back to top
20.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

20.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κορύφωση καύσωνα την Πέμπτη με 40 βαθμούς – Πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή

Διαβάστε επίσης

Αισθητή είναι η άνοδος της θερμοκρασίας από σήμερα ενώ την Πέμπτη ο υδράργυρος θα «χτυπήσει κόκκινο». Ωστόσο όπως είπε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς, «την Παρασκευή αναμένεται απότομη πτώση θερμοκρασίας με μπουρίνια στα βόρεια».

«Από το απόγευμα της Πέμπτης θα έχουμε τοπικά μπουρίνια στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο  έως και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι θα «πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι ασχολούνται με θαλάσσιες δραστηριότητες». Για την Αθήνα προέβλεψε ότι «αύριο Τετάρτη, το θερμόμετρο θα δείξει 36-37 βαθμούς Κελσίου και την Πέμπτη, που θα έχουμε την κορύφωση της ζέστης, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 βαθμούς. Πτώση της θερμοκρασίας περιμένουμε από το βράδυ της Παρασκευής». Σχετικά με την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού ο κ. Κολυδάς, είπε ότι  θα σημειωθεί νέα άνοδος της θερμοκρασίας από την Κυριακή, αλλά δεν θα έχουμε συνθήκες καύσωνα. «Γεγονός είναι ότι οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν πάνω από τα κανονικά επίπεδα, χωρίς όμως μεγάλες αποκλίσεις».

Εν τω μεταξύ, οκτώ κλιματιζόμενες αίθουσες θέτει σε λειτουργία ο Δήμος Αθηναίων από σήμερα, Τρίτη 21 Ιουνίου, και μέχρι την λήξη του φαινομένου, για την προστασία των ευάλωτων ομάδων της πόλης από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία της μονάδας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA) η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου θα ευνοήσει την επικράτηση θερμών καιρικών συνθηκών στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Η θερμοκρασία σήμερα αναμένεται να ξεπεράσει τους 34 βαθμούς Κελσίου σε μεμονωμένες περιοχές στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά της χώρας. Την Τετάρτη η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, ξεπερνώντας τους 36 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές κυρίως της ηπειρωτικής χώρας. Θερμότερη ημέρα αναμένεται η Πέμπτη, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να υπερβαίνουν τους 38 βαθμούς Κελσίου ή ακόμα και τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε τμήματα της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Μακεδονίας.

Υψηλό θερμικό φορτίο αναμένεται ιδιαίτερα και στην Αθήνα, με τις θερμοκρασίες να εντάσσονται στην κατηγορία 0 κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, σύμφωνα με τη νέα κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών που εφαρμόζει πιλοτικά το meteo, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council, και τον Δήμο Αθηναίων.

Περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας την Τέταρτη

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την ΕΜΥ αύριο Τετάρτη η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 35 με 37 και κατά τόπους στα ανατολικά τους 38 με 39 βαθμούς. Στη νησιωτική χώρα και τις παραθαλάσσιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνεόυν μεταβλητοί 2 με 3 και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι, ενώ στα ορεινά της Μακεδονίας είναι πιθανόν να εκδηλωθούν και μικρής διάρκειας καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 3 και από το απόγευμα τοπικά στην κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνεόυν δυτικοί βορειοδυτικοί με ένταση 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 32 και στην Κρήτη μέχρι 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Στην Έυβοια αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί με ένταση 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, θα φτάσει στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 38 με 39 βαθμούς και τοπικά στη Θεσσαλία και τη Στερεά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη Μακεδονία, κυρίως την κεντρική και την ανατολική και τη Θράκη λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από το απόγευμα στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.Τα φαινόμενα το βράδυ θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι στα βόρεια θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 με 6 μποφόρ που το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους και πρόσκαιρα θα ενισχυθούν σημαντικά.

Πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή

Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, της τάξεως των 6 βαθμών, και θα φτάσει στα βόρεια τους 31 βαθμούς και στα νότια τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα βόρεια. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Το Σάββατο

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά και τη Μακεδονία και τη Θράκη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με πρόσκαιρη εξασθένηση το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα από νότιες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Κυριακή η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο από τα δυτικά, με μέγιστη τιμή στα ηπειρωτικά τους 35-37 βαθμούς Κελσίου. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά και το βορειοανατολικό Αιγαίο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε και θα εκδηλωθούν, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στο Αιγαίο 6 και στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ.

Τη Δευτέρα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί έως 4 μποφόρ, στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα