back to top
16.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 21:00

Διαβάστε επίσης

Δεκτό έγινε από την κυβέρνηση το αίτημα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει νωρίτερα η Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να πραγματοποιηθεί συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων, από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ, που κλυδωνίζει τη χώρα. Όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, «η κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος του Κοινοβουλίου στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής ,εντός εκείνης της εβδομάδας». Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου».

Για ελλιπείς χειρισμούς της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μίλησε ο Πρωθυπουργός, κατά τη μεσημεριανή παρέμβασή του. “Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα ποτέ» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και προανήγγειλε παρεμβάσεις για ενίσχυση της διαφάνειας στην ΕΥΠ.

«Από την πρώτη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη η κυβέρνηση επεδίωξε να τον ενημερώσει, κάτι που αυτός επίμονα αρνείται», απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ,που ζητά να δημοσιοποιηθεί άμεσα ο λόγος της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ.

«Εκτός από την Εξεταστική και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που επίσης θα ασχοληθούν με το ζήτημα, ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να απευθυνθεί και να λάβει απαντήσεις, με τον δέοντα θεσμικό τρόπο, από τις αρμόδιες αρχές. Επίμονα αρνείται και αυτή την επιλογή», σημείωσε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε «η επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη πολιτικά είναι κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, η νομιμότητα της όμως δεν αμφισβητείται.

“Αν ο κ. Ανδρουλάκης και όλοι όσοι προσποιούνται ότι αμφιβάλουν για τη νομιμότητα θέλουν να βεβαιωθούν για αυτό, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στο νόμο 2225/1994.

Εκεί θα βρουν όλα τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας που δεν εξαιρούν κανέναν υποκείμενο από το πεδίο εφαρμογής. Θα βρουν επίσης τις υπογραφές όλων όσων τον εισηγήθηκαν” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ακόμη σε ό,τι αφορά το Predator και άλλα κακόβουλα λογισμικά μέσω των οποίων έχει γίνει παρακολούθηση ή απόπειρα παρακολούθησης δεκάδων πολιτικών και δημόσιων προσώπων στην Ευρώπη, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν τα έχει προμηθευτεί και καμιά αρχή ασφαλείας στην Ελλάδα δεν τα χρησιμοποιεί. Πρόκειται για ακόμη μία αξιοπρόσεκτη επιμονή του κ. Ανδρουλάκη η άρνηση και αυτής της πραγματικότητας», καταλήγει ο Γιάννης Οικονόμου.

“Δεν θα επιτρέψω να ευτελίσει ο κ. Μητσοτάκης μια υπόθεση κομβική για τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , μετά την παρέμβαση Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα για τον Πρωθυπουργό.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης διατύπωσε το ερώτημα για το ποια σκιά φώτισε με τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι δεν έγινε καμιά αναφορά στο Predator, τόνισε ότι κ. Μητσοτάκης απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για τον παρακρατικό τρόπο, ενώ υπενθύμισε τον εξευτελιστικό για τον ίδιο τον πρωθυπουργό τρόπο, που τοποθετήθηκαν οι πρεσβείες της Αρμενίας και της Ουκρανίας, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σενάρια εμπλοκής τους.

«Η θέση του Πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση ήταν τυπικά νόμιμη, αλλά πολιτικά εσφαλμένη είναι μεγάλων διαστάσεων σφάλμα. Μπορούν άραγε να παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων, για λόγους «εθνικής ασφάλειας» εάν το σταθμίσει ο εκάστοτε πρωθυπουργός και το εγκρίνει ένας εισαγγελέας εφετών;», διερωτάται ο Ευάγγελος Βενιζέλος ,απαντώντας ο ίδιος.  «Όχι βέβαια. Περιμένω ο Πρωθυπουργός να επανέλθει με σχετική διευκρίνηση» επισημαίνει , προσθέτοντας ότι «προφανώς πρέπει αμέσως να κινηθεί και να ασκηθεί ουσιαστικά και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Για “αστείες δικαιολογίες περί λάθους και ολισθήματος” κάνει λόγο το ΚΚΕ.

Οριοθετήθηκε σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Λογγίτσι Φθιώτιδας. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Πελοπόννησο, Έβρο, Σαμοθράκη Θάσο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Στο 11,6% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο από 12,1% τον Ιούνιο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Επιπλέον δημοσιονομική στήριξη 4,5 δισ. δολ. από ΗΠΑ σε Ουκρανία ,σύμφωνα με το Reuters, ανεβάζοντας τη συνολική δημοσιονομική στήριξή τους, από την έναρξης της ρωσικής εισβολής, στα 8,5 δισ. Δολάρια. Η χρηματοδότηση θα δοθεί σε δόσεις, ξεκινώντας με εκταμίευση 3 δις δολαρίων τον Αύγουστο.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος, αύριο ο καιρός στην Αττική.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

30 βαθμοί, αυτή την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα