back to top
16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Ανοίγει αύριο Τρίτη η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Διαβάστε επίσης

Ανοίγει αύριο Τρίτη η ψηφιακή πλατφόρμα στο allazosyskevi.gov.gr, στην οποία θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής οι πολίτες για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» για την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων, και ψυγειοκαταψυκτών με νέας γενιάς συσκευές.

Αυτή την ώρα κάνουν δηλώσεις ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης και η ΓΓ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου για την έναρξη του προγράμματος.

Η πλατφόρμα αναμένεται να παραμείνει ανοιχτή έως τις 5 Ιουλίου ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ώστε μέσα στο καλοκαίρι οι καταναλωτές να προβούν στην αντικατάσταση των οικοσκευών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ωφελούμενοι θα μπορούν έως τις αρχές φθινοπώρου, να χρησιμοποιούν την επιταγή που θα εκδίδεται από το ψηφιακό σύστημα με την οποία θα επιδοτηθούν για την αγορά έως και τριών συσκευών.

Για την ταχύτερη και ευκολότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, το πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος θα συνδέεται με την ΑΑΔΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να αντλούνται και να διασταυρώνονται αυτόματα τα απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή των αιτήσεων.

Το πληροφοριακό σύστημα που το υποστηρίζει σχεδιάστηκε προκειμένου όλα τα απαιτούμενα στοιχεία να αντλούνται αυτόματα. Το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο.

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση (voucher) που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Συνολικά, αναμένεται να ωφεληθούν από το πρόγραμμα με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ έως 220.000 νοικοκυριά και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές.

Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας.

Με εισοδηματικά κριτήρια το ύψος της επιδότησης

Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 30% έως και 50%, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία των δικαιούχων. Νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ θα λάβουν επιδότηση 50% για την αγορά των συσκευών που θα αντικαταστήσουν. Για κάθε 5.000 ευρώ επιπλέον και έως τις 20.000 ευρώ, το ποσοστό της επιδότησης θα μειώνεται κατά 5%. Οι δικαιούχοι με ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ θα λάβουν επιδότηση 30%, η οποία θα παραμείνει αμετάβλητη ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Για την αντικατάσταση κλιματιστικών το ύψος της επιδότησης θα ξεκινάει από περίπου 150 ευρώ για μηχανήματα 9.000 Βtu και θα υπερβαίνει τα 550 ευρώ για μεγαλύτερα μηχανήματα 24.000 Βtu. Η επιδότηση για ψυγεία θα κυμαίνεται μεταξύ 200 και 350 ευρώ, ενώ χαμηλότερη θα είναι για τους καταψύκτες δεδομένου ότι είναι φθηνότεροι από τις υπόλοιπες δύο κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών.

Όπως και στο «Εξοικονομώ 2021» θα ισχύσουν και κοινωνικά κριτήρια, όπως νοικοκυριά με μέλη ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη στην αξιολόγηση των αιτήσεων και ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών.

Χριστιάνα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα