back to top
20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Ε. Φραγκούλης: Το σύστημα του προσωπικού γιατρού υπάρχει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, κάποτε πρέπει να το αποκτήσουμε κι εμείς

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία εγγραφής των πολιτών που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους στο σύστημα του προσωπικού γιατρού. Η εγγραφή αφορά όλες τις περιφέρεις της χώρας πλην των Περιφερειών Αττικής και Νοτίου Αιγαίου στις οποίες θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου 2022 ενώ υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του επόμενου έτους.

Όλοι οι ενήλικοι πολίτες μπορούν να επιλέγουν γιατρό ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας, ελεύθερα, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας ή διαμονής, μέσα από τους καταλόγους που θα αναρτώνται ηλεκτρονικά και θα επικαιροποιούνται, κάθε φορά που θα προστίθενται νέοι προσωπικοί γιατροί.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, ο δρ. Ευάγγελος Φραγκούλης, Γενικός Οικογενειακός Γιατρός, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής και αναπληρωτής αρχίατρος στον ΕΔΟΕΑΠ, ο προσωπικός γιατρός θα παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στον πολίτη, από την πρόληψη, την ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου, την επίσκεψη για εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις για ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη με στόχο σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

«Πρόκειται για έναν σύμβουλο υγείας του ασθενούς ο οποίος λειτουργεί ως πρώτη επαφή του με το Σύστημα Υγείας για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει. Είναι ένα σύστημα το οποίο υπάρχει σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο και το οποίο κάποτε πρέπει να αποκτήσουμε κι εμείς», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «σε αυτή τη φάση, ο γιατρός θα έχει συγκεκριμένο ωράριο και οι πολίτες οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι σε αυτόν, θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και να βλέπουν το γιατρό τους χωρίς να χρειάζεται να βάλουν το χέρι στην τσέπη».

Παράλληλα, κ. Φραγκούλης, τόνισε πως η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν έχει περιθώρια αποτυχίας, επισημαίνοντας ότι για να μπορέσει να πετύχει το σύστημα του Προσωπικού Γιατρού πρέπει να το αγκαλιάσουν οι γιατροί γιατί μόνο τότε θα το αγκαλιάσουν και οι ασθενείς.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχει κάποιος την ευθύνη ενός πληθυσμού. Πρέπει η χώρα μας να αποκτήσει ένα δίκτυο γιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ειδικά σε αυτή τη φάση που δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και χρειάζεται να έχουμε την πρώτη γραμμή άμυνας στη θέση της», υπογράμμισε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα