back to top
18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 17:00

Διαβάστε επίσης

Αν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαμηλώσουν τη θέρμανσή τους τον χειμώνα κατά 1 βαθμό Κελσίου, τότε αυτό θα βοηθήσει την Ένωση να εξοικονομήσει περίπου 7% στη χρήση ενέργειας για ένα χρόνο. Αυτό ανέφερε σε ανάρτησή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία παρουσίασε μέρος των μέτρων που προτείνει η Κομισιόν για να ανταποκριθούν οι χώρες μέλη της ΕΕ στον δύσκολο χειμώνα που αναμένεται, με δεδομένα τα εμπόδια που έχει θέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οργάνωση και μετακίνηση μεταναστών προς την χώρα μας δια της βίας μέσω του Έβρου, βλέπουν οι ελληνικές Αρχές από την Τουρκική στρατοχωροφυλακή, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των 38 μεταναστών που μετακινήθηκαν από νησίδα της Τουρκίας στην ελληνική επικράτεια και διασώθηκαν από τις Ελληνικές Αρχές.

Για μια ακόμη «προσπάθεια της Τουρκίας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού-προσφυγικού», κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών. Όπως αναφέρει, με ανακοίνωσή του, το πρόσφατο περιστατικό «που αφορά την προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου, αποτελεί μία ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό – προσφυγικό και ενδεχομένως να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα». «Απέναντι σε αυτήν τη νέα απόπειρα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, αντί για προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, από μερίδα της αντιπολίτευσης», τονίζει το ΥΠΕΞ στο τέλος της ανακοίνωσης του.

Νωρίτερα, διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας στον Έβρο, όπου δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες βίωσαν δράμα 24ωρων, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την κυβέρνηση, καθώς «η νησίδα αυτή φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου».

«Έχω ήδη ζητήσει, στις 30 Αυγούστου, ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, στη ειδική μόνιμη επιτροπή δημόσιας διοίκησης, για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για όλες τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Επειδή υπάρχει ο φράχτης, καθημερινά οι Τούρκοι οργανωμένα και εσκεμμένα τους αφήνουν στη μέση του ποταμού για να έρθει η Ελλάδα έξω από το φράχτη να τους πάρει και να τους φέρει μέσα στη χώρα» υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός.

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια πέταξε πάνω από την Κίναρο στα 19.000 πόδια, πέντε λεπτά μετά τις 3 το μεσημέρι. Το τουρκικό UAV αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ για τριήμερο καύσωνα, αυξημένης ένταση καθώς ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει και στους 41 βαθμούς Κελσίου. Η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει αύριο, Πέμπτη, από τα δυτικά και θα συνεχιστεί την Παρασκευή. Το Σάββατο η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, αλλά θα παραμείνει εξαιρετικά υψηλή σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές.

Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων Από αύριο ανοίγει επτά κλιματιζόμενους χώρους στις Λέσχες Φιλίας, που θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ. Στα δημοτικά ιατρεία ενεργοποιείται η “Γραμμή Βοήθειας” που θα παρέχει συμβουλές και οδηγίες στους πολίτες, ενώ οι ομάδες του street work του ΚΥΑΔΑ θα ενημερώνουν και θα βοηθούν τους αστέγους. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας www.athina984.gr

Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση πλησίον της περιοχής Αγίου Ιωάννη του δήμου Λοκρών Φθιώτιδας. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου με άλμα 8,52 μέτρα του Μιλτου Τεντόγλου, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο σε ένα ακόμη μετάλλιο ελπίζει η Ελλάδα που θα παρακολουθήσει στις 9 την προσπάθεια της Κατερίνας Στεφανίδη στο άλμα επι κοντώ.

Στη Ρώμη και στο 36ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου διεξάγονται από το απόγευμα εννέα τελικοί. Σε αυτούς θα υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ελληνικές συμμετοχές με τους αθλητές να ξεκινούν τις προσπάθειες τους στις 7.

Σύσταση στον γενικό πληθυσμό να μη διστάζει να κάνει την 4η δόση εμβολιασμού ακόμα και μαζί με το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης και κυρίως όσοι είναι άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα έκανε μέσω του Αθήνα 984 ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Γιώργος Δάϊκος. Εξαιρούνται είπε όσοι νόσησαν κι έχουν ήδη εμβολιστεί με την τρίτη δόση. «Το ιδεώδες είναι να εμβολιαστούν όλοι με την εμφάνιση του νέου επιδημικού κύματος από τον Οκτώβριο» επισήμανε ο καθηγητής.

Στα ύψη τα κρούσματα σε Χανιά, Ηράκλειο, Εύβοια, Λέσβο, Ρόδο και Κέρκυρα.

Την εκτίμηση πως δεν χρειαστούν μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και υποχρεωτικών περιορισμών, είχε εκφράσει νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως υπάρχει συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας και εξετάζονται διάφορα σενάρια, όλα όμως θα κριθούν με βάση το επίπεδο της πανδημίας τις ημέρες που θα ξεκινήσει η νέα σχολική περίοδος.

Η ΝΔ ακολουθεί για ακόμα μια φορά την πεπατημένη και θέλει να στήσει μια εξεταστική επιτροπή, που δεν θα αναδείξει την αλήθεια, αλλά θα συσκοτίσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, επισημαίνουν ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζοντας δημοσιεύματα που φέρουν τη ΝΔ να θέλει η σχετική εξεταστική επιτροπή να εξετάσει τα πεπραγμένα από το 2012 μέχρι σήμερα.

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής θα διερευνήσει και τη χρήση του Πρέντατορ (Predator) στην Ελλάδα, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Όπως τόνισε, “δεν γίνεται να είναι απλή σύμπτωση το γεγονός ότι η ΕΥΠ και το predator έδρασαν ταυτόχρονα. Όταν δεν επετεύχθη η μόλυνση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη μέσω του predator, τότε δόθηκε παράταση στην παρακολούθηση από την ΕΥΠ”.

Στο πρόγραμμα Εξοικονομώ και οι επιλαχόντες που έκαναν αίτηση υπαγωγής, με τα νοικοκυριά που εντάσσονται σε αυτό να ανέρχονται πλέον σε 87.578. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αυξήθηκε κατά 94%, φθάνοντας συνολικά τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Προθεσμία να απολογηθεί το πρωί της Παρασκευής ζήτησε και έλαβε ο 65χρονος από τη Θάσο, ο οποίος κατηγορείται για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο νησί, στην περιοχή Σκάλα Ποταμιάς και είχε ως αποτέλεσμα να κάψει μεγάλη ορεινή δασική έκταση.

Ξεκινά αύριο Πέμπτη, στις 12:00, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για το πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) χορήγησης επιταγών αγοράς βιβλίων έτους 2022. Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων και παρόχων θα υποβάλλονται έως τις 25 Αυγούστου 2022, στις 23:59.

Οι αρχές της Συρίας διέψευσαν ότι έχουν απαγάγει ή ότι κρατούν έναν Αμερικανό δημοσιογράφο που εξαφανίστηκε πριν από μία δεκαετία, απαντώντας επί της ουσίας στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο οποίος ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Δαμασκό να τον αφήσει ελεύθερο.

Ο Όστιν Τάις, πρώην πεζοναύτης του αμερικανικού στρατού, απήχθη τον Αύγουστο του 2012 σε ηλικία 31 ετών κοντά στη Δαμασκό όπου βρισκόταν ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος για να καλύψει την εξέγερση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Μήδεια του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια, συνεχίζει την καλοκαιρινή περιοδεία της και παρουσιάζεται απόψε στο Θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς. Η Βάσια Μπακετέα θα μας πει περισσότερα…

Και ο καιρός: Αίθριος αύριο στην Αττική. Άνεμοι βόρειοι 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου. 36 βαθμοί αυτή την ώρα στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα