back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Ολοκληρώθηκε η επιθεώρηση του πλοίου και αναχωρεί από τον Βόσπορο

Διαβάστε επίσης

Η επιθεώρηση του φορτηγού πλοίου Razoni και του πρώτου εγκεκριμένου φορτίου ουκρανικών δημητριακών ολοκληρώθηκε, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Μετά την επιθεώρηση αυτή, η οποία διήρκεσε λίγο λιγότερο από μιάμισι ώρα, «το πλοίο θα διαπλεύσει σε λίγο τον Βόσπορο για να μεταβεί στο Λίβανο», διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.

Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του Βοσπόρου. Οι αντιπροσωπείες των ειδικών έφθασαν στο υπό σημαία Σιέρα Λεόνε φορτηγό πλοίο επιβαίνοντας σε δύο ταχύπλοα.

Το πλοίο θα κατευθυνθεί τώρα προς το λιμάνι της Τρίπολης στο βόρειο Λίβανο περνώντας από το Βόσπορο.

Το φορτίο των 26.000 τόνων αραβοσίτου που μεταφέρει το Razoni, το οποίο απέπλευσε το πρωί της Δευτέρας από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, είναι το πρώτο που επιτράπηκε να εξαχθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας η οποία συνήφθη στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η συμφωνία αυτή επιτρέπει την υπό διεθνή επίβλεψη επανάληψη των αποστολών ουκρανικών δημητριακών προς τις παγκόσμιες αγορές μετά τη ρωσική εισβολή.

Ζελένσκι: Το πρώτο φορτίο εξαγωγών σιτηρών δεν είναι τίποτα

Ο Ουκρανός πρόεδρος υποβάθμισε τη σημασία του πρώτου φορτίου εξαγωγών σιτηρών από τη χώρα του μετά την εισβολή της Ρωσίας, λέγοντας ότι μετέφερε ένα μικρό μέρος της σοδειάς που πρέπει να πουλήσει το Κίεβο ώστε να βοηθήσει να διασωθεί η διαλυμένη οικονομία του. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος μέχρι να ξεκαθαρίσει αν θα ακολουθήσουν και άλλα φορτία εξαγωγής σιτηρών.

«Μόλις πρόσφατα, χάρη στον ΟΗΕ σε σύμπραξη με την Τουρκία, είχαμε ένα πρώτο πλοίο με φορτίο σιτηρών, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα ακόμη. Όμως ελπίζουμε πως είναι μία τάση που θα συνεχιστεί», τόνισε. «Ο πόλεμος … σχεδόν σκοτώνει την οικονομία. Είναι σε κώμα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα