back to top
17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 09:00

Διαβάστε επίσης

«Καμπανάκι» στην κυβέρνηση και τις εταιρείες προμήθειας και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για τα συσσωρευμένα χρέη νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, εξαιτίας της δυσχέρειας αποπληρωμής λογαριασμών που προκαλεί η ενεργειακή ακρίβεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να μπει «φρένο» στη μετακίνηση στρατηγικών κακοπληρωτών από πάροχο σε πάροχο, που αφήνουν υπέρογκα «φέσια» στον προηγούμενο προμηθευτή τους, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η απόφαση θα προβλέπει ότι οι προμηθευτές θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν εντολή απενεργοποίησης της παροχής ρεύματος πρώην πελατών τους με χρέη, ακόμη κι αν οι καταναλωτές έχουν στο μεταξύ αλλάξει προμηθευτή.

Πακέτο ευνοϊκών ρυθμίσεων περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο στη Βουλή.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Eργασίας, δεν θα περιλαμβάνει αλλαγές στον πυρήνα του ασφαλιστικού, αλλά επιμέρους παρεμβάσεις, όπως:

Αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε 24 από 12 που είναι σήμερα, δεδομένου ότι τα χρέη προς τα ταμεία έχουν εκτιναχθεί στα 43 δις ευρώ.

Θα προβλέπεται η παραγραφή οφειλής στην 10ετία και όχι στην 20ετία, όπως όριζε ο «νόμος Κατρούγκαλου». Πάντως, ειδικοί στο ασφαλιστικό επισημαίνουν ότι η νέα ρύθμιση κινδυνεύει να αποδειχθεί δώρο- άδωρο καθώς θα εξαιρεί τους οφειλέτες με χρέη προ του 2010, τα οποία έχουν βεβαιωθεί ή ρυθμιστεί εντος της δεκαετίας.

Με άλλη διάταξη, θα καταργηθεί η εισφορά 1% που επιβάλλεται στους δημόσιους υπαλλήλους, υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.

Επίσης, θα απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης σύνταξης για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, για φορείς εκτός ΕΦΚΑ

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία, ενόψει του καυτού τριημέρου στη χώρα. Η θερμοκρασία ανεβαίνει από σήμερα, ενώ θα φτάσει ως και τους 42 βαθμούς Κελσίου αύριο και μεθαύριο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Επτά κλιματιζόμενοι χώροι στις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων θα λειτουργούν από σήμερα, από τις οκτώ το πρωί έως τις 8 το βράδυ, για την προστασία των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Στα δημοτικά ιατρεία ενεργοποιείται η “Γραμμή Βοήθειας” που θα παρέχει συμβουλές και οδηγίες στους πολίτες, ενώ οι ομάδες του street work του ΚΥΑΔΑ θα ενημερώνουν και θα βοηθούν τους αστέγους.

 

Σε συναγερμό έχει τεθεί και η Πυροσβεστική, καθώς η ξηρασία που θα επικρατήσει θα προκαλέσει αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής δασικής ύλης.

Καταπέλτης εναντίον της Τουρκίας ξανά ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, αυτή τη φορά με αφορμή το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Άγκυρα επιπλέον συστοιχίες του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για ξεκάθαρη παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων και καλεί την Τουρκία να απορρίψει κάθε στρατιωτική συνεργασία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει εγκληματία πολέμου.

Στην ουκρανική πόλη Λβιβ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενόψει της τριμερούς συνάντησης στις δώδεκα το μεσημέρι με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, θα συζητηθεί η προοπτική εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.

Στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν επίσης οι εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας.

Ιστορία έγραψε η Κατερίνα Στεφανίδη με τη χθεσινοβραδινή κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Μόναχο, καθώς έγινε η πρώτη αθλήτρια στο άλμα επί κοντώ που έχει πια στη συλλογή της τέσσερα μετάλλια σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου.

Σε έναν συγκλονιστικό τελικό, πέτυχε επίδοση 4.75 μέτρων, λαμβάνοντας τη δεύτερη θέση.

Σε δηλώσεις της, χαρακτήρισε το μετάλλιο ως μία επανεκκίνηση για την ίδια.

Αρχίζει σε λίγες μέρες η διαδικασία για τα voucher διακοπών προς Βόρεια Εύβοια και Σάμο, που επλήγησαν από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές.

Ενδείξεις για την ύπαρξη στα ανοιχτά της Δυτικής Αφρικής μεγάλου υποθαλάσσιου κρατήρα πρόσκρουσης αστεροειδούς από την εποχή του τέλους των δεινοσαύρων.

Την ανακάλυψη έκαναν Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες.

Εκτιμούν ότι ο κρατήρας έχει παρόμοια ηλικία 66 εκατομμυρίων ετών με τον διάσημο και πολύ μεγαλύτερο κρατήρα Τσιξουλούμπ διαμέτρου 200 χλμ. στον Κόλπο του Μεξικού, ο οποίος έχει συνδεθεί με την πτώση μεγάλου αστεροειδούς που οδήγησε στην μαζική εξαφάνιση των μη ιπτάμενων δεινοσαύρων.

Εννέα άνθρωποι παγιδεύτηκαν σε παράνομο ανθρακωρυχείο στην κεντρική Κολομβία εξαιτίας κατάρρευσης τμήματός του. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία, είναι όλοι τους ζωντανοί, ενώ ο ένας έχει τραυματιστεί. Τούς παρέχεται οξυγόνο και έχουν ιατρική υποστήριξη από την επιφάνεια.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος ο καιρός στην Αττική.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

29 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη εδώ στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα