back to top
18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας

Διαβάστε επίσης

«Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ενώ με αφορμή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, έστειλε σαφή μηνύματα και σε ότι αφορά την τουρκική προκλητικότητα.

«Η μάχη της Ουκρανίας δεν αποτελεί ένα ακόμη συμβάν στην διεθνή πολιτική σκηνή, είναι μία καμπή στην διαδρομή της Ευρώπης, η σημασία της οποίας γίνεται ορατή μόνο αν κάθε κράτος κάνει την προσομοίωση στα δικά του εθνικά δεδομένα. Με άλλα λόγια, οφείλουμε σήμερα στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα που θα μπορούσαν να μιμηθούν αύριο νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό έχει «ξεχωριστό βάρος για δύο χώρες- μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο».

«Αναφέρομαι στην διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας που διεκδικεί μάλιστα να προσεγγίσει την Ευρώπη. Απέναντί της ορθώνονται ήδη οι ξεκάθαρες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στους έωλους ισχυρισμούς της απαντά η πραγματικότητα αλλά και το Διεθνές Δίκαιο, ενώ στην δική της προκλητικότητα αντιτάσσουμε την δική μας ετοιμότητα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που αντιμετωπίζουμε την μεγάλη πρόκληση του πολέμου στην Ουκρανία, ένα είναι σίγουρο: Δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων»,
«Και ένα επίσης είναι βέβαιο: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Και είμαι σίγουρος ότι σε αυτό τον διαρκή αγώνα θα σας έχουμε όλους συμπορευτές. Η θέση μου είναι σαφής από καιρό: Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές και ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια».

Αναφερόμενος στην ενεργειακή ακρίβεια και στην δυσαρέσκεια που δημιουργεί σε όλες τις κοινωνίες μας, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι «δημιουργείται η εύφλεκτη ύλη για να φουντώσει και πάλι ο λαϊκισμός διαλαλώντας απλοικές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «απέναντί του δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» και ότι «η Ευρώπη καλείται σήμερα να υπερβεί νικηφόρα πολλαπλές προκλήσεις, να χαράξει την κοινή πολιτική απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα να διαχειριστεί και την έκρηξη των τιμών ενέργειας, να οικοδομήσει ταχύτερα την στρατηγική της αυτονομία και να βαθύνει την δημοκρατία στην λειτουργία της και στο εσωτερικό των μελών, γιατί οι ανισότητες και οι αποστάσεις από τον πολίτη δυστυχώς παραμένουν και σε αυτές ακριβώς επενδύει, με εύηχα αλλά απατηλά και ανέξοδα συνθήματα, η δημαγωγία». «Καθήκον μας λοιπόν είναι να μιλήσουμε στον καθημερινό Ευρωπαίο σε γλώσσα απλή, δίχως εξωραϊσμούς, αντιτάσσοντας στο ακραίο το αναγκαίο , επιστρατεύοντας την πειθώ απέναντι στα fake news», ανέφερε.

«Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει σημαίνει και ενεργειακά ενιαία Ευρώπη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να έχουμε την ισχύ, να έχουμε το θάρρος να παρεμβαίνουμε στις αγορές όταν αυτές έχουν σταματήσει ουσιαστικά να λειτουργούν. Πρέπει να σπάσουμε αυτή την διασύνδεση μεταξύ των τιμών φυσικού αερίου και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας».

«Είναι κάτι που επανειλημμένα έχω ζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ευτυχώς βλέπω μία κινητικότητα πια από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο τιμολογούμε την ηλεκτρική ενέργεια στην ήπειρό μας», πρόσθεσε υπεραμυνόμενος την ανάγκη για «ευρωπαϊκή παρέμβαση όταν οι αγορές σταματούν να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών».

Τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι παρούσα σε όλες τις προκλήσεις, αναφέρθηκε στον αναβαθμισμένο ενεργειακό της ρόλο ως πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο και την Αίγυπτο, αλλά και στον ρόλο γέφυρας προς τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και στην ένταξη του αμυντικού της δόγματος στο πλαίσιο της κοινής ασφάλειας της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, κάτι που αφορά και το μεταναστευτικό. Όπως είπε, μόνο τους τελευταίους μήνες διασώσαμε 6000 ναυαγούς στο Αιγαίο, όλοι προερχόμενοι από την Τουρκία, η πίεση διαρκεί απαιτώντας νέα σχέδια για να αντιμετωπιστεί.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην περίοδο του 2015 και στην επέτειο του δημοψηφίσματος «που λίγο έλειψε να δώσει την χαριστική βολή» και μόνο μπροστά στα φάσμα της χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω. Υπογράμμισε ότι καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε τόσο, σημείωσε ωστόσο ότι οι εικόνες εκείνες έσβησαν οριστικά και έχει μία κυβέρνηση που οδηγεί την πατρίδα μας στη νέα εποχή, αποδεσμευμένη από τον Αύγουστο, από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και έτοιμη να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.

Επισήμανε τέλος ότι η πολιτική της κυβέρνησης συνοψίζεται σε έξι λέξεις: «λιγότεροι φόροι-περισσότερες δουλειές- καλύτερη ζωή», ενώ αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρώπης τόνισε ότι «πρέπει να απλωθεί και σε επικράτεια, αλλά να βαθύνει και σε συνεργασία, να αποκτήσει την δική της αμυντική και ενεργειακή πολιτική πρωτοστατώντας στην πράσινη μετάβαση».

«Είναι δικαίωμα του κάθε κράτους μέλους της ΕΕ να προστατεύσει τα σύνορά του με απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά δευτερολογία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, απαντώντας σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι αυτό ακριβώς κάνει η Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια:

«Με επιτυχία προστατεύσαμε τα σύνορά μας και με επιτυχία αντιμετωπίσαμε τα δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται την απόγνωση των αδύναμων και πληγωμένων ανθρώπων, ενθαρρύνοντας τους να ξεκινήσουν αυτό το πολύ επικίνδυνο ταξίδι» είπε.

Αναφερόμενος στις «επαναπροωθήσεις», έκανε λόγο για «προωθήσεις» (push forwards) παρά «επαναπροωθήσεις» (pushbacks).

«Έχουμε μία Δήλωση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία η οποία ζητά τη συνεργασία από την πλευρά της Τουρκίας στο ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Όταν μια λέμβος αναχωρεί από προβλήτα στην Τουρκία με 100 ή 200 επιβαίνοντες, πιστεύω πως είναι αφελές εκ μέρους μας να υποθέσουμε πως αυτό συμβαίνει εν αγνοία των τουρκικών Αρχών» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι τον Μάρτιο του 2020 εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και προσπάθησε να ωθήσει δεκάδες χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους να διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την ίδια πρακτική που εφάρμοσε ο Lukashenko στη Λευκορωσία και δεν υπήρξε καμία διαφορά.

«Οι κανόνες του παιχνιδιού γράφτηκαν από την Τουρκία τον Μάρτιο του 2020» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Επομένως, σας παρακαλώ, όταν εξετάζουμε αυτά τα ζητήματα, τα οποία είναι ευαίσθητα, ας μην επαναλαμβάνουμε την τουρκική προπαγάνδα, που υποστηρίζει πως η Τουρκία δεν έχει κανένα ρόλο σε όσα συμβαίνουν και ότι οι Έλληνες συμπεριφέρονται απάνθρωπα στο ζήτημα της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Έχουμε έναν ανεξάρτητο φορέα, με αποστολή την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο οποίος ερευνά αυτές τις καταγγελίες. Κάποιες πράγματι προκαλούν προβληματισμό και πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η χώρα σήμερα, δεν έχει καμία ομοιότητα με τη χώρα τη διακυβέρνηση της οποίας ανέλαβε η ΝΔ τον Ιούλιο του 2019 και εκτίμησε ότι ότι η πρόοδος είναι αντικειμενική ως προς τις επιδόσεις της οικονομίας και την ένταση των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν.

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη, σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης τον διαβεβαίωσε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν ένα πολύ έντονο κοινωνικό πρόσημο.

Ανέφερε ενδεικτικά, τα σημαντικά κονδύλια τα οποία κατευθύνονται σε δράσεις όπως η κατάρτιση των ανέργων, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να μπορέσουν να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες ή προγράμματα οριζόντιας εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», από το οποίο -όπως είπε- ωφελούνται όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά κυρίως νοικοκυριά τα οποία είναι μη προνομιούχα, καθώς αυτά έχουν προνομιακή πρόσβαση σε αυτό το πρόγραμμα.

Ως προς το ζήτημα το οποίο τέθηκε σχετικά με το εμπάργκο όπλων όσον αφορά την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι ελεύθερη να κινείται στον τομέα των εξαγωγών όπλων όπως αυτή νομίζει, πλην όμως θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η πραγματικότητα η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Η αλήθεια είναι ότι σήμερα μία χώρα, η οποία φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία, ανοιχτά αμφισβητεί την κυριαρχία μιας άλλης χώρας η οποία τυχαίνει να είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στα όσα ελέχθησαν σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία όλοι μπορούν να γράψουν και να δημοσιεύσουν ό,τι θέλουν για τον καθένα, χωρίς οποιαδήποτε λογοκρισία και κανέναν έλεγχο από την κυβέρνηση, και παρουσίασε ενδεικτικά δυο σημερινά πρωτοσέλιδα εφημερίδων «οι οποίες με κατηγορούν ότι είμαι ψεύτης, συκοφάντης. Και πρόκειται για καθημερινά πρωτοσέλιδα από τουλάχιστον τέσσερις καθημερινές εφημερίδες στην Ελλάδα. Η ίδια ελευθερία επικρατεί όσον αφορά τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και φυσικά στο ίντερνετ, όπου ο καθένας είναι ελεύθερος να γράψει ό,τι θέλει για οποιονδήποτε».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε το ακροατήριό του να διαβάζει με επιφυλακτικότητα τις αξιολογήσεις που δημοσιεύονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις και αναρωτήθηκε: «Υπάρχει αλήθεια κάποιος σε αυτή την αίθουσα που να θεωρεί ότι χώρες όπως το Τσαντ στην Αφρική έχουν μεγαλύτερη ελευθεροτυπία από την Ελλάδα; Γιατί αυτό ακριβώς παρουσιάστηκε στις μετρήσεις που επικαλείστε. Επομένως, όταν συμβουλεύεστε νέους συναδέλφους σας, θα σας πρότεινα να διερευνήσετε λίγο βαθύτερα την πραγματικότητα που επικρατεί στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα».

Τέλος, αναφερόμενος στο Κράτος Δικαίου είπε ότι αυτό που πραγματικά συμβαίνει σήμερα, σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, «είναι ότι δύο από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ο Υπουργός που ήταν αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχει παραπεμφθεί στο ανώτατο δικαστήριο κατηγορούμενος για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, κι ένας δεύτερος Υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα έχει επίσης παραπεμφθεί στο ανώτατο δικαστήριο επειδή παρενέβη σε δημόσιο διαγωνισμό σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες».

Απόστολος Χονδρόπουλος/ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα