back to top
18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Τσίπρας: Eπιτακτική ανάγκη αυτή η κυβέρνηση να φύγει το συντομότερο δυνατό

Διαβάστε επίσης

“Όποτε και αν στηθούν οι κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος και με διαφορά και θα σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας για να σταματήσουμε την κοινωνική λεηλασία που βιώνουμε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματός του στο Περιστέρι.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι “η μεγάλη, καθοριστική, ζωτικής σημασίας μάχη, είναι η μάχη κατά του καθεστώτος που οικοδομεί η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, που αποδείχτηκε ότι έχει την ικανότητα να εκπλήσσει τους Έλληνες ολοένα και πιο δυσάρεστα”.

“Αποδείχτηκε τα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του, ότι είναι ένας πολιτικός όχι μόνο προσκολλημένος σε συμφέροντα, σε μεθόδους αναξιοκρατίας και ρουσφετιού, αλλά και παντελώς ανεύθυνος, επιπόλαιος, αναξιόπιστος”, υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι “τελευταίο δείγμα της αναξιοπιστίας και της επικίνδυνης επιπολαιότητάς του οι παλινωδίες του με τις πρόωρες εκλογές”.

“Ο ίδιος άνοιξε το θέμα. Ο ίδιος ανακοίνωνε κάθε τόσο υποψηφίους του κόμματός του. Ο ίδιος δημιουργούσε διαρροές με ημερομηνίες και εκλογικές στρατηγικές. Και ύστερα ο ίδιος ήταν που ανακοίνωσε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι μια εθνικά υπεύθυνη επιλογή”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

“Η αλήθεια είναι όμως είναι, ότι όταν νόμιζε ότι τον βόλευε, τότε ήταν εθνικά υπεύθυνη επιλογή. Έγινε ξαφνικά εθνικά ανεύθυνη όταν κατάλαβε ότι δεν τον βολεύει. Και βεβαίως, αυτή την αλήθεια την καταλαβαίνουμε πλέον όλοι. Και η αλήθεια είναι ότι δεν τολμά να πάει σε εκλογές γιατί καταρρέει.”

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, “το πρόβλημα στον τόπο τα τελευταία τρία χρόνια δεν είναι ότι δεν υπάρχουν, όπως μας λένε κάθε φορά που ζητάμε δίκαια αιτήματα για να στηριχθεί η κοινωνία, ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Το πρόβλημα το μεγάλο είναι ότι επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη έχουν φυτέψει και έχουν αναρριχηθεί πάρα πολλά κλεφτόδεντρα.”

“Αυτά τα κλεφτόδεντρα δεσμευόμαστε ότι θα ξεριζώσουμε. Όχι απλά θα τα κουρέψουμε: θα τα ξεριζώσουμε. Δεν θα βρούμε εμείς λεφτόδεντρα. Από τις δυνατότητες της οικονομίας θα στηρίξουμε τους μη προνομιούχους”, πρόσθεσε.

“,Είναι επιτακτική ανάγκη αυτή η κυβέρνηση να φύγει το συντομότερο δυνατό”, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

“Το πάρτι των 10 μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των 10 μεγάλων οικογενειών, των 3 μεγάλων funds και των εκατοντάδων κομματικών αξιωματούχων, το πάρτι αυτό που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια από το υστέρημα του ελληνικού λαού, θα τελειώσει μετά τις εκλογές! Όποτε και αν στήσει τις κάλπες ο κ. Μητσοτάκης, ας το ακούσουν, το πάρτι θα τελειώσει.”

Αναφερόμενος σε βασικούς άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, των πρώτων ημερών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “δεν θα αφήσουμε κανένα νοικοκυριό να αναγκάζεται να ξοδεύει το εισόδημα από δυο και τρεις μισθούς μόνο για τους λογαριασμούς του ρεύματος και της βενζίνης” και “δεν θα αφήσουμε οικογένειες μετά τις δυο πρώτες βδομάδες να ψάχνουν δανεικά προκειμένου να βγει ο μήνας”.

Έκανε λόγο για “ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο του κράτους στην αγορά ώστε να βάλουμε φραγμό σ’ αυτό το πάρτι της αισχροκέρδειας, με δραστική μείωση των λογαριασμών του ρεύματος, με πλαφόν και στη χονδρική τιμή, αλλά και στη λιανική, αν χρειαστεί, με μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του ΕΦΚΑ στα κατώτατα ευρωπαϊκά όρια, όπως έχουν κάνει μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες”.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε επίσης ότι η χώρα θα αποκτήσει ξανά ισχυρή εργατική νομοθεσία, κανόνες και αρχές”, “ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 800 ευρώ και θα επανέλθει όλο το πλαίσιο προστασίας που ξήλωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη”, “θα επανέλθουν το οκτάωρο, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η αιτιολογημένη απόλυση, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και θα προχωρήσουμε στην σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.”

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύθηκε επίσης για κατάργηση του Πτωχευτικού Νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για άμεση ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας και ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο, για ένα νέο ΕΣΥ, πλήρως στελεχωμένο και με απαραίτητες προσλήψεις και επενδύσεις σε υποδομές.

Επίσης “για διπλασιασμό των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας, ώστε από τις 127 τοπικές Μονάδες Υγείας που εμείς ιδρύσαμε- όπως είπε- και λειτουργούν σήμερα, να πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα”, καθώς και για επιστροφή του σχεδόν 1 δισ. σε ετήσια βάση, που στέρησε η κυβέρνηση από τους συνταξιούχους προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δύο είναι τα βασικά θεμέλια του προγράμματος του κόμματος του: Κοινωνικό κράτος και δικαιοσύνη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε αναφορά όμως και στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να κρύβεται μέχρι να πάει στη κάλπη. Ουδείς εδοξάσθη σ’ αυτό τον τόπο κρυπτόμενος. Αν θέλει να έχει στοιχειώδη αξιοπιστία σε όσα λέει, οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα και χωρίς μισόλογα τις προθέσεις του.

Αν σκοπεύει να ξανακάνει το κόμμα του δεκανίκι της Δεξιάς, όπως ο κ. Βενιζέλος το έκανε δεκανίκι της Δεξιάς του κ. Σαμαρά το ’12-’15, ας μην απαντήσει στο ερώτημα που του θέτω. Αν όμως έχει άλλο σκοπό, οφείλει να αποκλείσει από τώρα και να αποκλείσει καθαρά, κάθε προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη”.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα