρξε προσπάθεια για να ελεγχθούν μικρές εστίες και να αποφευχθούν αναζωπυρώσεις. «Οι δυνάμεις έχουν οριοθετήσει την πυρκαγιά, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται ανεπτυγμένες κι εξακολουθούν να επιτηρούν. Τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, κάποια απ’ αυτά κάνουν διαβροχή έτσι ώστε να καταστείλουν εντελώς το φαινόμενο και οι τοπικοί διοικητές θα ενημερώσουν πότε θα έχει ελεγχθεί πλήρως η πυρκαγιά και θα έχει εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων. Παρόλα αυτά, έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά, οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στις κατοικίες τους, οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τη δουλειά τους για όσο χρειαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τουρνάς, ο οποίος χειρίστηκε τα θέματα στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων.

Όπως σημείωσε, η πυρκαγιά ξεκίνησε τις μεσημεριανές ώρες στην ‘Ανω Γλυφάδα και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή με ριπές που έφταναν τα 8 μποφόρ, γρήγορα επεκτάθηκε και στην περιοχή της ‘Ανω Βούλας, ενώ λίγο αργότερα γρήγορα εκδηλώθηκαν ακόμη δύο πυρκαγιές στην περιοχή της Βάρης και στην περιοχή του Κουβαρά. Ήταν πολύ δύσκολη η αποστολή των πυροσβεστικών δυνάμεων και ταυτόχρονα σε όλη την χώρα εκδηλώθηκαν 61 δασικές πυρκαγιές, σημείωσε ο υφυπουργός.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Τουρνάς, το Συντονιστικό Κέντρο ενημερώθηκε για την πυρκαγιά στις 12.57. Στα 12 λεπτά, τα πρώτα οχήματα του 8ου Πυροσβεστικού σταθμού βρίσκονταν στο σημείο. Στις 13.17 ζητήθηκε η συνδρομή εναερίων μέσων και στα 20 λεπτά απογειώθηκαν 2 CL- 215, 2 CL- 415, 1 ελικόπτερο Erickson και 1 συντονιστικό ελικόπτερο του ΠΣ και βρέθηκαν στο πεδίο. Ακολούθησαν σε κύματα 2 Bell-214, 2 CΗΙΝΟΟΚ, 1 επιπλέον SIKORSKY και 1 επιπλέον συντονιστικό ελικόπτερο της πυροσβεστικής ΒΚ-117, 2 CL-215 και3 Air-Tractors από Αγχίαλο.

Συνολικά υπήρξαν διαθέσιμα 17 εναέρια μέσα που επιχειρούσαν σε διαδοχικά κύματα για διαρκή παρουσία και ρίψη νερού στις πυρκαγιές και εκτέλεσαν 36 πτήσεις και 66 ώρες πτήσεων. Όπως σημείωσε ο κ. Τουρνάς, ήταν μία «συντονισμένη αεροπορική επιχείρηση που συνδυάστηκε με τις επίγειες δυνάμεις με εξαιρετικό τρόπο και απέδωσε καρπούς πολύ σύντομα», παρά τις αντίξοες, όπως είπε, συνθήκες που άλλαξαν το μέτωπο. «Ήταν η δεύτερη φωτιά που έσκασε 3 χιλιόμετρα από την αρχική στη θέση Κρεμαστός Λαγός, η οποία μετακινήθηκε στην περιοχή της Βάρης και αναγκαστήκαμε να εκτρέψουμε τις δυνάμεις μας προς τα εκεί και στη συνέχεια να σπάσουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή του Κουβαρά, που ήταν κι αυτή σημαντική γιατί απειλούσε ένα σημαντικό δάσος», επισήμανε.

«Οι αεροπορικές επιχειρήσεις σχεδιάστηκαν κι εκτελέστηκαν με πολύ καλό συντονισμό από το Κέντρο Επιχειρήσεων και συνέβαλαν αποτελεσματικά στον περιορισμό και στην κατάσβεση των πυρκαγιών κι εντέλει στον περιορισμό της ζημιάς που έγινε από την καταστροφική πυρκαγιά», υπογράμμισε ο κ. Τουρνάς.

Σημειώνεται ότι από το απόγευμα και εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη εξέλιξη, θα αρχίσει η αποδέσμευση των ισχυρών δυνάμεων που διατέθηκαν και επιχειρούν στην πυρκαγιά της ‘Ανω Βούλας και της Βάρης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Πυροσβεστι8κού Σώματος, με βάση τα δεδομένα αυτής της στιγμής. Όσον αφορά στην πυρκαγιά του Κουβαρά, αποχώρησαν ήδη οι περισσότερες δυνάμεις καθώς πλέον έχει σβηστεί και δεν υπάρχει κίνδυνος για την περιοχή.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Αλέξιος Ράπανος.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα