back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κολομβία: Η κυβέρνηση επιδιώκει να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον ELN

Διαβάστε επίσης

Η κολομβιανή κυβέρνηση επιδιώκει να ξαναρχίσει ο διάλογος με την οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) με τη βοήθεια της Κούβας, δήλωσε χθες Πέμπτη στην Αβάνα ο υπουργός Εξωτερικών Άλβαρο Λέιβα.

«Φιλοδοξούμε να ξαναρχίσουμε τον διάλογο με τον ELN σε αυτή την ειρηνική χώρα ώστε να πάρουμε τον δρόμο που πρότεινε» ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο προς την «πλήρη ειρήνη» στην Κολομβία, είπε ο κ. Λέιβα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κουβανό ομόλογό του, τον Μπρούνο Ροδρίγκες.

Ο κ. Ροδρίγκες σχολίασε ότι η Κούβα διακρίνει πως υπάρχει «ευκαιρία να ξαναρχίσει ο διάλογος» των δύο πλευρών και «να προχωρήσουν προς την ειρήνη» και δεσμεύθηκε ότι η νήσος θα συνεχίσει να βρίσκεται «στην υπηρεσία των μερών».

Αντιπροσωπεία της νέας κυβέρνησης της Κολομβίας ταξίδεψε στην Κούβα για να αποτιμηθεί εάν η οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) είναι διατεθειμένη να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, είπε νωρίτερα χθες ο πρόεδρος Πέτρο, ο οποίος έχει ήδη κάνει σαφή την πρόθεσή του να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Πέτρο είπε στον Τύπο ότι εξουσιοδότησε τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, τον επίτροπο ειρήνης Ντανίλο Ρουέδα να έχει «επαφές» με ηγετικά στελέχη των ανταρτών εγκατεστημένα στην Αβάνα από το 2018 για να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τις οποίες είχε αναστείλει ο προκάτοχός του Ιβάν Ντούκε (2018-2022).

«Θα κάνουμε αποτίμηση, υπάρχουν πολλές φήμες, ανακοινώσεις, δηλώσεις υπέρ της εκεχειρίας, των πιθανοτήτων να αποκατασταθεί η ειρήνη, αλλά τώρα πρόκειται να δούμε αν αληθεύουν», εξήγησε ο πρώτος πρόεδρος της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά.

Έπειτα από την ιστορική συμφωνία ειρήνης με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), το 2016, είχαν αρχίσει συνομιλίες με τον ELN την επόμενη χρονιά, επί προεδρίας του νομπελίστα ειρήνης Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018), αρχικά στο Κίτο, κατόπιν στην Αβάνα.

Όμως ανεστάλησαν από τον διάδοχό του, τον δεξιό Ιβάν Ντούκε, μετά τη βομβιστική επίθεση εναντίον σχολής της αστυνομίας στην Μπογοτά που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 αστυνομικοί και δόκιμοι, πέραν του δράστη, τον Ιανουάριο του 2019.

Ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν οι νέες συνομιλίες θα διεξαχθούν επίσης στην Κούβα. Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς διαβεβαίωσε τη Δευτέρα πως η χώρα του θα είναι εγγυήτρια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Άλλες εγγυήτριες χώρες είναι η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Βραζιλία και η Νορβηγία.

Παρά τη συμφωνία ειρήνης του 2016, που οδήγησε στον αφοπλισμό των περισσότερων από τους μαχητές των πρώην FARC, η Κολομβία βιώνει αναζωπύρωση της βίας, ιδίως από πλευράς αποστατών της και άλλων ένοπλων ομάδων, που συγκρούονται για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο ELN, οργάνωση που ίδρυσαν ριζοσπαστικοποιημένοι ιερείς εμπνεόμενοι από την επανάσταση στην Κούβα, διαθέτει σήμερα περίπου 2.500 μέλη, έναντι περίπου 1.800 όταν διεξάγονταν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Είναι οργάνωση ιδιαίτερα αποκεντρωμένη και παρούσα κυρίως σε τομείς που βρέχονται από τον Ειρηνικό και στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία διαρκεί κάπου έξι δεκαετίες.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα