back to top
25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Καβάλα: Δώδεκα τόνους επικίνδυνου φορτίου μετέφερε το Αντόνοφ – Μήνυμα 112 να κλείσουν τα παράθυρα οι κάτοικοι

Διαβάστε επίσης

Δώδεκα τόνους επικίνδυνου φορτίου μετέφερε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το αεροσκάφος τύπου Antonov που κατέπεσε στην Καβάλα λίγο πριν τις 23:00.

Ειδικότερα το αεροσκάφος στο οποίο φαίνεται να επέβαιναν 8 άτομα μέλη πληρώματος, και ξεκίνησε από την Σερβία με προορισμό την Ιορδανία, μετέφερε 12 τόνους επικίνδυνου φορτίου (dangerous goods), γεγονός που σημαίνει ότι μετά το ατύχημα και τη φωτιά απελευθερώνονται τοξικά αέρια στην περιοχή.

Εκτός από την εντολή στους κατοίκους να κλείσουν ερμητικά πόρτες και παράθυρα και να μην κάνουν χρήση κλιματιστικών, ζητήθηκε και η άμεση απόσυρση όλων των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και όλων όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ An-12, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης.

Μάλιστα, λίγο πρις τις 2:30 αποφασίστηκε να σταλεί στους κατοίκους και μήνυμα από το 112.

Όπως είπε ο κ. Κιβράκης έχει δοθεί εντολή για άμεση απομάκρυνση όλων των δυνάμεων που περιφρουρούν την περιοχή καθώς δεν είναι γνωστή η τοξικότητα του φορτίου που μετέφερε το αεροσκάφος, ενώ στο σημείο της πτώσης αναμένεται κλιμάκιο πυροτεχνουργών για να ελέγξει την επικινδυνότητα του φορτίου και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Ήδη έχει ξεκινήσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να συνδράμουν εάν κριθεί απαραίτητο.

Στην περιοχή πολύ έντονη είναι η μυρωδιά καμένου καυσίμου, ενώ πυκνό είναι και το σύννεφο καπνού, ωστόσο οι εστίες φωτιάς είναι πολύ μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης, καθώς η πυροσβεστική έχει δημιουργήσει προστατευτικό πλέγμα για να αποτραπεί οποιοσδήποτε τέτοιος κίνδυνος.

Από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, δύο πυροσβέστες που ήταν κοντά στο σημείο του ατυχήματος αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Η στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους

Ο πιλότος του Αντόνοφ ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον ένα κινητήρα εν πτήσει και το αεροπλάνο κατέπεσε, είπαν νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Κατά τις ως τώρα πληροφορίες, το αεροσκάφος φέρεται να ανήκε σε ουκρανική εταιρεία και να εκτελούσε δρομολόγιο μεταφοράς φορτίου από τη Σερβία προς την Ιορδανία. Πιστεύεται ότι είχε οκταμελές πλήρωμα. Δεν είναι σαφές εάν υπάρχουν επιζώντες. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μετά τη συντριβή του An-12 εκδηλώθηκε πυρκαγιά και ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις.

Σστο σκοτάδι έχουν βυθιστεί, λόγω εκτεταμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης, οι Αντιφίλιπποι, το Χορτοκόπι και το Παλαιοχώρι.

«Σοκαριστική εικόνα»

Για σοκαριστική εικόνα, που τρομοκράτησε τους κατοίκους, καθώς το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ An-12 κατέπεσε πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, μιλώντας για το τραγικό δυστύχημα.

Ο κ. Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει το συντονιστικό όργανο προκειμένου να εξεταστούν οι επόμενες ενέργειες, ενώ είπε, επίσης, ότι γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των οικισμών, που βυθίστηκαν στο σκοτάδι αμέσως μετά την πτώση του αεροσκάφους.

Στο μεταξύ, με ένα drone που σήκωσαν νωρίτερα πάνω από το σημείο της πτώσης του Αντόνοφ An-12, στην ευρύτερη αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου Καβάλας, προσπάθησαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να αντλήσουν κάποια πληροφορία για το ακριβές φορτίο που κουβαλούσε το αεροσκάφος. Ωστόσο, οι έντονοι καπνοί και οι μικρές εστίες φωτιάς σε συνδυασμό με το απόλυτο σκοτάδι δυσχέραναν την προσπάθεια.

Βάσει ενημέρωσης από την Πυροσβεστική, επιχειρούν 15 πυροσβέστες και 7 οχήματα.

Για θαύμα μιλούν κάτοικοι και αρχές που δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς το αεροσκάφος δεν έπεσε σε κατοικημένη περιοχή.

Η πορεία του αεροσκάφους

Στην ιστοσελίδα Flight Aware, η οποία δείχνει σε πραγματικό χρόνο την πορεία των αεροσκαφών, φαίνεται η πορεία του Αντόνοφ 12.

Το τελευταίο στίγμα δόθηκε 10 ναυτικά μίλια δυτικά της Καβάλας, ενώ το αεροσκάφος έχει πέσει στην πλαγιά μεταξύ Παλαιοχωρίου και Αντιφιλίππων.

Στο τέλος της χερσονήσου του Αγίου Όρους το αεροσκάφος κάνει στροφή 180 μοιρών και χάνει ύψος φλεγόμενο σε μικρή απόσταση από σπίτια, σύμφωνα με βίντεο ντοκουμέντο.

Ζήτησε έκτακτη προσγείωση

Ο πιλότος ζήτησε έκτακτη προσγείωση, καθώς ανέφερε βλάβη στον έναν από τους τέσσερις κινητήρες του, αλλά φαίνεται ότι δεν πρόλαβε.

Μαρτυρίες κατοίκων στο Παλαιοχώρι Καβάλας περιγράφουν συντριβή στην περιοχή, ενώ λένε ότι ακούγονται εκρήξεις.

Δείτε το βίντεο του kavalanews.gr:

Πυκνοί καπνοί στην περιοχή

Στο σημείο σπεύδουν κλιμάκια της ΕΜΑΚ από Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή ενώ, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ακούγονται εκρήξεις και υπάρχει γενική διακοπή ρεύματος στους γύρω οικισμούς, αφού έκοψε καλώδια ρεύματος κατά την πτώση του.

Στο σημείο σπεύδουν πέντε ασθενοφόρα. Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία Καβάλας και Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων

Η συνταξιούχος δημοσιογράφος, Βάσω Μώραλη, σε ανάρτηση της στο Facebook αναφέρει ότι: «Γύρω στις 22:50 απόψε έπεσε φλεγόμενο εν πτήσει αεροσκάφος – σύμφωνα με μαρτυρία αυτόπτου μάρτυρα – στον κάμπο ανατολικά της Νικήσιανης (πιθανότατα μεταξύ των αγροκτημάτων Παλαιοχωρίου – Αντιφιλίππων) και μάλλον προσέκρουσε πέφτοντας σε πυλώνα/ηλεκτρικά καλώδια, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έκρηξη, μεγάλη λάμψη κι αμέσως μετά γενικό blackout σε Νικήσιανη, Γεωργιανή, Άγιο Χριστόφορο και Παλαιοχώρι τουλάχιστον!».

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το blackout φτάνει μέχρι το Χορτοκόπι (στα πρόθυρα της Ελευθερούπολης).

Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, από την Κρηνίδα (Βιτάστα) Σερρών, το αεροπλάνο είχε περάσει ήδη φλεγόμενο πάνω από το χωριό τους πριν καταπέσει λίγες δεκάδες χιλιόμετρα νοτιοανατολικότερα, ουσιαστικά στους πρόποδες του Παγγαίου όρους (στο νομό Καβάλας).

Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα ακούγαμε στη Νικήσιανη βόμβο αεροπλάνου περίεργα χαμηλά, πάνω από τα “κεφάλια” μας, για ν’ ακολουθήσει αμέσως μετά η γενική διακοπή ρεύματος.

Ενημερώθηκε η Αστυνομία και ήδη ελικόπτερο κάνει από ψηλά ανίχνευση του χώρου, μέσα στον κάμπο, όπως μπορούμε να δούμε από το μπαλκόνι του σπιτιού μας!
Μακάρι ο άνθρωπος ή οι άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροσκάφος να διασώθηκαν!».

Πηγή: ΑΠΕ-ΕΡΤ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα