back to top
17.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

17.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Πρωτοποριακή «Μπλε» πρωτοβουλία στην Αλόννησο

Διαβάστε επίσης

50 εθελοντές και ένα υποβρύχιο ρομπότ καθάρισαν βυθό και ακτές της Αλοννήσου. Η πρωτοποριακή δράση πραγματοποιήθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση Aegean Rebreath  σε συνεργασία με τον Δήμο Αλοννήσου στο πλαίσιο του Δικτύου των «Μπλε» Δήμων.

«Ο δήμος μας εδώ και ένα χρόνο συμμετέχει στο Δίκτυο των «Μπλε» Δήμων, μια πρωτοβουλία της Aegean Rebreath. Σε αυτό το πλαίσιο οργανώσαμε αυτή τη πρωτοβουλία απορρύπανσης των ακτών και του βυθού σε δύο λιμανάκια, Βότση και Γέρακα», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης. «Ο όγκος και το είδος των απορριμμάτων που ανασύρθηκαν από το βυθό ήταν εντυπωσιακός. Μεταξύ άλλων ανελκύσθηκαν και συλλέχθηκαν 900 κιλά δίχτυα, 2 σακιά πετονιές, 400 πλαστικά μπουκάλια, 95 γυάλινα μπουκάλια, 26 λάστιχα αυτοκινήτων, 4 σακιά πλαστικά θραύσματα, 110 σωλήνες πλαστικοί, 78 μουσαμάδες, 3,5 τσουβάλια σχοινιά, 854 καπάκια μπουκαλιών, 2 ομπρέλες θαλάσσης, 2 ξαπλώστρες, 1 καρέκλα και 1 σκάλα σκάφους όπως και πλήθος άλλων απορριμμάτων».

Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν πενήντα εθελοντές, ενώ σημαντική ήταν η υποστήριξη της MOM – THALASSA με την παροχή σκάφους που συνέβαλε στην ανέλκυση διχτυών, του καταδυτικού κέντρου Triton Dive Center, καθώς και της εταιρείας I Machines με την παροχή του υποβρύχιου ρομπότ.

«¨Εχουμε αποφασίσει να θεσμοθετήσουμε αυτή τη δράση, που αφορά στα θαλάσσια απορρίμματα, έτσι ώστε να πραγματοποιείται μία ή δύο φορές το χρόνο σε όλες τις περιοχές του νησιού, προσθέτει ο κ. Βαφίνης. «Ο δήμος Αλοννήσου εδώ και χρόνια συμμετέχει σε αρκετές περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος».

Η δράση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της APIVITA και της Ναυτιλιακής εταιρείας SEAJETS.

Δίκτυο «Μπλε» Δήμων

Το 2021 η Aegean Rebreath, στη βάση των μνημονίων συνεργασίας με τους Δήμους που έχουν εγκαταστήσει Σταθμούς Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων, δημιούργησε το Δίκτυο «Μπλε» Δήμων με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Σήμερα το Δίκτυο αποτελείται από 15 μέλη-δήμους ανά την Ελλάδα και συντονίζεται από την οργάνωση. Σκοπός του Δικτύου «Μπλε» Δήμων είναι η ανάπτυξη πρακτικών και πολιτικών για το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και η μεταφορά τοπικών πρακτικών σε εθνικό επίπεδο ενώ λειτουργεί σε συντονισμό με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο διοχετεύονται ευρήματα και προτάσεις που αναπτύσσονται από τα μέλη.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα