back to top
20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Eνεργειακή κρίση στην Ευρώπη – Τι σχεδιάζουν Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία

Διαβάστε επίσης

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί η ενεργειακή κρίση που απειλεί να ταράξει συθέμελα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το ένα μετά το άλλο φτάνουν τα μηνύματα από τη Γερμανία για έναν δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών, τη στιγμή που το Βερολίνο έχει θεσπίσει δέσμη αυστηρών μέτρων για τη συγκράτηση των τιμών.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι ρωσικές κινήσεις αποδεικνύουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διάθεση να τραβήξει το σχοινί, ενώ το θρίλερ ανεβαίνει καθώς καταγράφεται άλμα των τιμών ρεύματος στη Γηραιά Ήπειρο.

Μαραθώνιες είναι οι διαβουλεύσεις στα ευρωπαϊκά επιτελεία για να περιοριστούν τα πλήγματα από το σαρωτικό κύμα της ενεργειακής κρίσης.

Ο πυρετός των διεργασιών είναι φανερός στις περισσότερες χώρες για να χαραχθεί μια πολιτική μέτρων ελάφρυνσης και συνάμα να μην αδειάσει ο «κουμπαράς». Ήδη Βερολίνο και Μαδρίτη έχουν προτάξει μέτρα, βάζοντας πλαφόν στους θερμοστάτες στη δημόσια διοίκηση.

Η νέα δοκιμασία έχει ωστόσο ανοίξει ευρύ πεδίο έντασης και διχογνωμίας με τη Ρώμη να γνωρίζει μια πρωτοφανή πολιτική κρίση και τα μέτρα που προτείνει ο Μάριο Ντράγκι να συναντούν τις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Γερμανία – Αυστρία

O υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ θέλει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Πρέπει κατεπειγόντως να ασχοληθεί με τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος», λέει σήμερα στην κυριακάτικη Μπιλντ αμ Ζόνταγκ. «Ειδάλλως θα ανεβαίνει ο πληθωρισμός, που θα τροφοδοτείται από την κρίση ηλεκτρικής ενέργειας». Προς το παρόν Λίντνερ έχει στο στόχαστρο τον κυβερνητικό του εταίρο τον πράσινο υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Τα μέτρα που πήρε αυτός ενισχύουν και εταιρίες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πλήττονται από την κρίση φυσικού αερίου.

Αυτά θα αλλάξουν. Το σημαντικότερο είναι ότι ο Χάμπεκ και η γερμανική κυβέρνηση κινούνται πλέον στην κατεύθυνση να αποσυνδεθούν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος από την αγορά φυσικού αερίου. Και τα λεγόμενα υπερκέρδη να επιστρέφονται στον τελικό καταναλωτή.

Αυτό, σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ενωσης, προϋποθέτει μία περίπλοκη μεταρρύθμιση. Ωστόσο αλλάζουν οι συσχετισμοί. Υπέρ του πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τάσσεται στο μεταξύ ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ.

Θέλει ένα «ανώτατο όριο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ανεπίτρεπτες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», όπως αναφέρεται σε δήλωση του γραφείου του στη Βιέννη.

Η Αυστρία αντιδρούσε μέχρι τώρα στο πλαφόν. Τώρα κάνει στροφή. “Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε την τρέλα που συμβαίνει στις ενεργειακές αγορές. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω μιας ευρωπαϊκής λύσης”, λέει ο Νεχάμερ. Και ο ίδιος μπαίνει στη μάχη να πείσει και άλλους επιφυλλακτικούς στην ΕΕ.

Στη Γαλλία, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Αλγερία για το ενδεχόμενο αύξησης προμήθειας φυσικού αερίου. Όλα αυτά προκύπτουν μετά το ταξίδι του Εμανουέλ Μακρόν στην αφρικανική χώρα.

Στην Ιταλία

Στην Ιταλία, ενόψει των ανακοινώσεων των νέων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, η εφημερίδα Corriere della Sera σήμερα δημοσιεύει τα κύρια μέτρα που αναμένονται να ληφθούν. Ανάμεσα στα μέτρα, φαίνεται πως θα συμπεριληφθεί η παράταση της περικοπής των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.

Παράλληλα, εξετάζονται για τα ιταλικά νοικοκυριά το ενδεχόμενο της πληρωμής των λογαριασμών σε έως και 10 δόσεις, όπως επίσης και το ενδεχόμενο μείωσης της σχολικής εβδομάδας ή και της θέρμανσης στις σχολικές αίθουσες.

Την Τρίτη (30/8) θα γίνει συνάντηση του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο όπου και θα συζητηθούν ενεργειακά θέματα.

Η Ελβετία σχεδιάζει να κλείσει τους πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Μια ομάδα Ελβετών πολιτικών έχει σχηματίσει το «Stop Blackouts» που θα ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών για ένα αίτημα (petition) αναθεώρησης της ενεργειακής πολιτικής της χώρας ώστε να διασφαλιστεί ο επαρκής εφοδιασμός σε ενέργεια και να παραμείνει η πυρηνική ενέργεια τμήμα του μείγματος.

Η Ελβετία σχεδιάζει να κλείσει τους πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες της έπειτα από μια απόφαση που ελήφθη το 2017, λόγω ανησυχιών που συνδέονται με την ασφάλεια μετά την πυρηνική καταστροφή του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, και έχει ήδη κλείσει έναν αντιδραστήρα.

Βάσει του συστήματος άμεσης δημοκρατίας που ισχύει στην Ελβετία, το σύνταγμά της μπορεί να αλλάξει μέσω δημοψηφίσματος αν συγκεντρωθούν 100.000 υπογραφές μέσα σε 18 μήνες, αν και το αποτέλεσμα παίρνει χρόνια για να υλοποιηθεί.

Η Stop Blackouts είπε πως σχεδιάζει να ξεκινήσει την πρωτοβουλία της μεθαύριο, Τρίτη. Πέντε από τα έξι μέλη της επιτροπής της ομάδας είναι βουλευτές κεντρώων και δεξιών κομμάτων.

«Μέχρι πρόσφατα, η Ελβετία είχε ασφαλή και ουσιαστικά απαλλαγμένη από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: ο περιβαλλοντικός και φιλικός προς το κλίμα συνδυασμός υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας πρόκειται να εγκαταλειφθεί για κανέναν απολύτως λόγο», αναφέρει ο ιστότοπος του Stop Blackouts.

«Δεν μπορούμε χωρίς σταθμούς πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε η Βανέσα Μέρι, πρόεδρος της επιτροπής Stop Blackouts και το μοναδικό μέλος της που δεν είναι πολιτικός, στην ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung.

Η αλλαγή του συντάγματος που επιδιώκει η ομάδα θα καταστήσει τη Βέρνη επισήμως υπεύθυνη για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, χρησιμοποιώντας “οποιαδήποτε μορφή φιλικής προς το κλίμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας”.

Την Τρίτη η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενων ενεργειακών ελλείψεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που αναμένεται να προτεραιοποιεί τις εθελοντικές περικοπές από τους καταναλωτές. Η Ελβετία παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει αλλά εξαρτάται από τις εισαγωγές από γειτονικές χώρες τον χειμώνα.

Η χώρα θα μπορούσε να καταφύγει σε κυλιόμενες τετράωρες περιφερειακές διακοπές ρεύματος σε περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις, δήλωσε τον Ιούλιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τομέα υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Η κρίση αερίου οδηγεί επίσης τη γειτονική Γερμανία να εξετάσει την παράταση της ζωής των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΕΡΤ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα