back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ιρανός πρόσφυγας στη Λέσβο αρίστευσε στις πανελλαδικές εξετάσεις

Διαβάστε επίσης

Ένας 19χρονος, παιδί μιας προσφυγικής οικογένειας από το Ιράν, ξεχώρισε στις φετινές
πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει βαθμολογία 18,25 μέσο όρο στα 4  μαθήματα.

Ο 19χρονος Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, που βγήκε με την οικογένειά του πριν από λίγα χρόνια στην ακτή της Λέσβου με μια από τις βάρκες με τις οποίες περνάνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο νησί, είναι το πρόσωπο των φετινών πανελλαδικών. Με 18,25 είναι ο δεύτερος σε βαθμολογία στις φετινές εξετάσεις μαθητής της θετικής κατεύθυνσης του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έγραψε 20 στα Μαθηματικά και στην Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην έκθεση. «Λογικό είναι» λέει γελώντας στην τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, αφού τρία χρόνια πριν δεν ήξερε ούτε μια ελληνική λέξη! Πλέον όπως λέει θέλει να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, στο τμήμα
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.
Η οικογένεια του έφυγε από το Ιράν όπου ο πατέρας του ήταν ενάντια εκεί στο θεοκρατικό καθεστώς. Από μια ακτή της Τουρκίας ένα βράδυ, στις 15 Αυγούστου του 2019, πέρασαν στη Λέσβο, οι γονείς του και ο κατά τέσσερα χρόνια μικρότερος αδελφός του, μαθητής φέτος της Γ΄ Γυμνασίου. Η πορεία για κάθε πρόσφυγα γνωστή: Πρώτα στο ΚΥΤ και στον καταυλισμό, τη «ζούγκλα» της Μόριας. Από εκεί στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ.
Με τη βοήθεια των καθηγητών του τα κατάφερε και στην γνώση της Ελληνικής γλώσσας. «Έμαθα ελληνικά» λέει ο ίδιος «μέσα σε τρία χρόνια γιατί ζούσα σε ένα περιβάλλον που μιλούσαν ελληνικά. Όλοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε τη γλώσσα και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες. Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία» τονίζει.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα