back to top
25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Αναβαθμίζεται ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων

Διαβάστε επίσης

Με έργα και δράσεις ύψους 300.000€ αναβαθμίζεται ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων ένας από τους σημαντικότερους Ορνιθολογικούς Σταθμούς στη Μεσόγειο.

Μέσω της προγραμματικής σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), του Δήμου Κυθήρων και της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας θα αναβαθμιστούν οι υποδομές διαμονής και έρευνας προσωπικού και εθελοντών και θα εκσυγχρονιστεί ο επιστημονικός εξοπλισμός του Σταθμού.

«Το πιο σημαντικό για εμάς είναι το γεγονός της στήριξης του Ορνιθολογικού Σταθμού Αντικυθήρων από έναν θεσμικό φορέα όπως ο ΟΦΥΠΕΚΑ αλλά και του δήμου Κυθήρων με τον οποίο έχουμε συνεργασία εδώ και 25 χρόνια», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, η συντονίστρια επικοινωνίας της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας Ρούλα Τρίγκου. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε ακόμα πιο μπροστά το έργο μας. Ο ΟΣΑ είναι ένας από τους σημαντικότερους Ορνιθολογικούς Σταθμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και ο μοναδικός στο είδος του, στην Ελλάδα. Βασικοί στόχοι του Ορνιθολογικού Σταθμού είναι: η παρακολούθηση και μελέτη του παγκόσμιου φαινομένου της μετανάστευσης των πουλιών με σκοπό την προστασία τους σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, η εκπαίδευση νέων επιστημόνων, εθελοντών και η υποστήριξη της περιβαλλοντικής έρευνας, καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών του νησιού σχετικά με τις προσπάθειες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος».

«Έτσι στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα παρέχει πολύτιμη υποστήριξη και χρηματοδότηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του έργου και των δράσεων του ΟΣΑ και παράλληλα η Σύμβαση επισφραγίζει και διευρύνει τη μακροχρόνια καλή συνεργασία μεταξύ της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ και του Δήμου Κυθήρων» σημειώνει η κα Τρίγκου.

Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων

Η έναρξη λειτουργίας του ΟΣΑ έγινε το 1997 όταν η τότε Κοινότητα Αντικυθήρων παραχώρησε το κτίριο του παλιού Δημοτικού σχολείου στην ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ για τη δημιουργία του Σταθμού. Το κτίριο αναστηλώθηκε το 2000 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Α. Γ. Λεβέντη» και έκτοτε αποτελεί τη βάση και το επιχειρησιακό κέντρο του Προγράμματος, χάρη στο οποίο έχουν δακτυλιωθεί περισσότερα από 75.000 πουλιά από 130 είδη κι έχουν καταγραφεί 25.800 μεταναστευτικά αρπακτικά από 28 είδη. Μέχρι σήμερα, στις δράσεις του Σταθμού έχουν λάβει μέρος περισσότεροι από 400 εθελοντές από 30 χώρες ενώ οι δράσεις που υλοποιούνται έχουν υποστηρίξει δεκάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις και πολλές πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες.

Οι κύριες επιστημονικές δράσεις που υλοποιούνται στον Σταθμό είναι:
  • η παρακολούθηση της ανοιξιάτικης και φθινοπωρινής μετανάστευσης μέσω δακτυλιώσεων (bird ringing) όπως και η μοναδική στην Ελλάδα συστηματική δράση καταγραφής διερχόμενων μεταναστευτικών αρπακτικών (raptors count),
  • η συστηματική παρακολούθηση της αποικίας του Μαυροπετρίτη στο νησί, μια από τις μεγαλύτερες του είδους παγκοσμίως, όπως και των αναπαραγωγικών αποικιών θαλασσοπουλιών της ευρύτερης περιοχής των Αντικυθήρων.
  • η εκπαίδευση επιστημόνων και εθελοντών στην επιστημονική παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας με σύγχρονες μεθόδους.

Η σημασία των Αντικυθήρων για τα πουλιά

Λόγω της γεωγραφικής θέσης τους στην απόληξη της Βαλκανικής χερσονήσου, τα Αντικύθηρα συγκεντρώνουν ετησίως μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών πουλιών. Έχοντας διασχίσει την έρημο Σαχάρα αλλά και τη Μεσόγειο θάλασσα, εκατομμύρια πουλιά διασχίζουν κάθε άνοιξη τον ουρανό του νησιού ενώ κατευθύνονται προς τις περιοχές αναπαραγωγής τους στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, το φθινόπωρο, η θέση του νησιού προσελκύει μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών αρπακτικών από Ελλάδα, Βαλκάνια και κεντρική Ευρώπη, καθιστώντας τα Αντικύθηρα μία από τις σημαντικότερες μεταναστευτικές στενωπούς (bottlenecks) της Ελλάδας. Αυτή η εντυπωσιακή συγκέντρωση τόσο μεγάλων πληθυσμών πουλιών σε ένα τόσο μικρό νησί προσφέρει ιδανικές συνθήκες για τη συστηματική μελέτη τους.

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα