back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

«Καμπανάκι» για τα «φέσια» στις εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

«Καμπανάκι» έχει σημάνει στην κυβέρνηση και στις εταιρείες προμήθειας και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για τα συσσωρευμένα χρέη νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, εξαιτίας της δυσχέρειας αποπληρωμής λογαριασμών που προκαλεί η ενεργειακή ακρίβεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες , προκειμένου να μπει «φρένο» στη μετακίνηση στρατηγικών κακοπληρωτών από πάροχο σε πάροχο, που αφήνουν υπέρογκα «φέσια» στον προηγούμενο προμηθευτή τους, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχεδιάζει την τροποποίηση με υπουργική απόφαση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η απόφαση θα προβλέπει ότι οι προμηθευτές θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν εντολή απενεργοποίησης της παροχής ρεύματος πρώην πελατών τους με χρέη, ακόμη κι αν οι καταναλωτές έχουν στο μεταξύ αλλάξει προμηθευτή.

Το δικαίωμα αυτό θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που οι καταναλωτές έχουν αφήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές (πιθανότατα έως δύο λογαριασμούς) στον προηγούμενο πάροχό τους. Επίσης, το ίδιο θα ισχύει αν οι καταναλωτές έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό των χρεών τους προς τον προηγούμενο προμηθευτή, στην πορεία ωστόσο έχουν σταματήσει να αποπληρώνουν τις σχετικές δόσεις.

Με βάση τα ισχύοντα, ένας καταναλωτής μπορεί να αλλάξει πάροχο ακόμη κι αν έχει ανεξόφλητες οφειλές, χωρίς να προχωρήσει σε διακανονισμό τους. Η μόνη δυνατότητα που έχει ο πρώην πάροχός του είναι να διεκδικήσει δικαστικά τα σχετικά πόσα – μία διαδικασία χρονοβόρα αλλά και κοστοβόρα. Κι αυτό γιατί το προηγούμενο πλαίσιο που καθόριζε τις υποχρεώσεις νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων με χρέη, ώστε να μπορούν να «μετακινηθούν» σε καινούρια εταιρεία, κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2020. Το πλαίσιο αυτό είχε θεσπισθεί με Υπουργική Απόφαση του 2016.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα