back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 10:00

Διαβάστε επίσης

Διήμερη Σύνοδος Κορυφής από σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν εκτενώς για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και για την ενίσχυση της ασφάλειας. Επιπλέον η χώρα μας αναμένεται να θέσει επί τάπητος την τουρκική προκλητικότητα και να ζητήσει καταδίκη της από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Πρέπει να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία διεύρυνσης και να προωθήσουμε την ενσωμάτωση των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα με πηγή της ΕΕ, είναι πιθανό κατά τη συζήτηση οι τόνοι να είναι έντονοι. Οι ηγέτες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας απείλησαν να μποϊκοτάρουν τη συνάντηση για να διαμαρτυρηθούν για τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας ένταξής τους.

Πάντως σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν την «πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευση της Ένωσης στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων» και να ζητήσουν την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας.

Tις πανευρωπαϊκές προκλήσεις που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδικά όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας και τον επισιτιστικό εφοδιασμό, εξέτασαν κατά το χθεσινοβραδινό δείπνο τους, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάριο Ντράγκι στη Ρώμη.

Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για τον πλήρη αποκλεισμό της από τις εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας φέτος τον χειμώνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ. Kάλεσε τις κυβερνήσεις να βρουν τρόπους μείωσης της ζήτησης, αλλά και να κρατήσουν σε λειτουργία τα πυρηνικά εργοστάσια.

Υψηλός ξανά ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην χώρα εν μέσω καλοκαιριού και τουριστικής περιόδου. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 12.159 νέες μολύνσεις εκ των οποίων οι 1.631 είναι επαναλοιμώξεις. 9 ασθενείς κατέληξαν, 94 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Στη Μύκονο ένα στα δυο τεστ είναι θετικό, στη Σαντορίνη και Μήλο ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά το 32%. Υψηλά ποσοστά καταγράφονται και σε Δυτική και Ανατολική Αττική.

Το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό και σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών αναμένεται να συζητήσει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους στον ΣΚΑΙ, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα να κάνουν προαιρετικά την τέταρτη δόση και οι πολίτες ηλικίας άνω των 50 ετών, μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους.

«Καταπέλτης» κατά της Τουρκίας ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, αυτή τη φορά για το βέτο στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι τουρκικές επιφυλάξεις εξυπηρετούν μόνο τον Πούτιν» και την κατηγόρησε για καιροσκοπική στάση με σκοπό να αποσπάσει ανταλλάγματα.

Εν τω μεταξύ στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο συνελήφθη η ανιψιά του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν μαζί με άλλα 9 άτομα, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές. Μάλιστα, όπως μεταδίδουν ως έκτακτη είδηση τα ΜΜΕ της Τουρκίας, ήταν ανάμεσα σε 10 άτομα που προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα.

Εισπρακτικό…σαφάρι αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επομένων ημερών από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών , με τους μεγαλοοφειλέτες να βρίσκονται στην ακίδα του στοχάστρου. Στόχος είναι έως τον Σεπτέμβριο να πιεστούν οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», ώστε να επανενταχθούν σε καθεστώς ρύθμισης, καταβάλλοντας τις πρώτες δόσεις, ή ακόμη και να εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε πρώτη φάση, θα δοθεί έμφαση στην εφαρμογή των μέτρων που σχετίζονται με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών και εν συνεχεία θα τεθούν σε εφαρμογή τα αναγκαστικά μέτρα, που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία.

Στα ύψη ο απεργιακός υδράργυρος τις επόμενες μέρες ακόμη και σε κλάδους, οι οποίοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την τουριστική σεζόν. Ειδικότερα, σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στον φαρμακευτικό κλάδο σε όλη τη χώρα ενώ αύριο οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής, οι διανομείς της eFood σε Αθήνα, Χανιά και Πάτρα. Επίσης αύριο οι συνταξιούχοι, έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια.

Τις ποινές που θα επιβληθούν στους οκτώ κατηγορουμένους, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα κρίθηκαν ένοχοι για τη φονική πλημμύρα στην Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017, αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Πρόκειται για την τότε Δήμαρχο Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, δύο αντιπεριφερειάρχες, κατά τον επίμαχο χρόνο, και πέντε τότε στελέχη, της Πολεοδομίας και της Υπηρεσίας αστυνόμευσης ρεμάτων. Η διαδικασία θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα με την πρόταση της εισαγγελέως για την αναγνώριση των ελαφρυντικών που έχουν ζητήσει οι κατηγορούμενοι.

Ξεπέρασαν το εκατομμύριο οι αιτήσεις για την επιδότηση ρεύματος. Η διαδικασία υποβολής τους συνεχίζεται, ενώ άνοιξε και για τους καταναλωτές με ΑΦΜ που λήγει σε 7 και 8.

Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα κατασκευής του νέου αποχετευτικού δικτύου από τον δήμο Αθηναίων επί της οδού Σταδίου στην οποία ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Σοκαριστικός είναι ο απολογισμός των νεκρών που άφησε πίσω του ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ χθες στο νοτιο-ανατολικό Αφγανιστάν, καθώς έφτασαν τους 1,000. Έκκληση από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο επικεφαλής της αστυνομίας της σχολικής περιφέρειας του Ουβάλντε, αρμόδιος για την επιχείρηση στο δημοτικό σχολείο όπου ένοπλος εισέβαλε και σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες.

ΚΑΙΡΟΣ

Υψηλές θερμοκρασίες σήμερα στη χώρα. Τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου θα φτάσει κατά τόπους η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά. 39 βαθμούς θα δείξει ο υδράργυρος στην Αττική. Ανοικτές οκτώ κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων για την προστασία των ευάλωτων πολιτών. 31ένας βαθμοί αυτή την ώρα στην ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα